Ostavljeni po strani

Potresno otvoreno pismo Ženskog košarkaškog kluba Kvarner: Zašto nas šikanirate? Zašto smo neželjeno dijete?

P. N.

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Šikaniranje, ignoriranje, maltretiranje bezveznim i smiješnim kriterijima, omalovažavanje, izbacivanje iz gradskih škola i time onemogućavanje u okupljanju mlađih kategorija samo su neki od problema s kojima se svakodnevno suočavamo. I tako godinama. Do kad?



U ime igračica, trenera i uprave Ženskog košarkaškog kluba kvarner,  izvršni dopredsjednik kluba Zvonko Čapko poslao je otvoreno pismo “građankama i građanima Lijepe naše, a posebice Grada koji teče”, ponukan člankom objavljenim u Novom listu, pod naslovom – “Drama riječkih sportaša: Pomozite nam ili gasimo klubove”.


Ovaj članak, stoji u otvorenom pismu, “ukazuje na mnoge probleme u riječkom „vrhunskom“ sportu, a naš Klub – Ženski košarkaški klub „Kvarner“ – se ovdje očituje po nekoliko osnova”.


– Prvo nam je palo u oči da su bili pozvani predstavnici svih loptačkih klubova – nositelja kvalitete – osim ŽKK „Kvarner“, koji je nositelj kvalitete u ženskoj košarci. Kako u Gradu, tako i u županiji. To je propust organizatora i nekako preko toga ovaj put možemo preći, ali pozivamo sve sportske čimbenike, kako iz lokalne vlasti tako i iz drugih klubova, nositelja kvalitete, da poštuju ovu činjenicu, stoji u početku otvorenog pisma.




Nadalje, piše Čapko, “drugo što pada u oči jesu brojke o kojima predstavnici klubova govore”.


– Konkretno, spominju dodatnih 300 do 500 tisuća kuna da bi mogli započeti (novu) sezonu. Navedeni klubovi od Grada Rijeke dobivaju otprilike taj iznos po osnovi Javnih potreba. ŽKK „Kvarner“ nije tom iznosu ni blizu. Svi navedeni klubovi imaju i plaćenog trenera od strane Grada. ŽKK „Kvarner“ nema, jer se u Riječkom sportskom savezu, opet, skrivaju iza zavjese zvane kriteriji. Neozbiljno.


Osim toga za gotovo sve njih se lokani moćnici potrude pronaći dodatna sredstva, pa su tako od nekih banaka te od Croatia Osiguranja (kojima svaka čast na želji da uopće i pomognu riječkom sportu) dobivali solidne iznose posljednjih godina. Ne ulazimo u sustav poslovanja ostalih riječkih klubova – nositelja kvalitete – ali 500 tisuća kuna do milijun kuna godišnje, koliko su do sada dobivali iz spomenutih izvora, možda uistinu nisu dovoljni za redovan cjelogodišnji rad u „vrhunskom“ sportu. O tome mi nismo pozvani zaključivati, piše u otvorenom pismu.



Treće, a to je ono što, navodi Čapko, “najviše boli ljude koji od početka 2006. godine isključivo volonterski ŽKK Kvarner, “jest činjenica da sportski moćnici Grada i Županije ŽKK „Kvarner“ tretiraju cijelo ovo razdoblje kao neželjeno dijete”.


– Šikaniranje, ignoriranje, maltretiranje bezveznim i smiješnim kriterijima, omalovažavanje, izbacivanje iz gradskih škola i time onemogućavanje u okupljanju mlađih kategorija samo su neki od problema s kojima se svakodnevno suočavamo. I tako godinama. Do kad? Kad se prije godinu i po dana digla prašina zbog (apsolutno opravdanog) otkaza tadašnjem treneru i solidariziranja igračica s njime, neki su mediji i neki (ne)sportski „novinari“ lešinarski i pristrano izvješćivali o tadašnjim događajima, a pokazalo se da je Uprava Kluba bila u pravu. I što sad? Nikome ništa, piše u otvorenom pismu ŽKK Kvarner.


