Odlična utakmica

Šarić slomio sjajne Slovence: Hrvatski košarkaši u Opatiji ostvarili pobjedu

Zlatko Horvat

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



Hrvatska košarkaška reprezentacija pobjedom je otvorila nastup na opatijskom turniru, u susretu što je po ambijentu, intenzitetu na parletu, pa čak i po tehničkim pogreškama, bio puno više od pripremnog ogleda za Eurobasket. Presudio je Dario Šarić, koji s 23 godine, zajedno s Bojanom Bogdanovićem, vodi ovu hrvatsku reprezentaciju. Hrvatska je, poslije Francuske i Litve u Orleansu, dobila još jednu tijesnu završnicu, ostala perfektna (3-0) u dosadašnjem dijelu pripema za skorašnje Europsko prvenstvo. Dario Šarić najprije je u obruč spremio veliki Ramljakov promašaj, potom asistirao za Žorića, a zatim još jednom poentirao (83:78). kada je sve izgledalo gotovo, uzvratio je šestom tricom 18-godišnji Dončić, koji je zajedno sa stasitim Vidmarom, promašio mogući produžetak. Tri sekunde i 25 stotinki prije kraja Šarić je s crte slobodnih bacanja potvrdio uspjeh.



– Kada igrati protiv jedne momčadi kao što je Slovenija, koja ima klasu na vanjskim upozicijama, onda početak svake četvrtine mora biti s puno energije. Mi tu energiju nismo imali. Kada smo pronašli petorku koja bi odgovorila na tu energiju, kada smo spuštali loptu na Šarića, prednost se vraćala na našu stranu. Treba reći da nam je nedostajao prvi »playmaker«, koji drugi je igrao 12 minuta, što daje još veću vrijednost ovoj pobjedi. Za pripremno razdoblje bila je to sjajna utakmica, natjecateljska. Dolazak u Opatiju bio je pogodak, ambijent je bio sjajan, kako za Sloveniju, tako i za Hrvatsku – kaže Aleksandar Petrović, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije.


Loše otvaranje




Upravo je takav bio početak. Poslije samo 70 sekundi igre gosti su vodili 7:0. Čvrsta obrana Slovenije, sa Dončićem na Bogdanoviću i Muričem na Šariću, otupila je prve domaće napade. Planinić je dodao dva promašena zicera, pa je završio na klupi. Puno se bolje snašao iskusni Žorić, koji je donio sigurnost i realizaciju pod košem. Kada je Bogdanović dvaput zaredom nadmudrio 18-godišnjeg Dončića, Hrvatska je prvi put došla do izjednačenja (13:13, 7’). No, Slovenija je uzvratila s dvije trice zaredom i opet vratila prednost na svoju stranu.



Druga četvrtina potvrdila je da su noge i ruke hrvatskih reprezentativaca još nekako tvrde. Slovenci su to iskoristili i odmakli na plus devet (25:34), pa je Aleksandar Popović bio prinuđen pozvati minutu odmora. Reakcija njegovih igrača bila je dobra, zakucavanje Ramljaka, blokada i četiri poena Šarića u nizu značili su da predah mora zatražiti njegov slovenski kolega Igor Kokoškov (31:34, 16’). Domaći nisu stali, su sa dvije trice u nizu (Šarić, Simon) uspjeli su doći do drugog izjednačenja (37:37). Prvo vodstvo? Sa sirenom, na kraju druge dionice, nakon prekrasne kontre Šarića, »krivog oka« i lopte za Ramljaka za pljesak s prepunih tribina, na kojima je bilo i dosta slovenskih navijača.


Slovenima su brzo vratili prednost. Nije to bila večer Simona, a pogotovo ne Planinića. No, nije bilo samo loših poteza, Šarić je u samo nekoliko sekundi pokazao raskoš talenta. Od blokade Vidmaru do asistencije za tricu Bogdanovića, kojom se Hrvatska približila na minus dva (54:56). Što to vrijedi kada je čevrtom tricom odmah uzvratio Dončić… Ipak, do kraja dionice prednost se vratila na domaću stranu, nekoliko pogrešeka Slovenije i precizna ruka Bojana Bogdanovića koji je sa devet metara rasparao mrežicu za 67:63 i seriju 13:4.



Igra bez kalupa


Aleksandar Petrović je u jednom trenutku zbrajao osobne pogreške na semaforu, nije bio oduševljen nekim odlukama hrvatskog trija. Ali, na kraju je odahnuo.


– Pokazalo se da je Slovenija energetski spremnija. Mi smo odigrali dvije sjajne utakmice u Francuskoj, umorili se putujući, a povrh svega dobili smo Sloveniju. Nismo se ni u jednom trenutku predali protiv jedne reprezentacije koja je moćna u vanjskoj igri. Kada smo bili lucidni i racionlni, povlačili smo dobre poteze. Na kraju smo obranili pet ključnih napada.



Dario Šarić i Bojan Bogdanović zajedno su zabili 48 poena Hrvatske. Nekima izgleda kao da Hrvatska igra predvidljivo, lopta ide njima u ruke, ali i Slovenci su to znali…


– Sretan sam što imamo ta dva igrača i ne trebamo kalup. Međutim, to uzima negativnu konotaciju koja je zastrašujuća. Ne vidim razloga da bismo ih trebali stavljati u kalup. Dončić? Impozantno je vidjeti klinca u tom godištu da radi ove stvari, u kojim trenucima, na koji način. netko tako kompletan,mentalno i atletski, nije se pojavilo u Europi u posljednjih 10-15 godina. Svaka čast!Kakvo će to biti Europsko prvenstvo… Petrović smatra da čak 12 reprezentacija može do zlata. Hrvatska i Slovenija su među njima.