Alpe Adria Cup

Škrljevo dočekuje mađarsku Zalakeramiu u predigri za Cibonu

Zlatko Horvat

Igramo doma, dobro smo krenuli u ligu i treba nastaviti u istom tonu. Pobjeda bi bila dobar zalogaj uoči starta Premijer lige i subotnjeg gostovanja »Cibone« – kaže 19-godišnji Barnjak



RIJEKA Košarkaši »Adria Oil Škrljeva« danas igraju drugu utakmicu u Alpe Adria Cupu. Premijera je bila uspješna, prošle srijede u Mavrincima su pobijedili »Brno« (78:74) nakon minusa od 14 poena na početku treće četvrtine, kada su konačno zaigrali obranu. Sastavu Damira Rajkovića danas u goste stiže »Zalakeramia ZTE« iz Zalaegersega. Susret skupine C počinje u 19 sati.


– Ne znamo puno o mađarskom sastavu, jedino da su bolji od »Brna«. Ne mogu biti puno bolji, ali bolji su – kaže Josip Barnjak, 19-godišnji šuter »Adria Oil Škrljeva«. – Igramo doma, dobro smo krenuli u ligu i trebamo nastaviti u istom tonu. Pobjeda bi bila dobar zalogaj uoči starta Premijer lige i subotnjeg gostovanja »Cibone«.


Nova domaća pobjeda značila bi mali korak prema drugom krugu i doigravanju. Još se nisu posložile sve kockice igre sastava iz Mavrinaca, puno je promjena u odnosu na prošlu sezonu, ali povratak Amerikanca Briana Williamsa na mjestu graditelja igre zalog je da će sve proći puno bezbolnije i brže. Poslije pobjede nad »Brnom« »Adria Oil Škrljevo« osvojilo je pulski memorijalni turnir »Joža Sever«, a Barnjak je podigao dva trofeja, kao kapetan za prvo mjesto poslije pobjede nad slovačkom »Iskrom Svit« (84:58), a zatim i kao najbolji igrač turnira uz 22 poena u finalu.




– U Puli smo uvjerljivo dobili suparnika od kojeg smo samo dva tjedna ranije izgubili u Slovačkoj, što je dobar pokazatelj da rastemo. Vratio se Brian Williams, igra je odmah postala tečnija. Protiv »Brna« smo pružili dobru partiju, bilo je zanimljivo, a mislim da će gledatelji i večeras uživati. Mladi smo, trebaju se tu još neke stvari posložiti. Obrana bi trebala biti naš forte, što baš nije bio slučaj u prvom dijelu utakmice protiv »Brna«. Napad ne bi trebao biti problem, možemo uvijek zabiti.


Pulski turnir pokazatelj je da Barnjak polako preuzima ulogu lidera ove momčadi. Član srebrne U-20 hrvatske reprezentacije s EP-a proteklog ljeta ima puno povjerenje trenera Rajkovića, koji ga je vodio i u kockastom dresu.


– Dobio sam dosta slobode od trenera Rajkovića, nisu mi vezane ruke i mogu raditi što znam. U finalu sam bio dosta precizan, pa je pala i pojedinačna nagrada. Veće ovlasti kao opterećenje? Ne. Razmišljalo se da se kroz jednu sezonu uvedem u Premijer ligu. Sada sam dobio puno veću ulogu, kapetan sam, dosta toga ide preko mene, međutim, trener mi je poslije srebra s U-20 reprezentacijom dao povjerenje. Nadam se da ću ga opravdati. Očekujem da ću ove sezone još više stasati kao igrač i napredovati, to mi je važno, a vidjet ćemo gdje će me to odvesti.


»Cibona« stiže u subotu u Mavrince, gdje je posljednji put, u četvrtfinalu doigravanja – izgubila.


– Vidjet ćemo u kakvom će sastavu »vukovi« doći s obzirom na to da su pod blokadom. No, oni su veći zalogaj od svih ovih suparnika iz Alpe Adria Cupu. Posljednji put smo ih dobili, ali promijenila se gotovo cijela naša momčad. Bilo bi dobro ponoviti…


Kastavska dvorana, u kojoj je Josip Barnjak odigrao brojne utakmice i odradio silne treninge u dresu »Kastva«, od proteklog petka nosi ime Matije Katalinića, prerano preminulog košarkaša.


– Lijepo je što su dvorani dodijelili njegovo ime, malo me to i iznenadilo. Volio bih da Matija bude putokaz svima, da oni koji dođu u dvoranu osjete kakva je energija živjela u njemu, koliko je volio košarku. Super je što je dvorana dobila ime po Matiji, baš mi je drago – kaže Kastavac Josip Barnjak.