Legenda hrvatske košarke

Petar Skansi: ‘Nikad nismo imali ovako talentiranu generaciju košarkaša’

Zlatko Horvat

Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Mislim da je Bojan Bogdanović  igrač od 40 poena po utakmici i to je njegova osnovna kvaliteta.  Volim Šarića, volim njegovu odgovornost, borbenost, što na sebe preuzima teret rezultata. Sazrio je. No, preduvjet za uspjeh jedne momčadi je  kolektiv.  Zato je tu važan Roko Ukić – kaže Skansi



OPATIJA  Petar Skansi nije propustio priliku pogledati utakmice hrvatske košarkaške reprezentacije na HEP Međunarodnom turniru Opatija 2017. Nekadašnji izbornik, 73-godišnji Skansi, koji je odveo  hrvatsku reprezentaciju do olimpijskog srebra 1992. godine u Barceloni i dvoboja sa SAD-om i  prvim »Dream Teamom« u finalu, skrasio se u Lovranu.


– Vidjeli smo Hrvatsku kojoj su pečat dala dva igrača, kao i prošle godine na Olimpijskim igrama. Ovo bi bila jedna nova reprezentacija da nije bilo otkaza, po meni vrlo važnih za gradnju ozbiljne reprezentacije. Igrači koji nisu bili Opatiji su perspektiva i ja bih volio da to shvate. Možda ih to ne zanima, ali jednoga dana će im biti žao jer sam siguran da reprezentativni status igračima daje najprije klasu,  a zatim zlatna iskustva i zadovoljstvo.


NBA iskustvo


U odnosu na prošlu godinu i olimpijski turnir, Dario Šarić bogatiji je za 81 iskustvo NBA utakmice?




– Volim Šarića, volim njegovu odgovornost, borbenost, što na sebe preuzima teret rezultata. To je nešto što sada može, sazrio je.  Mislim da je eksperiment, pozivanje nekih starijih igrača, kao što su Popović i Žorić, pokušaj da se solidarizira momčad. Oni nisu igrači za otkrivanje, ali slaganje tih kockica je jedan izazov. Ono što mene zanima je da ekipa shvati da jedan Bojan Bogdanović može dati još puno više. Igra se mora dovoljno dobro organizirati da on ima ekzekutorsku ulogu. Ne smije, kao što to radi Šarić, sam sebi izgraditi put, ponekad i silovati šut, jer će biti 30 posto slabiji. Mislim da je on igrač od 40 poena po utakmici i to je njegova osnovna kvaliteta. Naravno, tih 20-30 posto izgrađenih lopti za njega, on će ostatak sam sebi priuštiti, može biti razlika u svakoj utakmici. No, bilo bi jako loše da pričamo samo o njima dvojici jer je preduvjet za uspjeh jedne momčadi kolektiv. To se mora izgraditi tijekom  priprema, kada se igrači upoznaju po navikama na terenu. Zato je tu važan Roko Ukić. Ne bih volio da ga se gleda kao starijeg igrača s obzirom na 30 godina. Ne! On dolazi iz Grčke, gdje je igrao u važnoj ekipi, gdje je bio  važan obrambeni igrač. On je važan i u reprezentaciji za jaku obranu i oslobađanje  drugih od uloge »playmakera«, na kojoj smo, ajmo reći – tanki. Međutim, ja se toga ne bojim jer smo naše najveće uspjehe ostvarili bez »playmakera«. Nama je pokojni  Dražen Petrović odbijao tu ulogu, ali mi smo se snašli. Sada je situacija slična, i Simon i Šarić i Bogdanović mogu odigrati na toj poziciji. Nije u pitanju organizacija igre, već da se rapodijele uloge i teret.


Podsjeća li vas ova reprezentacija na vašu iz 1992. godine?


– Mi trenutno nemamo centra kakvog smo imali. Meni se, osobno, Planinić jako dopada. Čini mi se da mora skinuti nekoliko kilograma, imam dojam da je teži nego što je bio. Po meni, on je jedan od zaslužnijih, ako ne i najzaslužniji, za uspjehe prošle godine, vrlo je dobro odradio svoju ulogu. Možda nam nedostaje klasa na petici i na jedinici u odnosu na reprezentaciju iz 1992. godine.  Sve se to da sakriti, dobro maskirati.


Navika pobjeđivanja


Hrvatska ima četiri pobjede u četiri pripremne utakmice?


– Navika pobjeđivanja je ista kao i navika gubljenja. Kada se ekipa nauči gubiti, gubi bez prevelikih trauma. Mislim da treba dobiti kada god možeš, i kada se igra za medalju i kada se igra za prestiž.



Dva legendarna Splićanina, koja su ostavila igrački i trenerski trag u košarci i tenisu, skrasili su se ispod Učke. Nikola Pilić je u Opatiji, Petar Skansi je u Lovranu.– Duga priča. Ima dosta razloga. Od 1983. godine živim u Ljubljani i 15 godina sam imao brod u Ičićima, najbliže što se moglo. Posao me vodio do Venecije i Trevisa,  Split je zbog mojih navika bio dislociran, a ja sam zavolio ovaj kraj. Fasciniralo me, još dok sam radio, biti na dva sata od mora.  Nedostaje li vam Split?– Split mi ne nedostaje, ali nedostaje mi moje društvo, život koji sam vodio kao mladić. No, više nisam mladić… Splitska prijateljstva sam zadržao,  ponekad otiđem do Splita ili prijatelji dođu do mene. Drugo, sada su tu unuci…


Hrvatska čeka  22 godine medalju s velikih natjecanja?


– Ovo što danas imamo je neviđena skupina talentiranih košarkaša, koji su se razvili u novoj  situaciji. Mi smo  naše uspjehe i zadnje medalje osvajali na osnovu širine lige i snage u jugoslavenskoj košarci, u kojoj smo mi u Hrvatskoj dominirali. Ne zaboravimo da smo 1970. u  Ljubljani imali postavu iz Hrvatske. To natjecanje je rađalo vrijedne košarkaše. Dogodio se raspad Jugoslavije i mi smo doživjeli traumu niže kvalitete domaćeg natjecanja. Ova generacija, sadašnja reprezentacija, plus četvorica koji su otkazali i četvorica koji su potencijalni reprezentavci, rođeni su u  novim uvjetima. Mi nikad nismo imali ovako talentiranu generaciju. Sada je to za iskoristiti, ali ne znam koliko ćemo u tome uspjeti zbog novih uvjeta, na koje se treba pripremiti.  Naime, FIBA je izgubila autoritet jer nema novaca. Preko FIBA-e, vlast su izgubili savezi.  »Lovu« su iz ruke ispustili Boris Stanković i kompanija, kada su ULEB-u dozvolili da organizira financijski efikasno  natjecanje. O NBA-u ne treba ni govoriti jer su najbogatiji. Tako smo mi izgubili utjecaj na sve što se događa u košarci, od pravila, promjena na bolje, do autoriteta na reprezentacije. Mnoge su se stvari pogubile jer nema novaca. FIBA treba imati moć, ali to nema jer nema para. I to je rezultiralo ovim otkazima. FIFA to nikad nije dozvolila i zato nogomet napreduje, a košarka organizacijski stagnira.


Reprezentacija se vratila Opatiji i ovome kraju?


–  S gradonačelnikom Dujmićem sam često razgovarao o tome da mi se ne sviđa da su izgradili dvoranu u kojoj nema sporta. Ovo je polivalentna dvorana koja se, naravno, koristi za sve. Da bismo punili dvorane, moramo investirati u sport.