Košarkaška štafeta

Trofej Nikolaja Semaška stigao u Zagreb na dan na koji je prije 22 godine poginuo Dražen Petrović

Hina

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Trofej Nikolaja Semaška se od 19. svibnja nalazi se na turneji po 23 europska grada, a krenuo je 19. svibnja iz Rige, glavnog grada Latvije, zemlje koja je 1935. na EP-u u Ženevi osvojila prvi naslov europskog prvaka



Košarkaškom štafetom od Trga Krešimira Ćosića do Trga Dražena Petrovića, u Zagrebu je u nedjelju obilježen dolazak FIBA-ina Trofeja Nikolaja Semaška, koji se od 1995. dodjeljuje najuspješnijoj reprezentaciji Europskog prvenstva.


Trofej Nikolaja Semaška se od 19. svibnja nalazi se na turneji po 23 europska grada, a krenuo je 19. svibnja iz Rige, glavnog grada Latvije, zemlje koja je 1935. na EP-u u Ženevi osvojila prvi naslov europskog prvaka.


Ovogodišnjem Europskom prvenstvu originalno je od 5. do 20. rujna domaćin trebala biti Ukrajina, ali je zbog tamošnje loše sigurnosne situacije FIBA Europe odlučila u organizaciju Eurobasketa po prvi put u povijesti uključiti četiri države i pet gradova. Prva faza natjecanja po skupinama igrat će se u Zagrebu, Berlinu, Rigi i Montpellieru, dok će se utakmice nokaut faze, od osmine finala nadalje, održati u francuskom gradu Lilleu na stadionu Pierre-Mauroy koji ima pomični krov i za ovu će priliku njegov kapacitet biti sveden na 27.000 mjesta.




Europsko prvenstvo ujedno je i kvalifikacijsko za Olimpijske igre 2016. u Rio de Janeiru, na koje će se izravno plasirati finalisti, dok će reprezentacije plasirane od 3. do 6. mjesta svoje mjesto na OI 2016. tražiti kroz interkontinentalni predolimpijski turnir u srpnju sljedeće godine.


Trofej Nikolaja Semaška u Zagreb je stigao iz Reykjavika na dan na koji je prije 22 godine u prometnoj nesreći u Njemačkoj poginuo Dražen Petrović. U spomen na njega i drugog hrvatskog košarkaškog velikana Krešimira Ćosića, koji nas je napustio prije 20 godina, od zagrebačkih trgova koji nose njihova imena u nedjelju je prošla košarkaška štafeta u kojoj su sudjelovali bivši veliki hrvatski igrači te najtalentiraniji mladi hrvatski košarkaši.


Košarkaške legende, koje su po 50-ak metara vodile loptu, predvodili su osvajači medalja s olimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava: Mihovil Nakić, Franjo Arapović, Željko Poljak, Ivan Sunara, Zoran Čutura, Veljko Mršić, Aramis Naglić, Sven Ušić, Miro Jurić, Davor Pejčinović i aktualni hrvatski reprezenativac i član NBA momčadi Indiana Pacersa Damjan Rudež. Na Trgu Dražena Petrovića, njegov brat Aleksandar predao je loptu gradonačelniku Zagreba Milanu Bandići, koji ju je dao nekad najboljoj europskoj košarkašici Daniri Nakić Bilić koja je loptu na ulazu u muzej predala Biserki Petrović.


Na prigodnoj konferencija za medije u Muzeju Dražena Petrovića predstavljen je Trofej Nikolaja Semaška te prikazan prigodni film o Europskom prvenstvu 1989. održanom u Zagrebu. Na njemu je repezentacija Jugoslavije predvođena Draženom Petrovićem, a za koju su od hrvatskih košarkaša igrali i Toni Kukoč, Dino Rađa, Stojan Vranković i Zoran Čutura, u finalu pobijedila Grčku s 98-77.


Trofej Nikolaja Semaška, koji je načinjen od zlata i srebra, težak 18 kg i ukrašen sa 24 dragulja, bit će izložen u Muzeju Dražena Petrovića danas do 16 sati te u ponedjeljak i u utorak, 8. i 9. lipnja, od 10 do 17 sati. Nakon Zagreba trofej će biti izložen u Ateni, a svoj će put završiti u Koelnu, gdje će 30. kolovoza pripremnu utakmicu odigrati reprezentacije Njemačke i Francuske koja će braniti naslov europskog prvaka osvojen 2013. u Sloveniji.