Najbolnija točka, koja – smatraju u ŽKK Kvarner – “vrišti iz članka” na koji se pozivaju u svom pismu, jest ova:


“Iako klubovi okupljeni na navedenom okruglom stolu dobivaju iznose koje smo gore naveli (i neka, nismo za to da se ti iznosi umanjuju), da li netko zna koliko dobiva ŽKK „Kvarner“? Prije nego padnete sa stolice, a u svijetlu plesa gore navedenih stotina i stotina tisuća kuna evo i brojke: 31 tisuću kuna. Da. Dobro ste vidjeli. 31 tisuću kuna. Prije nekoliko smo godina bili od Grada (RSS-a) dotirani s 242 tisuće kuna godišnje, pa 220 tisuća, pa 180 tisuća i onda, za 2017. godinu, sa sramotnih 31 tisuću kuna. Napominjemo da smo zbog prljavih rabota „zločestih ljudi“ u i oko Kluba, prije godinu dana izbačeni iz Prve u  Drugu ligu. Tada smo bili nadomak doigravanja za prvaka, a onda smo morali u niži rang. I ekspresno smo se vratili natrag u Prvu ligu.”


– Neki zlonamjernici nam spočitavaju da se ne možemo mjeriti s rukometašicama i odbojkašicama. Podcjenjavajuće i nekorektno. Mi poštujemo sve ono što su do sada naši kolege iz ta dva sporta napravili, ali podsjećamo da smo do sada, u svega nekoliko godina bavljenja ženskom košarkom, bili u finalu i polufinalu Prvenstva Hrvatske te završnicama Kupa Hrvatske. Igrali smo Regionalnu ligu i CEWL ligu.



Prošle smo sezone, prema našim saznanjima, bili jedini riječki (ženski) klub koji je igrao neku europsku ligu. Nakon raspada sustava koji su prouzročili „zločesti ljudi“ ostali smo bez mlađih kategorija. Ipak smo opstali. Kad su nam zatvorili vrata škola u Rijeci, okupili smo mlađe kategorije (uglavnom) izvan Rijeke. I to nam licemjerno opet zamjeraju. Sad nam spočitavaju, npr. iz RSS-a, da „imamo djecu iz Vrbovskog“. Pa, ljudi, otvorite nam vrata riječkih osnovnih škola i mi ćemo sa zadovoljstvom natrag među riječku djecu. Pogotovo u OŠ „Brajda“ koja je od početka bila stožerna škola za okupljanje mlađih u našem klubu. Ipak smo mi klub s Brajde. Dosta više licemjerja, lažnih osmjeha i bacanja magle. I obmanjivanja javnosti, piše u otvorenom pismu.


Kap koja prelijeva čašu, navode iz ŽKK Kvarner, jest činjenica da nitko iz Riječkog sportskog saveza još nije odgovorio mail koji su poslali još 28. lipnja, a u kojem su tražili da im vrate uskraćena sredstva, da im se osigura ulazak u neke Osnovne škole u Rijeci i da im se isplati 50 tisuća kuna predviđenih (dogovorenih i obećanih) za povratak u Prvu ligu.


– S nama se tjednima igra ping-pong na relaciji Gradski košarkaški savez – Riječki sportski savez, pa tako tajniku onog prvog saveza treba tri tjedna da pošalje odluku o tim sredstvima glavnom tajniku drugog saveza. Da nije tužno i frustrirajuće bilo bi smiješno. Osim toga, važno je napomenuti da je bilo dogovoreno sa sportskim moćnicima našega Grada da će sredstva po Javnim potrebama Klubu prve godine natjecanja u drugoj ligi ostati na istoj razini kao propšle godine. Prevarili su nas i srušili dotaciju sa mizernih 180 tisuća na zastrašujuće mizernih 31 tisuću kuna. Održana riječ? Što je to? Neki to očigledno ne znaju.


No, da ne bude sve u znaku tužakanja i kukanja, iz ŽKK Kvarner nude nekoliko “proaktivnih natuknica”. Navodimo ih u cijelosti.


