Kreće NBA liga

Može li LeBron James vratiti Lakerse na staze uspjeha?

Ivana Vaupotić

LeBron James i Kevin Durant/Foto REUTERS

LeBron James i Kevin Durant/Foto REUTERS

Ovdašnjim ljubiteljima košarke ove sezone će, kao i prošle, davati čak šestorica Hrvata pod NBA obručima. Udarne snage opet će biti Dario Šarić, koji s Philadelphiom otvara sezonu u Bostonu, i Bojan Bogdanović, čiji su Indiana Pacersi legitimni kandidati za doigravanje.



ZAGREB Košarkaške poslastice u obliku dvoboja Boston Celticsa i Philadelphia 76ersa te Golden State Warriorsa i Oklahoma City Thundera u noći sa utorka na srijedu će otvoriti novu, 73. po redu NBA sezonu. Dobro upućeni poznavatelji odnosa snaga u najboljoj košarkaškoj ligi svijeta reći će da su te utakmice ujedno i potencijalna konferencijska finala, no takve prognoze treba uzeti sa zadrškom jer do doigravanja treba odigrati gomilu utakmica, a nije tajna da samo jedan »trade« igrača može značiti veliku razliku za neku momčad.


Doduše, čak je onima koji košarku prate tek površno jasno da Golden State još jednom ima status prvog favorita NBA lige. Sastav Stevea Kerra juri treću uzastopnu krunu, četvrtu u pet sezona. Zna se i to da nakon četiri godine u finalu vrlo vjerojatno neće biti Cleveland Cavaliersa jer ta momčad više nije ista bez LeBrona Jamesa, koji će u novoj sezoni pokušati vratiti Los Angeles Lakerse na staze uspjeha. Istočna konferencija, pak, nudi tri podjednako kvalitetne momčadi kao konkurenciju Golden Stateu za veliko finale. Bostonu se konačno vraćaju Kyrie Irving i Gordon Hayward, dvojac koji je zbog ozljeda propustio dobar dio prošle sezone, potentna Philadelphia je godinu dana starija i iskusnija, a Toronto Raptorsi momčad su pojačali Kawhijem Leonardom. Mnogi taj potez smatraju velikim rizikom jer Leonard je lani imao puno problema s ozljedama i odigrao je tek devet utakmica, a iduće sezone postat će neograničeni »free agent«, što znači da tada može ostvariti svoj san i otići u jedan od klubova iz Los Angelesa. No, čelnici Raptorsa duboko su uvjereni da su napravili pravu stvar.


Šestorka


Ovdašnjim ljubiteljima košarke ove sezone će, kao i prošle, davati čak šestorica Hrvata pod NBA obručima. Udarne snage opet će biti Dario Šarić, koji s Philadelphiom otvara sezonu u Bostonu, i Bojan Bogdanović, čiji su Indiana Pacersi legitimni kandidati za doigravanje. Tu su još i preporođeni Mario Hezonja u New York Knicksima, Dragan Bender u Phoenix Sunsima, Ante Žižić u Clevelandu i Ivica Zubac u Lakersima. Bogdanović je prošle sezone imao više nego dobru statistiku, i zato se s pravom može nadati lijepim danima. Prije nego što je pronašao svoje mjesto u Indiani, Babo je prove dvije i pol sezone u slabašnim Brooklyn Netsima te pola sezone u ulozi šestog igrača Washington Wizzardsa. Danas njegovo ime ima težinu u NBA krugovima, a tome je pomogao i učinak iz prošle sezone koja ga je prometnula u jednog od cjenjenijih šutera lige. Primjerice, učinak za tricu bio mu je veći od 40 posto. Ne treba zaboraviti da je potpisivanjem dvogodišnjeg ugovora s Indianom za 21 milijun dolara Bogdanović postao najplaćeniji hrvatski sportaš.




U završnici prošle sezone Šarić je zaradio lakšu ozljedu lakta i slomljeni zub, ali to mu sigurno nije pokvarilo doživljaj. Opipljivo poboljšanje u svim statističkim kategorijama definitivno je potvrdilo njegov status u Philadelphiji koju mnogi vide kao momčad budućnosti. Na kraju krajeva, Sixersi su regularni dio prošle sezone zaključili sa šesnaest uzastopnih pobjeda, a sada su godinu dana iskusniji i pametniji. Povrh toga, mnogi NBA analitičari vjeruju da bi Grad bratske ljubavi lako mogao biti dio velikog finala za devet mjeseci.


Velika jabuka


Prije pet-šest godina, uz Šarićevo ime uredno se spominjalo i Hezonju, kao atletski izvrsnog igrača kojeg krasi i nevjerojatan talent. No, dubrovački košarkaški dragulj dugo se tražio po NBA parketima, a u prilog mu nije išla ni injenica da mu Orlando Magic nije aktivirao klauzulu za četvrtu godinu ugovora. U skladu sa starom poslovicom koja kaže da dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, Hezonji se otvorio prostor u drugom dijelu prošle sezone, kada je Orlando pogodio val ozljeda.


U tom razdoblju ustalio se na dvoznamenkastom učinak, dokazavši svima da je dorastao izazovima najjače košarkaške lige na svijetu. Ovoga ljeta Hezonju je preselio u New York, a aktualni pokazatelji govore da je pronašao sredinu u kojoj će mu više vjerovati nego u Orlandu. Ukratko, ova sezona za njega bi mogla predstavljati prekretnicu u karijeri.


Žižić, Bender i Zubac vjerojatno će biti osuđeni na minutažu koja se u Americi popularno naziva »trash time«. Opet, nije nemoguće da s vremenom dobiju pristojne uloge u svojim momčadima. Sva trojica su još uvijek dovoljno mladi i voljni učiti, tako da je jedino otvoreno pitanje jesu li i dovoljno strpljivi za čekanje svoje prilike pod NBA obručima.