Svestrani košarkaš

SJAJNI ŠIBENČANIN Dario Šarić: Mene su moji učili da se za reprezentaciju MORA igrati

Zlatko Horvat

KOŠARKAŠKI KONOBAR – Dario Šarić  / snimio D. ŠKOMRLJ

KOŠARKAŠKI KONOBAR – Dario Šarić / snimio D. ŠKOMRLJ

Onima kojih nema s nama može biti žao s obzirom na to što smo pokazali u ove tri utakmice. U nikog ne želim upirati prstom, zna se moje stajalište oko toga. To je njihov odabir. Mene su moji učili da se za reprezentaciju mora igrati – kaže Šarić



 Bojan Bogdanović i Dario Šarić bit će u glavnim ulogama u reprezentaciji Hrvatske na skorašnjem Europskom prvenstvu. I dok je 28-godišnji Bogdanović u zenitu karijere potpisano novi, 21 milijun dolara vrijedan dvogodišnji ugovor s Indiana Pacersima, iza pet godina mlađeg Šarića je prva NBA sezona. Njegova Philadelphia se nije napobjeđivala u regularnoj sezoni (28-54), ali Šibenčanin je ostavio trag. Odigrao je čak 81 utakmicu i imao prosjek od 12.8 poena i 6.3 skoka po utakmici.


– Osjećam da sam napredovao, da sam bolji igrač, ali dosta je tu samopouzdanja, koje se dobije kad napreduješ. Puno sam radio u oba smjera, na leđnoj tehnici, igri licem prema košu. Baš sam puno radio na detaljima i to mi je puno pomoglo. Takav je sustav u SAD-u, rad s igračima je puno lakši i opširniji nego u Europi.


Je li vas NBA liga iznenadila? Jeste li očekivali više od suparnika, od sebe?




– Teško mi je reći što sam očekivao od sebe. Kada sam išao, znao sam da ću se boriti i raditi na treningu, a koliko ću dobiti na minutaži, koliko ću dobro igrati, nisam mogao pretpostaviti. Želio sam psistupiti maksimalno, sto posto, kao sportaš, izboriti se za sebe. Kada podvučem crtu, zadovoljan sam statistikom. Trebalo je proći razdoblje provikavanje, dva tri mjeseca, dok ne uhvatiš njihovu filozofiju košarke, njihov koncept obrane i napada. Trebalo je dosta vremena, ali na kraju s tim radom došao sam do dobre igre u jednom dijelu sezone tako da sam stvarno zadovoljan.


Jedina loša stvar je bio je broj poraza »Philadephije«?


– Treba uzeti u obzir da su nam neki važni igrači bili ozlijeđeni. Sa smo u jednom razdoblju svi bili zdravi, tko zna kako bi to završilo. Iduće sezone ćemo svi biti skupa i možemo očekivati bolji rezultat.



HEP međunarodni turnir Opatija 2017. završava danas (18 sati) susretom Hrvatske i Ukrajine. Ukrajinci nisu u razini Slovenije, koju je Hrvatska pobijedila u dramatičnoj završnici prvog dana turnira, ali nakon lošeg početka dobro su se držali. Izabranici Aleksandra Petrovića današnjom utakmicom završavaju prvi dio priprema, slijedi tri dana odmora i novo okupljanje. Za ljubitelje košarke današnja utakmica još je jedna prigoda za pljesak Šariću, Bogdanoviću, Simonu, Popoviću i ostalim izabranicima Aleksandra Petrovića, poruku podrške uoči Eurobasketa.



Božić u New Yorku


To očito pretpostavljaju u NBA ligi. Znate gdje ćete biti za Božić?


– U New Yorku, ha, ha… Igramo u Madison Square Gardenu protiv Knicksa. To je stvarno jako važno. Mislim da ljudi koji prate košarku to znaju, kada dobiješ takav termin… Puno nam to znači. Po potencijalu mogli bismo biti dobra ekipa, mogli bismo i u duboki »play-off«.


Prije toga čeka vas Eurobasket. U seriju pripremnih utakmica krenuli ste s tri pobjede?