– Slažemo se s glavnim tajnikom RSS-a Bojanom Sušnjem i novom pročelnicom za sport, Verom Begić, da „Moramo razmisliti o novom načinu financiranja sporta“. Međutim, poštovana pročelnice, za početak razmišljanja je kasno. Nemojte otkrivati toplu vodu, nego se obratite onima koji rade uspješno, primjerice zagrebačkom sportskom savezu. Financirajte klubove, a ne „programe“. Zaklade za nositelje kvalitete i „pool“-ovi su odavno smišljeni modeli financiranja „vrhunskog“ sporta. Provedite to u djelo. Puna podrška toj ideji.


Malo truda, nešto znanja i dosta dobre volje….i eto. Uostalom, zato ste i plaćeni. Kriteriji RSS-a po kojima se dijele sredstva po Javnim potrebama su neozbiljni, neodrživi i pogrešni. Financiranje jedino rada s mlađim kategorijama je pogrešno jer je jedino taj rad samoodrživ, budući da se kroz sustav članarina može i sam financirati. Matematika je egzaktna znanost. Seniorski tim je taj koji traži financiranje.



I, poštovani gospodine Sušanj, taj dio priče – natjecanja seniorskih ekipa – ne mora biti skup, kao što ste Vi naveli.  Konkretno, da ŽKK „Kvarner“ od RSS-a dobiva onoliko koliko dobivaju rukometašice i/ili odbojkašice bili bismo PRVACI države i uspješno igrali u CEWL ligi. Naravno, i uspješno bismo mogli raditi i s mlađim kategorijama. To javno izjavljujemo. I iza rečenog stojimo. Nadamo se da ćemo imati prigodu rečeno i dokazati.


Pozivamo sportske moćnike Grada i Županije da na zajednički sastanak pozovu SVE klubove, nositelje kvalitete – prvoligaše koji predstavljaju naš kraj diljem Lijepe naše i Europe – pa da zajedno osmislimo optimalan sustav financiranja „vrhunskog“ sporta. To se ne rješava komisijski i u zatvorenim krugovima, nego u otvorenom razgovoru kompetentnih sudionika s obje strane – lokalne vlasti i klubova.


Pozivamo nadležna tijela na nacionalnom nivou da se ozbiljno pozabave (ne)sportom u Rijeci i u cijeloj Hrvatskoj, da pomognu u iznalaženju sustavnih rješenja, ali i da utvrde da li je u tom sportu baš sve sportski. Čak i nedovoljno upućeni promatrači riječke sportske zbilje primjećuju da su sportski moćnici Grada i Županije nekima majke, a nekima maćehe.


Neki mogu pretvarati svoje klubove iz jednog u drugi, zadržati status, prihode i privilegije a otarasiti se dubioza, dugova i obveza – a sve uz blagoslov spomenutih moćnika, a nekima se za svaku lipu inzistira na nekim karikiranim kriterijima i uvjetima. Naš je Klub već poslao DORH-u prijavu protiv „zločestih ljudi“ koji su prošle godine pokušali uništiti naš Klub, a uskoro ćemo se obratiti i USKOK-u da istraži močvaru zvanu riječki sport, a s naglaskom na žensku košarku u kojoj se nekima uistinu pogoduje, dopušta se nasilno ponašanje, vrijeđanje, nezakonite radnje, a na štetu onih koji žive za sport.


Dosta je bilo terora onih koji dobro žive od sporta i ne dopuštaju rad i normalan život nama koji dajemo sebe i od sebe za sport. I ništa materijalno/financijski od tog sporta nemamo. Niti tražimo. Tražimo jedino da imamo jednake uvjete kao ostali prvoligaši, nositelji kvalitete u riječkom sportu.


Složit ćemo se da red mora postojati, da se pravila moraju poštivati, ali tada pozivamo sve uključene u taj proces da taj red i ta pravila budu za sve ISTA, a ne da za neke vrijede, a za druge ne. U nadi da će ovo pismo polučiti barem neke pozitivne pomake u sportskom životu Grada koji volimo sportski vas sve pozdravljamo, zaključuje se u pismu koje otpisuju igračice, treneri i uprava ŽKK „Kvarner“.