A-1 Liga za prvaka

Pobjeda Kvarnera 2010: Siniša Štemberger potopio Zabočane

Kristian Sirotich



RIJEKA  U trećem kolu A-1 lige za prvaka Riječani su ostvarili drugu ligašku pobjedu opravdavši na taj način status favorita u odmjeravanju snaga s momčadi iz Zaboka. Pitanje pobjednika praktički niti u jednom trenutku nije bilo upitno, iako su domaći momci sami sebi u nekoliko navrata  zakomplicirali život. No, ne do te mjere da bi sinoć nešto bez razloga nervozniji gosti to uspjeli kazniti.


Riječani su imali nekoliko prilika sve riješiti u ranoj fazi utakmice, a kada se rasplet nije odvio u željenom smjeru stvari je u svoje ruke preuzeo najiskusniji pojedinac u domaćim redovima.


Siniša Štemberger  bio je prvo ime utakmice,  razigran, aktivan i šuterski izuzetno raspoložen. Za nešto manje od 28 minuta provedenih na parketu ubacio je 27 poena, za dva poena niti jednom nije promašio (3-3), za tri poena promašio je samo dvije lopte. Iz osam pokušaja. I, što je najvažnije, pogađao je onda kada je najviše trebalo. I kada se, na neki način, lomio rezultat.




Štemberger je dvjema vezanim tricama u 25. minuti odveo domaćine do više nego solidne prednosti (61:41). Gostima je prijetio potop, spasili su ih Riječani koji su malim »raspadom sistema« suparnicima pružili ruku spasa. Zabočani su odgovorili serijom 11:0 (61:52) prije nego što je na scenu ponovno stupio Štemberger i novom »porcijom« otklonio svaku sumnju u konačni ishod.


Riječani možda nisu morali čekati da se razigra najiskusniji prvotimac, imali su nekoliko lijepih prilika lišiti utakmicu bilo kakve rezultatske neizvjesnosti. U prvih deset minuta nisu materijalizrali čak devet izgubljenih lopti gostiju, u 18. minuti odvojili su se na »plus 16« (42:26), samo minutu kasnije gosti su im praktički iznova puhali za vrat (42:34). Upravo u tim trenucima domaćim košarkašima gosti su olakšali put do pobjede budući da je zbog druge tehničke pogreške, zarađene zbog nepotrebnog prigovora, put svlačionica morao sinoć neugodni Črnjević.


Nogometaši Rijeke su u Zagrebu protiv Dinama igrali prvu utakmicu polufinala Kupa, zbog koje znatan dio gledatelja sigunrno nije došao do Zameta. Trebalo je o tome razmisliti na vrijeme jer i najveće predstave pred praznim tribinama djeluju pomalo otužno. A večerašnja utakmica na Zametu uopće nije bila loša.