Riječka košarka

Prokletstvo Kvarnera se nastavlja

Zlatko Horvat

Matematika još pruža nadu, ali Kvarner 2010 je klub s predsjednikom u ostavci, dio članova Uprave se razbježao kada je nestalo poslovnog interesa. Nema ni gledatelja



 Košarkaši Kvarnera 2010 sve su bliže ponoru ispadanja, poslije domaćeg poraza od direktnog suparnika Alkara u Centru Zamet ostanak u A-1 ligi sveden je na puku teoriju. Budući da ispadaju dvije momčadi, Riječani moraju preskočiti Goricu i Hermes Analiticu, dok su Škrljevo i Alkar (6-14) nedostižni. To neće biti nimalo lako, pogotovo ako u subotnjem susretu u Zagrebu Gorica pobijedi upravo – Hermes Analiticu. Uz tri pobjede zaostatka i gostovanje kod Gorice u pretposljednjem kolu, sastavu Marijana Mancea za ostanak ne bi trebalo jedno, nego barem tri čuda.


Raspored Riječanima najprije donosi gostovanje kod Šibenika, koji neće biti spreman za darove budući da love visoko mjesto uoči doigravanja. Isto vrijedi za Split, lider lige gostuje u Centru Zamet u 22. kolu. Slijedi gostovanje kod Hermes Analitice, domaćinstvo Osječanima, gostovanje kod Gorice i na kraju domaći derbi protiv Škrljeva. Riječanima ne ostaje puno mogućnosti, eventualni spas donosi jedino niska od četiri završne pobjede i molitva da Goričani negdje ne uzmu neplanirane bodove.


Matematika još pruža nadu, ali ako je suditi po igri (i financijskoj situaciji), Riječani su već A-2 ligaši. Ne može im se spočitati želja, angažman igrača na parketu i struke na klupi. Sezona je izgubljena onog trenutka kada je presušila financijska slavina mecene Roberta Škifića. Prošlogodišnji polufinalisti doigravanja i Kupa Krešimira Ćosića, nesuđeni sudionici ABA lige, ostali su bez ključnih igrača, a tražiti od Marijana Mancea još jedno rezultatsko čudo, u situaciji dok igrači mjesecima ne primaju plaću, bilo je iluzorno. Uz sve probleme, Mancea, koji je ostao uz momčad unatoč ponudama, stigla je i »nagrada«, Štembergerov udarac šakom.





Gorica (4-16): Hermes, VR. OSIJEK, ZADAR, Škrljevo, KVARNER, 2010 Zagreb


Hermes (3-17): GORICA, Škrljevo, KVARNER 2010, Zagreb, JOLLY JBS, Zabok


Kvarner 2010 (2-18): Šibenik, SPLIT, Hermes, VR. OSIJEK, Gorica, ŠKRLJEVO


* Velikim slovom označeni su suparnici s kojima se klubovi sastaju na domaćem parketu.



Kvarner 2010 je klub s predsjednikom u ostavci, Skupština je najavljena za kraj sezone. Duško Miočić, iako pomaže klubu, više ne dolazi ni na utakmice. Dio članova Uprave se razbježao kada je nestalo poslovnog interesa. Nema ni – gledatelja. Sedamdesetak ih se našlo na tribinama protiv Alkara, od toga njih 15 bili su – Maligani.


Kvarner 2010 odustao je od ABA lige, ali i od Alpe Adria Cupa, što je bio loš znak. Još se nije odustalo od A-1 lige, ali sudbina više odavno nije u njihovim rukama. Iz kluba poručuju da još nije sve gotovo, tješe se bazom i četvrtfinalom juniorskog prvenstva Hrvatske. No, kada se podvuče crta, protekle sezone bile su jedan bljesak riječke košarke, kakvih je bilo svako malo, ali i povratak u anonimnost. Prokletstvo Kvarnera… S brojem ili bez njega. Svaki put napravila se neka greška u koracima. Ovaj Kvarner nije bio spreman na život bez Škifića u financijskom smislu. Bez novca lokalne samouprave ljudi oko kluba ne mogu servisirati niti najjeftiniju momčad u ligi, niti uspijevaju pronaći novog predsjednika. Kvarner 2010 ili kako od ABA ligaša postati A-2 ligaš bez suvišnih zašto…