Borba za opstanak

Branič “Kvarnera 2010” Mauro Veljačić: “Liga je jača, mi slabiji”

Zlatko Horvat

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Morali smo dobiti, na snagu, na želju. No, moramo mi još puno toga napraviti da bismo izborili ostanak u ligi – kaže Mauro Veljačić, 23-godišnji Crikveničanin



RIJEKA Alkar i Zabok 3-7, Kvarner 2010 i Gorica 2-8, Hermes Analitica i Škrljevo 1-9. Tako izgleda donji dio ljestvice A-1 lige košarkaša, koju će na kraju sezone napustiti dva posljednjeplasirana sastava. Kvarner 2010 je drugu pobjedu upisao u subotu, domaćim uspjehom nad »Analitičarima« zaplovio prema sigurnijim vodama u utakmici što će brzo u zaborav. Približava se kraj prosinca i mogućnosti potpisa novih igrača, što znači da će Marijan Mance po povratku s Europskog prvenstva U-18 reprezentacija, što se održava u Turskoj, konačno moći odraditi trening na kojem će se naći barem deset igrača »Kvarnera 2010«.


– Puno je lakše nakon ove pobjede. Morali smo dobiti, na snagu, na želju, solidan sastav »Hermes Analitice«, koju u Zagrebu nitko nije razbio. Nije nas mazio ni raspored, ali pobijedili smo što smo morali pobijediti. Moramo mi još puno toga napraviti da bismo izborili ostanak – kaže Mauro Veljačić, 23-godišnji branič »Kvarnera 2010«. »Vrijednosnice Osijek«, »Gorica« i »Škrljevo«, to je raspored Riječana do kraja prvog dijela prvenstva, ali postoji mogućnost da se prva dva susreta odgode za siječanj.


Košarkaši Cedevite svladali su na gostovanju domaći FMP sa 96:89 (24:19, 26:17, 19:26, 27:27) u dvoboju 13. kola ABA lige odigranom jučer u Železniku. Cedevita je na poluvremenu imala 14 poena prednosti, koju je domaća momčad u trećoj četvrtini uspjela prepoloviti. No, s pet ubačaja Tonija Katića i asistencijom za Begića na otvaranju posljednje dionice hrvatski prvak otišao je ponovno na 16 poena prednosti koju je do kraja utakmice bez problema zadržao.


Rashad James je s 18 poena bio najefikasniji igrač Cedevite. Toni Katić je uz 12 poena podijelio i osam asistencija, a po 12 ubačaja imali su John Shurna i povratnik u prvu momčad Scotty Hopson. Filip Krušlin je ubacio 11 poena. Najbolji strijelac FMP-a je s 18 poena bio Jonah Bolden.Cedevita je prvu polovicu osnovnog dijela natjecanja u ABA ligi završila s učinkom 9-4, koliko ima i Cibona. (H)




– Nema Mancea i Barnjaka, koji su na pripremama reprezentacije. Mi smo svi načeti, odgode bi nam pomogle da se zaliječimo uoči važnih utakmica, a derbi sa »Škrljevom« bit će posebno zanimljiv. S novim trenerom Rajkovićem trebali bi biti bolji – dodaje Crikveničanin.



U desetak kilometara udaljenim Mavrincima upaljen je alarm. Zvoni na uzbunu, a novi trener Damir Rajković danas službeno preuzima momčad koja je dobila jednu od deset utakmica i samo zbog bolje koš razlike nema status »fenjeraša«.



Šteta je što Marijan Mance nema sastav iz prošle sezone, bilo bi zanimljivo vidjeti gdje bi danas bili u jedinstvenoj ligi sa Špraljom, Marinellijem, Marićem… – Zaista šteta. Sada ne možemo parirati najboljima jer liga je jača, a mi slabiji. Međutim, ovaj sistem natjecanja je puno bolji od prijašnjeg, liga je kvalitetnija s ABA ligašima, s kojima se dobro nose »Jolly« i »Šibenik«. Veljačić je sa 17.5 poena sedmi strijelac lige, a sa 6.3 dodavanja četvrti asistent. – Zadovoljan sam. Dajem koliko mogu, idem maksimalno. Drugo mi ne preostaje. Veljačić je slobodnu nedjelju iskoristio za posjet Zagrebu s djevojkom Anom i kupovinu božićnih darova za članove obitelji. – Ponuda je bolja nego u Rijeci, ali nije bolja od one u Crikvenici! Nahodao sam se…