NBA

Suosnivač Alibabe kupio Netse za 2.35 milijardi dolara

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



NEW YORK Američka profesionalna košarkaška NBA momčad Brooklyn Nets od petka ima novoga vlasnika, baš kao i dvorana Barclays Center u kojoj igra svoje domaće utakmice, dosadašnji vlasnik Mihail Prohorov prodao je svojih 51 posto vlasništva kluba i 100-postotno vlasništvo dvorane kanadskom biznismenu Joeu Tsaiju za 2.35 milijardi dolara, što je novi rekord kada su u pitanju kupovine američkih sportskih klubova.


Tsai, suosnivač Alibabe, kompanije specijalizirane za internetsku prodaju, tako je postao stopostotni vlasnik Netsa i Barclays Centera jer je još prošle godine od Prohorova kupio 49 posto vlasništva u Netsima i to za milijardu dolara.


Promjenu vlasništva u Netsima još mora odobriti Odbor vlasnika NBA lige.




Prohorov je tadašnje New Jersey Netse kupio 2010. godine da bi ih 2012. preselio u novu dvoranu u Brooklynu.


U želji da izađu iz sjene starijeg gradskog brata New York Knicksa, Netsi su se ovoga ljeta pojačali superzvijezdama Kevinom Durantom, najkorisnijim igračem NBA finala 2017. i 2018. godine, te Kyrieom Irvingom.


Dosadašnji rekord u američkom profesionalnom sportu iznosio je 2.2 milijarde dolara koliko je David Tepper platio za vlasništvo nad NFL momčadi Carolina Panthers prošle godine, a isti je iznos 2017. platio i Tilman Fertitta za vlasništvo nad NBA momčadi Houston Rockets.