– Dobili smo tri izuzetno jake reprezentacije. Igrali smo dobro, ali ima tu još puno detalja na kojima trebamo raditi. Mi u momčadi i stručni stožer znamo da nismo bili pravi, nismo bili sto posto kako mo znamo biti. Imamo još dovoljno dana skupiti se, analizirati te detalje i ispraviti ih, a zatim krenuti na Europsko prvenstvo.


Sa 23 godine ste nositelj igre, zabijate, skačete, asistirate, blokitare. Je li to za vas teret ili gušt?


– Mislim da je gušt. Kroz mlađe uzraste imao sam ulogu koju imam i sada. Znam da je stres kada se izgubi utakmica, da će se mene proganjati. Reći će »uzalud mu NBA« ako ne napravimo ništa na Eurobasketu. Međutim, o tome ne razmišljam, fokusiran sam na sebe, ne dopuštam nikom da mi uđe u glavu što se tiče tih stvari.


Protiv Slovenije igrali ste čak 36 i pol minuta. Odgovara li vam to?


– Ne razmišljam kao neki stariji igrači, da bih se trebao čuvati. Još sam mlad u glavi, želim igrati koliko god mogu. Ovako hvatam formu, izdržao sam stvarno puno. Nadam se da ću s mrvicu manjom minutažom izdržati naporan ritam na Eurobasketu, to će biti puno važnije od velike minutaže na jednoj utakmici.



Jesu li vas Sixersi upozoravali ili pitali da li baš morate ići na Eurobasket?


– Jesu, u stilu da li bih htio ići kasnije, da li treba pričati sa Savezom, puno toga su me pitali, oni su mišljenja da kod nas prevladavaju još trčanja po planinama koje oni ne prakticiraju.


Kažu da ne smijete trenirati kondiciju na suncu?


– To je normalno, ako su nam oni poslodavci, ako nas plaćaju, ti uvjeti se moraju ispuniti. Okolnim putem su pokušali reći neke stvari, ja sam odmah dao do znanja da je to takva situacija da se za reprezentaciju mora igrati – kaže Šarić.



Cluj


Skupina u Cluju donosi Češku, Španjolsku, Crnu Goru, Rumunjsku i Mađarsku?


– Skupina ima dosta dobrih reprezentacija, ali među favoritima smo. Naravno, uz uz Španjolsku. Oni već godinama imaju istu bazu, igraju dobru košarku. Možda malo drugačije nego prije, s dva brata Gasola ispod koša vraćaju košarku deset godina unatrag. Bit će ih teško čuvati, morat ćemo ih maknuti iz reketa, u tom slučaju imamo šanse. Crna Gora je jaka, pogotovo na centarskom paru s Vučevićem i Dubljevićem. Velika je to kvaliteta, slično kao braća Gasol, ali oni su puni energije i mlađi. I druge su reprezentacije dobre, morat ćemo svakoj utakmici prići maksimalno ozbiljno, jer u protivnom utakmica može otići u drugom smjeru. Moramo se skupiti i dati sve od sebe, boriti se radi sebe, za svoj gušt, pokazati da možemo dobro igrati, da smo prava momčad.


S trojicom veterana u sastavu?


– Dobili smo puno na iskustvu, njihova želja, a svi su nekakvi povratnici, možda je i veća nego kod nekog mladog igrača. Oni žele ostvariti ono što nisu godinama prije nisu uspjeli. Motivirani su, svi dobro izgledaju na treningu, bit će nam od velike pomoći i važnosti na turniru.


Izbornik Aleksandar Petrović kaže da uživate u svakom zajedničkom danu?


– Istina je. Prije se nekad nekako sve teško proživljavalo, ali sada kod Ace uživamo što smo zajedno i kakvu košarku igramo.


Može li onima kojih nema biti žao što nisu s vama?


– Mislim da može s obzirom na to što smo pokazali u ove tri utakmice. U nikog ne želim upirati prstom, zna se moje stajalište oko toga. To je njihov odabir. Mene su moji učili da se za reprezentaciju mora igrati – zaključuje Šarić, jedan od onih koji će iznenaditi potezom, »krivim okom« pronmaći suigrača. Mladić s vizijom, osjećajem za košarkašku igru…