Rastanak

Marko Šamanić odlazi s mjesta direktora košarkaša Kvarnera 2010.

Zlatko Horvat

Marko Šamanić/Foto Arhiva NL

Marko Šamanić/Foto Arhiva NL

Najavio sam već ranije da je ovo moja posljednja sezona u klubu, ali odlazim nekoliko mjeseci ranije. Time će se smanjiti barem dio minusa nastalog činjenicom da je klub izgubio status nositelja kvalitete – kaže Marko Šamanić



RIJEKA Desetogodišnja avantura Marka Šamanića na mjestu direktora Kvarnera 2010 došla je svome kraju. Šamanić je kao sportski direktor odveo Kvarner 2010 do najvećih uspjeha, dvaju polufinala Kupa Krešimira Ćosića i polufinala doigravanja, ali nepune dvije godine nakon što je odbijena ponuda za ABA ligu, klub se našao na margini, pri dnu ljestvice natjecanja koje se presmiono zove Prve liga.


– Najavio sam već ranije da je ovo moja posljednja sezona u klubu, ali odlazim nekoliko mjeseci ranije. Time će se smanjiti barem dio minusa nastalog činjenicom da je klub izgubio status nositelja kvalitete – kaže Marko Šamanić. – Međutim, uspio sam napraviti promjenu smjera, stvoriti klub akademiju, realizirati suradnju s Kastvom… Ujedinili smo klubove u regiji. Klub ima nekoliko kvalitetnih mladih igrača, imamo u Kastvu drugu momčad i – budućnost.


Prva momčad Kvarnera 2010 je u jednom trenutku došla čak ispred Splita, koji su se uspjeli spasiti najgoreg zahvaljujući Gradu Splitu i otpisu dvije trećine dugova. U riječkom klubu su jednu trećinu dugova – vratili.


Dva Final Foura




– U klubu sam od 2009. uz godinu i pol dana stanke. Bilo je dobrih stvari, dva Final Foura Kupa Radivoja Koraća, bili smo među četiri u prvenstvu… Osnivači smo Alpe Adria Cupa, dosta igrača došli su kao neafirmirani i otišli su kao bolji košarkaši, dali smo trenersku priliku Vladimiru Anzuloviću i Marijanu Manceu. S relativno malim budžetom radili smo dobre stvari, vodili smo kvalitetnu sportsku politiku. Ali kada smo ostali bez sponzora, nismo se libili odustati od ABA lige, ali i Premijer lige. S obzirom na budžet, to je jedino bilo logično. A ja nisam došao da bi klub bio drugoligaš, već da bi igrao ABA ligu.


Nasukavanje Kvarnera 2010 krenulo je odlaskom Roberta Škifića iz riječke privrede.



 Aleksandar Jovanović novi je igrač Kvarnera 2010. Ovaj 26-godišnjak igra na poziciji krilnog centra i donijet će nužne »mišiće« u reketu. – S njime smo dobili čvrstoću ispod koša. Vjerujem da i u momčadi imamo unutarnje rezerve pa ostanak u Prvoj ligi ne bi trebao biti upitan – kaže Šamanić. – Ono što zamjeram prvoj momčadi je bezkrvnost, primali su previše poena, a to ima veze s karakterom. Ključna je stvar dobiti dvije od preostalih osam utakmica i osigurati ostanak. Time bi mogla zaživjeti cijela piramida, počevši od škola košarke – kaže Šamanić


– To je najveći razlog. Međutim, kada smo i bili na vrhu, doveli na Kup Kvarnera Cibonu, Cedevitu i Zadar, u dva dana prodali smo 200 karata. To nam je pokazalo da će se relativno lako može proći i bez ABA lige s obzirom na to kakav je interes. Došli smo do maksimuma, bili smo pred ulazom u regionalnu ligu. Tražili smo sponzore za ulazak, ali nismo ih našli. Hvala Bogu, nismo se zaletili. Tada smo imali šest ljudi, koji su mogli voditi i veći klub od Kvarnera 2010. Taj »dream team« činili su Robert Škifić, Duško Miočić, Nenad Maravić, Martina Škerl, Vladimir Anzulović i ja. No, ulazak u ABA ligu u tadašnjim uvjetima vodio bi u propast.


Mladost


Neki će reći i da je sadašnja situacija znači – propast riječke košarke.


– U klubu ima nekoliko kvalitetnih mladih igrača i budućnost, u Kastvu imamo drugu momčad. Kadeti su se plasirali u Jedinstvenu ligu kao prva generacija koja je selekcionirana na razini riječkih klubova. Klubovi su se ujedinili, međuljudski odnosi su u redu. Žao mi je ljudi kojima smo ostali dužni, ali vjerujem u opstanak kluba i servisiranje dugova koji su preostali. Mogu reći da sam ponosan na to što smo napravili. Sjetit ću se uvijek na skupinu entuzijasta, koji su u određenom trenutku pisali komadić povijesti Kvarnera.


Bit će promjena u klubu predsjednica kojeg ostaje Romana Mirašević Kocijan. Trener Robert Jurković trebao bi preuzeti dio Šamanićevih poslova vezanih uz momčad.


– Odlazim nekoliko mjeseci ranije nego što sam mislio, ali to mi ostavlja mogućnost dočekati ljeto u novoj ulozi. Vodim karijeru 19-godišnjeg sina Luke, tu je još nekoliko mladih igrača na koje se mogu usredotočiti kao menadžer – zaključuje Šamanić.