Projekt na Nafti

Riječki košarkaški internacionalac Andrej Štimac pokrenuo zanimljiv projekt

Kristian Sirotich

Siniša Kuharić, Dominik Brajdić, Elham Jašari, Mate Vucić, Eliot Kubler, Killian Martin, Willem de Heer i Kristijan Obradović  / snimio I. TOMIĆ

Siniša Kuharić, Dominik Brajdić, Elham Jašari, Mate Vucić, Eliot Kubler, Killian Martin, Willem de Heer i Kristijan Obradović / snimio I. TOMIĆ

Dali smo si zadatak da rekonstruiramo jedan reprezentativni kamp jer mislim da igrači iz tih programa mogu jako puno naučiti – kaže Štimac



U dvorani na Nafti je ponešto »ugodnih« stupnjeva, ali to kažu akteri, uopće nije problem. Andrej Štimac, Kristijan Obradović i Siniša Kuharić, pokrenuli su, na inicijativu Andreja Štimca, košarkaški projekt za sada bez pravog imena koji, iako još uvijek u povojima, riječkoj košarkaškoj zajednici uskoro može ponuditi zanimljiv dodatni sadržaj. O čemu je riječ?


– Dugi niz godina sam surađivao s Kristijanom Obradovićem, ali koliko god on bio neprikosnoven u svom dijelu posla fizičke pripreme, sam sam bio kriv što sam onom nekom tehničkom obučavanju dao možda premalu pažnju. Bio sam maksimalno dobro fizički pripremljen, ali zbog svojih nekih propusta moja pripremljenost nije bila na nekom vrhunskom nivou. I tako se kroz razgovor s Kristijanom i Sinišom rodila ideja o ovom projektu. Ne smatram se nekim velikim košarkaškim stručnjakom, ali dobro smo se pokrili. Obradović u fizičkom dijelu, Kuharić kao trener sa strane, i ja koji pokušavam na igrače prenijeti iskustvo i znanje iz same situacije. Neki pokret, neka finta… Riječ je o ubrzanom košarkaškom tečaju kroz iskustvo. U tri, četiri dana ne možemo ništa nikome pokazati, ali možemo kroz trenažni proces od dva tjedna intenzivnog rada. Ako dečki koji ovdje dođu odu zadovoljni što su se okupali, bili na nekom drugom mjestu i ljetovali, a ipak nešto radili, već smo puno napravili. A trenira se prilično intenzivno i po pet šest sati – započet će Andrej Štimac, znani riječki internacionalac, koji se prošle sezone vratio u Kvarner ne bi li u rodnom gradu i matičnom klubu polako kraju počeo privoditi dugogodišnju košarkašku karijeru.


Unatoč golemom iskustvu Štimac se niti u jednom trenutku u ovom projektu ne želi staviti u prvi plan, pa kaže da je organizacijski »mastermind« svega Siniša Kuharić, da je za sve testove zadužen Kristijan Obradović, kojega se sluša i uvažava na jedan poseban način. No, itekako se uvažavaju i Siniša i Andrej. Andrej na terenu, sa zlata vrijednim savjetima, Siniša na klupi. Naročito kada je na »redu« video analiza nakon koje se pokušavaju napraviti korekcije pogrešaka. A to je samo jedan segment u radu.


Idealni uvjeti




– Bez ijednoga od nas ovoga projekta ne bi bilo. Da nema ovih ljudi oko mene ja bih bio, kako to kaže Đorđe Balašević, samo tamburaš za jutarnji program. Možda smo malo kasno počeli slagati priču, ali Nafta bi bila i ostala prazna, a zahvaljujući njoj smo dobili dobar poligon da odmah možemo krenuti s radom. Dali smo zadatak da rekonstruiramo jedan reprezentativni kamp. Po broju igrača i po broju stručnog osoblja jer mislim da igrači koji su u dobrim reprezentativnim programima preko ljeta mogu jako puno naučiti i napredovati. Dečki koji su prepušteni sami sebi i sami nešto organiziraju, uz svu moguću volju nisu u stanju dobiti tu kvalitetu rada. Klubovi danas funkcioniraju na način da se malo stišću pa je sezona od deset mjeseci svedena na sedam, osam mjeseci. I tu se otvara ta međusezona. A upravo broj igrača s kojima radimo i planiramo raditi, a koji je relativno mali, daje mogućnost da se svakome u radu maksimalno posvetimo. Mislim da je to dobar omjer, u jednom trenutku imali smo četiri trenera na osam, devet igrača. A to je dobro. Nikako, pritom, ne bih želio obezvrijediti ničiji rad, ali vjerujemo da jedan ovakav projekt može imati svoju priču kroz čitavu godinu, kroz mali formacijski centar gdje bi igrači imali mogućnost dodatnog rada, što možda zbog objektivnih i subjektivnih okolnosti u klubu nemaju. Nismo priklonjeni nikakvom klubu, jednostavno želimo pomoći i učiniti dobro svakome tko to želi – nastavit će Štimac, koji uglavnom radi s momcima iz Švicarske i nekoliko mladih domaćih košarkaša, koji u isto vrijeme i uče i – asistiraju.


Švicarska veza


– Prijateljske veze iz Švicarske su mi pomogle da neki od ovih igrača dođu jer oni za tim baš imaju potrebu. Njihova potreba, naše mogućnosti… Nismo niti stigli razmisliti što to znači, samo smo krenuli. Kuhamo, peremo, nosimo. Sami sve radimo. Ide to na neki svoj poseban način. Bio je s nama i Ivan Stanišak, trener iz Zagreba koji dugi niz godina radi u Genevi, bio je i Roberto Kovač, najbolji bek švicarske lige inače porijeklom s Grobnika, koji je prošle godine osvojio Kup i igrao finale švicarskog prvenstva – dodaje iskusni riječki košarkaš dok na tečnom francuskom jeziku jednom od novopridošlih momaka objašnjava što mu je za činiti.


– Ovo je pilot projekt i bit ćemo tu još neko vrijeme, odnosno sve dok netko želi raditi, sve dok igrači imaju volju i motiv. Uvjeti na Nafti su sjajni, sve je podređeno radu. Ako je vrućina jedino što nas smeta, ako je vrućina nepremostiva prepreka, onda je bolje da ništa ne radimo. Uostalom, ima puno težih poslova od ovoga i bili bismo bahati kada bismo rekli da nam vlaga nije idealna – zaključit će Štimac.


Andrej Štimac i Nelson Moke


I. TOMIĆ