Preveliki zalogaj

VELIKI ZAOKRET Vodstvo košarkaša Kvarnera 2010. odustalo od premijerligaških ambicija

Zlatko Horvat

Marko Šamanić/Foto Arhiva NL

Marko Šamanić/Foto Arhiva NL

Željeli smo Premijer ligu, ali nema logike za to, potrošili bismo puno novca i samo stvorili novi dug. Bio sam i u Riječkom sportskom savezu, dali su nam punu podršku, shvatili su i oni da je Premijer liga prezahtjevna. Neke odluke su teške, ali nema nam druge – kaže direktor Kvarnera 2010 Marko Šamanić, koji nije zabrinut za ostanak u ligi.



RIJEKA Već poslije prvih kola Prve lige bilo je jasno da je letvica za košarkaše Kvarnera 2010 postavljena previsoko. Premijer liga kao cilj sezone bila je samo fatamorgana, izazvana visokim ljetnim temperaturama. Brzo su u Kvarneru 2010 došli k sebi. Poslije prvoga dijela prvenstva Riječani su osmi od 12 momčadi Prve lige s omjerom 5-6. No, stvari bi od loših mogle postati još gore budući da je u Bosco otišao 22-godišnji Mate Vucić, prvi strijelac (20.9 poena), prvi skakač (11.3) i prvi asistent (3.5) momčadi. U prijevodu, najučinkovitiji igrač momčadi Roberta Jurkovića.


Ne tako davno riječka je momčad bila iza dviju zagrebačkih momčadi (Cedevita, Cibona), u međuvremenu su ih preskočili premijerligaši Hermes Analitica i Bosco, kojima treba pridodati i Goricu, te prvoligaši Dubrava, Agrodalm, Zapruđe. I nikome ništa.


– Željeli smo Premijer ligu, ali nema logike za to, potrošili bismo puno novca i samo stvorili novi dug. Bio sam i u Riječkom sportskom savezu, dali su nam punu podršku, shvatili su i oni da je Premijer liga prezahtjevna. Neke odluke su teške, ali nema nam druge – kaže direktor Kvarnera 2010 Marko Šamanić, koji nije zabrinut za ostanak u ligi.




– Ostat ćemo u ligi, imamo pet pobjeda. I finu mladu momčad. »Osigurači« su iskusni Salamun i Šamanić, pa Delpin, sve ostalo su igrači 1999. i 2000. godišta: Luka Vucić, Benković, Bešić, Matija Gustovarac, dolaze Volarević, Sablić, Baćac Simper, posebno Filip Gustovarac i Vito Smojver, te Antonio Jurković i Bojan Baić. Iako su ga silno željeli u Adria Oil Škrljevu, Mate Vucić završio je u Boscu, fenjerašu Premijer lige, dok iz Bosca u Kvarner 2010 stiže centar David Šetka. Time su riješena i dugovanja prema igraču.


Gotovo je nevjerojatno da je prije samo dvije i pol godine Kvarner 2010 na stolu imao ponudu za ABA ligu. Danas je klub na margini košarkaških događanja.


– Odbili smo ABA ligu, namjerno ili polusvjesno, samo da nas troškovi ne sahrane. Ni danas ne želimo stvarati novi dug. Morali smo se prilagoditi, stvoriti nešto što je održivo, a to je akademija, da nam košarka ne otiđe u rekreativni sport.


Jedna dobra vijest iz Kvarnera 2010 nastup je kadetske momčadi u Jedinstvenoj ligi. Riječani natjecanje otvaraju 10. siječnja susretom na Gripama protiv Splita, dan kasnije igraju na Baldekinu protiv Šibenika.


– Kadeti će igrati predigru prvoj momčadi. Oni su nam u fokusu, kao i fuzija Kvarnera sa Zametom, Ri Basketom i Kastvom, koja ima košarkaški, ali i financijski razlog. Ujedinili smo sve, sada radimo u sedam, osam osnovnih škola, imamo selekcije za sve uzrasne kategorije i mladu prvu momčad.


I pedesetak gledatelja na tribinama. Vrijeme prolazi, prebrzo za Kvarner 2010.