SPORTSKI DIREKTOR »KVARNERA 2010« NAKON REZANJA BUDŽETA

Marko Šamanić: Ovo nije katastrofa, nema stečaja

Zlatko Horvat

Kroz dvije sezone formirali smo skupinu domaćih igrača. Žao mi je što se to nije dogodilo sada, ali ne želimo stvarati dugove da bismo napali ABA ligu – kaže Šamanić 



RIJEKA » Samo pet igrača bilo je nazočno na treningu košarkaša »Kvarnera 2010«, kojim se krenulo u novu sezonu. Istina, riječ je o dijelu sezone kada se radi na poboljšanjima indivudualne tehnike, koji je nerijetko »stariji« dio momčadi mogao preskočiti. No, sada više nema starijih, smanjenje budžeta momčadi od 40 posto se – osjetilo. 


  – Nema katastrofe, nema stečaja o kojem se šuška po gradu – kaže Marko Šamanić, sportski direktor »Kvarnera 2010«. – Drugo, imali smo neka otvorena porezna pitanja koja rješavamo u suradnji s Poreznom upravom, koja je agrumentirana i dobronamjerna, da bismo bili besprijekorni i u tom segmentu. Nema potopa ni kada je igrački segment u pitanju, što sam najavio i lani. Kroz dvije sezone formirali smo skupinu domaćih igrača, koji će u budućnosti biti nositelji. Uz njih će stasati nova generacija mlađih igrača iz regije. Žao mi je što se to nije dogodilo sada, ali ne želimo stvarati dugove da bismo napali ABA ligu. 


  Trener Vladimir Anzulović je izvlačio maksimum iz momčadi, dvaput zaredom odveo je momčad u Ligu za prvaka. 


 Mladost




– Trener je bio 40 posto ekipe, a u budućnosti će biti i više od toga. Za njega je to nešto novo, što može biti veliki problem, ali i izvanredna prigoda da se još jače potpiše i zaokruži trogodišnji ciklus. S obzirom na momčad, ubrzat ćemo igru, u obrani, u tranziciji i napadu, bit će to naš »trade mark«. 



– Ove godine uspjeli smo posložiti sustav u omladinskom pogonu. U sezonama koje slijede moramo se dodatno profiltrirati. Imamo škole košarke, mlađe kadete i kadete, koji igraju i omladinsku ligu i elitna su kategorija. Imamo juniore koji igraju i A-2 ligu kao »Zamet« i tu nećemo ništa smanjivati. Neće biti drastičnih rezova, ali mjerit će se dostignuća u određenom razdoblju – kaže Šamanić.



  Odlasci Kriveca, Škifića, Bobana, Čuića i Mustapića, a još ranije i Radića, ostavit će trag. Rubrika dolazaka za sada je prazna jer su trenutno igrači najskuplji. 


  – Uvijek se može dovesti jednog ili dva igrača, ali postavlja se pitanje smisla. Imamo Ivana Miličevića, mladog igrača koji sjajno radi i zaslužuje punu priliku u novoj sezoni. Ne možemo znati kako će reagirati, ali znamo kako radi. Govorim o Miličeviću, ali radi se o svim mladima. Imaju prigodu raditi s Anzulovićem, što im indirektno donosi dodatnu vrijednost u daljnjoj karijeri. Ovo razdoblje treninga će nam otvoriti oči, što mlađi mogu, kasnije imamo vremena za doselekciju. Nema panike niti žurbe, uvijek će se naći pojačanja. Pitanje je smisla, kada i na kojoj poziciji. O tome smo uvijek vodili računa. Uostalom, u dvije sezone testirali smo deset domaćih igrača. Nije lako izdržati ono što traži Anzulović, ne uspiju svi.  

Porez


Umjesto napada na ABA ligu, Riječanima sada daleko izgleda i Liga za prvaka. Dodatni problem stvorili su sami igrači budući da se nisu brinuli o plaćanju poreza jer su svi klupski ugovori bili u bruto iznosu. 


  – Porezna uprava nam je dala naputak kako će se to riješiti. HKS je za to dao zeleno svjetlo, dok je klub dobio status solidadnog jamca najviše zbog komunikacije s igračima. Nama je to lakše obaviti nego Poreznoj upravi s njih 20. 


  S većinom igrača, kojima je klub ostao dužan, potpisani su ugovori o prebijanju. No, to nema veze sa smanjenjem budžeta momčadi od 40 posto. 


  – Zakon budžeta je zakon spojenih posuda. Manje novca u našem okruženju reflektiralo je na način da je teže način naći svježi novac za sve ono što bismo željeli i što realno zaslužujemo. Pokrit ćemo se s dekom kakva je jer se odgovorno ponašamo. Meni je lako raditi jer imam stabilnu upravu, vrhunskog trenera i igrače koji to prate i napreduju. Sve im je lakše jer iza njih njih stoje pomoćni trener Hrvoje Radanović, kondicijski trener Davor Lješević te klupski »staff« – tajnica Martina Škerl, tehniko Nenad Maravić, dr. Endi Radović, fizioterapeut Ivan Burazin i Goran Dolenc, jedno vezivno tkivo.