A-1 liga

Ushit u Mavrincima: Škrljevo svladalo aktualnog prvaka Hrvatske – Cedevitu

Zlatko Horvat

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

U susretu 18. kola A-1 lige košarkaša odigranom na Mavrincima rezultat je Škrljevo  – Cedevita 80:77 (17:21, 23:13, 16:25, 24:18)



MAVRINCI   »Škrljevo« je u sjajnoj atmosferi, u dramatičnoj završnici, svladalo  »Cedevitu«, aktualnog prvaka Hrvatske i pobjednika Kupa Krešimira Ćosića samo sedam dana ranije u Šibeniku! Istina, na parket dvorane u Mavrincima istrčala je šarena zagrebačka momčad, sa samo četiri  igrača koji su večer ranije bili u momčadi koja je u ABA ligi dobila Karpoš Sokoli iz Skoplja (James, Žganec, Musa i Arapović), ali ostat će zapisano da je na premijeri zagrebačkog  u Mavrincima slavilo  »Škrljevo«.


Snimio Sergej DRECHSLER


Snimio Sergej DRECHSLER



Junaci pobjede domaćina bili su sjajni Amerikanac Brian Williams, koji je odigrao partiju života (29 poena uz šut 8-12 za dva i 2-4 trice, sedam skokova, šest asista i tri ukradene lopte), te Antonio Boban, koji je na ulazu u posljednju minutu pogodio važnu tricu (78:74), nakon što je Musa promašio zakucavanje, a 30 sekundi prije kraja uhvatio važnu loptu u napadu s kojim su istekle dragocjene sekunde. Musa je smanjio na 78:77 deset sekundi prije kraja, ali Davor Konjević je bio sigurne ruke s crte slobodnih bacanja osam sekundi prije zvuka sirene. Probao je Musa izjednačiti tricom sa sirenom, ali nije pogodio, što je značilo početak velikoga slavlja domaćih igrača i njihovih navijača na tribini. Ovaj uspjeh ima dodatnu vrijednost  za sastav Damira Rajkovića budući da je ostanak praktički osiguran. »Cedevita«? Pamtit će se sjajno zakucavanje  Rashada Deane Jamesa u stilu  onih  na »All Star« vikendima.





– Ovo je velika i slatka pobjeda. Pokazali smo momčadski duh, jer smo uspjeli smo okrenuti nakon minus devet u trećoj dionici. Štemberger je povezao pet poena, vratio rezultat u egal i otvorio utakmicu.  Brian Williams nosio nas je tijekom cijele utakmice, dok smo Bobana, povratnika poslije bolesti, dugo čekali. Počeo je igrati na kraju treće i početkom posljednje dionice… – ocjenjuje Damir Rajković, strateg domaće momčadi.


Tremu domaćih na otvaranju gosti su iskoristili za nisku od devet poena (3:11, 3′). Međutim, kada su domaći zaigrali čvršće u obrani, kada je Brian Williams povezao napad, razmak se brzo počeo smanjivati (11:13, 5′), a na početku druge dionice ga nije ni bilo (21:21).   Šteta je što se domaći nisu mogli sastati sa šutom za tri poena (jedna od prvih 12, do kraja utakmice 9-16!), u protivnom rezultat ne bi bio plus četiri za goste (23:27).  No, nisu ni gosti briljirali u šutu za tri poena (jedna od prvih devet, ukupno 5-23!), a »more promašenih zicera« otvorili su šansu inspiriranom domaćinu. Williams tricom, a potom i Štemberger ulazom među divove i polaganjem uoči zvuka sirene za kraj druge dionice donijeli su vodstvo 40:34 i ovacije s tribina.


Trica Bobana donijela je prednost 47:43 (25′), ali gosti su uzvratili sa devet poena u nizu za minutu i pol igre, ali nisu prelomili utakmicu, što ih je na kraju skupo koštalo. Inspirirani domaćin osjetio je prigodu…