Na Trgu bana Jelačića

U Zagrebu svečano otvoren EuroBasket

Hina

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX



ZAGREB – Na glavnom zagrebačkog trgu bana Josipa Jelačića u četvrtak je svečano otvoren 39. EuroBasket za košarkaše koji će se osim u Zagrebu igrati još u Rigi, Berlinu, Montpellieru i Lilleu.


EuroBasket su zajednički otvorili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik FIBA-e Europe Turgay Demirel.


»Godine 1989. Zagreb je bio pozornica za veliki događaj koji je potakao brojne talente da postanu veliki igrači. Zvijezde poput Dražena Petrovića, Tonija Kukoča i Arvydasa Sabonisa inspirirali su brojne dječake da postanu košarkaši. Ove će godine drugi košarkaši inspirirati novu generaciju da se počne baviti košarkom. Prvi puta EuroBasket organiziramo u četiri države, to je naša obaveza jer se moramo pridružiti našim navijačima«, izjavio je predsjednik FIBA-e Europe Turgay Demirel.




»Drago mi je što sam večeras s vama na otvaranju najvažnijeg košarkaškog natjecanja. Hrvatska je u mnogim sportovima u svjetskom vrhu, a medalje s velikih natjecanja promovirale su nas u istaknutu sportsku naciju. Vjerujem da su i ti uspjesi pridonijeli da nam se povjeri organizacija dijela EuroBasketa. Uvjerena sam da će grad Zagreb biti gostoljubiv domaćin, a našim gostima želim da iz Zagreba ponesu lijepe uspomene«, naglasila je predsjednica Grabar Kitarović.


Predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Ivan Šuker u svom govoru izjavio je kako je Zagreb centar svjetske košarke, jer se ove godine se u košarci ne događa ništa važnije od EuroBasketa, a podsjetio je i na trofejnu prošlost hrvatske košarke posebno se osvrnuvši na srebrnu medalju osvojenu na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine.Okupljenima na glavnom zagrebačkom trgu obratio se i gradonačelnik Milan Bandić:

»Grad Zagreb je grad sporta i ovime još jednom pokazujemo kako možemo biti domaćini najvećih sportskih događaja, u ovom slučaju EuroBasketa. Osjećajte se najbolje u ovom gradu u sljedećih tjedan dana i vidimo se ponovno uskoro, zašto ne već za četiri godine«.


Na svečanosti otvaranja nazočne je kao izaslanik hrvatskog premijera Zorana Milanovića pozdravio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar koji je izrazio uvjerenje kako će zagrebačka Arena biti puna tijekom natjecanja u prvoj fazi natjecanja, te da će se hrvatska reprezentacija što duže zadržati u Lilleu gdje će se održati završnica.Po završetku službenog dijela svečanosti na Jelačićevom trgu besplatni koncert za okupljene održala je legendarna rock skupina Prljavo kazalište.