Novi direktor

MARIJAN KUSTIĆ ‘Promjene u Hrvatskom nogometnom savezu bile su nužne i već se događaju’

Marko Cvijanović

VJESNICI PROMJENA – Marijan Kustić i Damir Mišković  / snimio  I. KRALJ/PIXSELL

VJESNICI PROMJENA – Marijan Kustić i Damir Mišković / snimio I. KRALJ/PIXSELL

Prvi korak je reorganizacija unutar kuće koja još nije završena, a podrazumijeva odgovornost na svim razinama. Pogotovo po pitanju približavanja HNS-a klubovima, navijačima i sponzorima – kaže Kustić



 Inauguracijom Marijana Kustića na novoj funkciji direktora natjecanja i infrastrukture najavljeno je svojevrsno »preslagivanje« unutar Hrvatskoga nogometnoga saveza. Što kaže Kustić? Jesu li to, kao što neki kažu, samo konfekcijske promjene ili HNS stvarno ide u smjeru ozbiljne reorganizacije?


– Reorganizacija podrazumijeva novu piramidu u kojoj se u svakome sektoru treba točno znati tko što radi i za što odgovara.


Što sve podrazumijeva takva reorganizacija?




– Bilo da je riječ infrastrukturi, financijama, natjecanju, razvoju nogometa, marketingu…, rezultati će se, nadam se, vidjeti vrlo brzo pa ćete sami zaključiti jesu li promjene samo konfekcijske.


Što točno podrazumijeva vaša nova funkcija i što ćete smatrati osobnim uspjehom u vašem segmentu?


– U Hrvatskom nogometnom savezu primarno sam fokusiran na realizaciju projekata i rad na terenu. Moj je cilj ujedno i poboljšanje imidža Saveza te promjena načina rada u njemu.


Dijalog i djela


Kako promijeniti negativnu percepciju javnosti naspram HNS-a?


– Dijalogom i djelima, to je jedini način. Moramo vratiti povjerenje navijača, jer nogomet se igra upravo zbog navijača. Jedan dio krivice HNS mora preuzeti na sebe. Napravit ćemo prvi korak, eto već sam rekao da ću se zalagati da se jedna utakmica u Ligi nacija, sa Španjolskom ili Engleskom, igra u Splitu. Dakako, pred punim tribinama.


Jedan ste od onih koji je već prije govorio da su u HNS-u nužne promjene. U kojem smjeru se treba mijenjati HNS?


– Promjene se jednostavno moraju dogoditi. Prvi korak je reorganizacija unutar kuće koja još nije završena, a podrazumijeva odgovornost na svim razinama. Pogotovo po pitanju približavanja HNS-a klubovima, navijačima i sponzorima.


Najavljene su i promjene Statuta, pogotovo u kontekstu rada Skupštine i predsjedničkih izbora?


– Provodimo ono šta sam i najavio, da ćemo svakako promijeniti Statut, omogućiti veći broj kandidata za predsjednika prilikom izbora i još neke stvari.


Šukerov doprinost


Kako danas ocjenjujete rad Saveza?


– Svi smo svjesni da neke stvari nisu bile najbolje i da ih treba mijenjati. Mislim da se promjene vide već danas, otvoreni smo za razgovore i to je prvi korak. Ipak, govoriti da se u Savezu dosta stvari ne radi dobro bilo bi pogrešno.


Iako ste bili jedan od najvećih kritičara aktualnoga predsjednika Davora Šukera, vaš županijski nogometni savez dao mu je glas. Kako to komentirate?


– Nisam bio Davorov najveći kritičar, samo sam upozoravao na probleme i promjene koje su se morale i moraju dogoditi. Županijski savez iz kojeg dolazim je neovisno tijelo i sami su donijeli tu odluku, ja u tome nisam sudjelovao.


Što najviše zamjerate Šukeru i kakav je uopće vaš odnos? Smetaju li mu vaše kritike?


– Mi smo u vrlo korektnim odnosima. Javno sam rekao da mislim kako neki njegovi potezi u prošlosti, na žalost, nisu bili na razini koju traži ta pozicija. I evo me danas tu gdje jesam. To također govori puno o Davoru, dakle da želi čuti i kritiku i pohvalu. Ja odrađujem svoj dio posla i odgovaram njemu i Izvršnom odboru. Oni će donijeti sud radim li kvalitetno. A kad već promjenu radimo svi, vjerujem da će i predsjednik Šuker. Samim odobrenjem da se ide u reorganizaciju Davor je već napravio iskorak. Sve ovo na čemu radim usuglašeno je s predsjednikom. Davor je doista veliki ambasador našeg nogometa u svijetu, tu je njegov doprinos ogroman i može ga se i treba još više iskoristiti.



Što očekujete od nastupa Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji?


– Na SP-u u Rusiji uspjehom ću smatrati plasman u drugi krug. Naravno, želim i više od toga kao navijač, ali ne smijem reći. Mogu vam napisati na papir pa otvorite kad završi SP, ha, ha, ha…



Politička podrška


Jedno ste vrijeme slovili kao predsjednički kandidat Damira Miškovića. Je li to zaista bila ozbiljna opcija?


– Počelo se tada o tome pisati i lagao bih kad bih rekao da nisam onda o tome počeo i razmišljati,ali nisam se kandidirao, a imao sam Damirovu podršku, kao i svog Međužupanijskog nogometnog odbora, što pokazuje da cijene moj rad. Ja sam svoj. Više puta sam rekao i ponovit ću da je »Rijeka« uspješna i da raste na zdravim temeljima, ali to ne znači odmah da sam nečiji čovjek.


Kakve su danas vaše predsjedničke ambicije?


– Ja sam do mojih pozicija u HNS-u došao kroz sustav i trudit ću se maksimalno odrađivati svoj posao u interesu hrvatskog nogometa. Razmišljam isključivo o tome.


Kako iz perspektive saborskog zastupnika ocjenjujete program Opatijske inicijative. Je li to provedivo?


– Podržavam Opatijsku inicijativu koju predvodi gospodin Mišković i naravno da mu ujedno čestitam na volji i želji koju pokazuje da se to realizira. Ako se samo mali dio toga realizira, bit će to uspjeh za hrvatski sport.


Kakav je po vašem mišljenju stav Vlade prema HNS-u i hrvatskom nogometu?


– Politička podrška je potrebna, baš kao i ona navijača, gospodarstvenika i drugih važnih faktora za nogomet. Vlada podupire sve promjene koje idu u dobrom smjeru, ali politika je tu samo jedan od bitnih faktora i nije presudna – kaže Kustić.