Doping test

Williams pao na doping kontroli! Američki “play” Škrljeva pozitivan na marihuanu, čeka ga raskid ugovora

Zlatko Horvat

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

– Williams je pogriješio. Radi se o dobrom igraču, dobrom tipu koji je s nama drugu sezonu. Nažalost, čeka ga kazna od tri mjeseca do dvije godine, ovisno koliko budu popustljivi budući da se ne radi o stimulansu. Williams je suspendiran, morat ćemo raskinuti ugovor – kaže Vice Sep, predsjednik »Škrljeva«.



RIJEKA – Amerikanac Brian Williams neće biti večeras u sastavu »Škrljeva« u ogledu Premijer lige protiv »Zagreba«. U klub je iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) stigla obavijest da je Amerikanac bio pozitivan na doping kontroli, provedenoj 20. listopada poslije ogleda s »Vrijednosnicama Osijek«!


Williams je bio pozitivan na marihuanu, koja sama po sebi nije stimulans, ali nalazi se na listi zabranjenih sredstava. Očito, Amerikanac se malo »zaigrao«, ali te subote nije imao sreće, na poluvremenu je izvučena kuglica s njegovim brojem. Kontrole na utakmicama Premijer lige nisu čest slučaj, dva uzorka uzimaju se nekoliko puta godišnje…


– Williams je pogriješio. Radi se o dobrom igraču, dobrom tipu koji je s nama drugu sezonu. Nažalost, čeka ga kazna od tri mjeseca do dvije godine, ovisno koliko budu popustljivi budući da se ne radi o stimulansu. Williams je suspendiran, morat ćemo raskinuti ugovor – kaže Vice Sep, predsjednik »Škrljeva«.




Obavijest o pozitivnom doping testu 25-godišnjeg Williamsa stigla je u klub u najgorem trenutku. Jasmin Perković ima velikih problema sa zadnjom ložom i upitan je njegov nastup protiv »Zagreba«.


Dino Stipčić probudio se s ukočenim vratom, ali njega će uspjeti osposobiti, baš kao i Sinišu Štembergera, koji već tjednima ima problema s desnom rukom. Ne samo to, Williams je s prosjekom od 15.2 poena, četiri skoka i 4.7 asistencija bio motor momčadi, junak pobjede nad »Cedevitom« prošle sezone.


Na izlaznim vratima kluba bio je i drugi Amerikanac Jaron Nash. Želio je Nash igrati više od dosadašnjeg prosjeka od 8:40 minuta, a trener Rajković mu to nije mogao garantirati. Naime, Nash je letio zrakom, ali njegov problem zove se šut, što su suparnici shvatili i puštali ga.


Već se šuškalo o sporazumnom raskidu ugovora, ali Nash je dobio još jednu šansu. Danas može biti od velike pomoći ako Perković ostane na tribini… No, ostaje pitanje graditelja igre. Idućeg tjedna na probu bi trebao doći jedan slovenski »playmaker«.


Barnjak: Favoriti smo bez obzira na sve probleme


Košarkaši Škrljeva ostvarili su tri domaće pobjede uz tri gostujuća poraza u dosadašnjim nastupima u Premijer ligi. Trener Damir Rajković i njegova momčad žele nastaviti nisku domaćih uspjeha večeras u ogledu protiv »Zagreba« u Mavrincima (19 sati), bez obzira na sve probleme i suspenziju Williamsa. Momčad iz Trnskog je pomlađena, Danijela Jusupa na klupi je uoči starta prvenstva zamijenio Nikola Garma.



– Favoriti smo protiv »Zagreba«, koji ima omjer 2-3 i prima gotovo sto poena po utakmici. No, mnogi su mislili da će biti na dnu ljestvice – kaže Kastavac Josip Barnjak, šuter »Škrljeva«, koji će 16. prosinca proslaviti 19. rođendan. – Predvodi ih Martin Junaković, koji ima prosjek od 30 poena i osam asistencija. Njemu treba pridodati dobrog šutera Franka Šanga. Sve ostalo su mladi dečki, ali igraju vrlo agresivno. Naš prvenstveni cilj je zaustaviti Junakovića. Igramo na domaćem parketu, važno nam je da pobjeđujemo doma.


»Zagreb« je osvojio prvenstvo 2011. godine, sezonu kasnije igrali su Euroligu, što ih je financijski iscrpilo. Od tada kreće pad… Imaju i u »Škrljevu« puno briga, ali oni se financijski pokrivaju koliko je plahta velika. Ovog trenutka veći su problem ozljede i pozitivan doping test.


– Svi smo pomalo načeti, baš nas je ovog tjedna sve streslo. Od Williamsa, preko Perkovića do Štembergera, kojeg još muči ruka, ali svi ćemo stisnuti zube.



Susret 1. Kruga Kupa Krešimira Ćosića: Kvarner 2010 – Rudeš 80:96 (19:21, 25:30, 26:22, 10:23). Dvorana »D. Lukarić«. Gledatelja 70. Suci: Šverko (Rijeka), Đuraki i Ivković (Pula).


KVARNER 2010: Delpin 8, Odak 10, Ćavar 10, Krstinić, Marinčić 2, Šibenik 2, Krstić 12, D. Cvitković 15, Brajdić 4, Šamanić 17.


RUDEŠ: Šuvak 12, Zebić, Vranješ 4, Štirjan 11, Nakić-Vojnović 10, T. Cvitković 14, Buzjak 13, Meštrović 5, Morović 4, Ivanković 12.


Košarkaši Kvarnera 2010, polufinalisti Kupa Krešimira Čosića 2015. i 2016. godine, oprostili su se u prvom krugu. Bez Mate Vucića (povišena temperatura) i Ivana Kučana (zadnja loža), prvih dvaju igrača, nisu imali pravu šansu protiv Rudeša, od kojeg su izgubili šest dana ranije u prvenstvu. Mlada momčad Marijana Mancea čak se i dobro držala tri četvrtine, u posljednjih deset minuta uslijedio je potop.



Barnjak, koji je proteklog ljeta stigao iz »Kvarnera 2010«, do sada je pogodio samo jednu od sedam trica, šut za dva je skromnih 9-23. No, osamnaest mu je godina tek.


– Malo se mučim s tim šutom, ali otvorit će se. Još se nisam potpuno oslobodio. »Zagreb« je prilika, tako i gledam na tu utakmicu. Međutim, prilagodio sam se, dobra smo momčad. Jedino su nas poremetile ozljede.


Mladi Kastavac prošle je sezone bio na posudbi u »Kvarneru 2010«.


– Pokušavam to zaboraviti. Naime, već sada u »Škrljevu« imam više pobjeda nego u cijeloj prošloj sezoni…