Nekadašnji košarkaš Kvarnera

Marino Baždarić: Slovenija je igrala košarku budućnosti

Zlatko Horvat

RECEPT ZA USPJEH – Košarkaši Slovenije  Foto REUTERS

RECEPT ZA USPJEH – Košarkaši Slovenije Foto REUTERS

Igrali su fantastičnu, atomsku košarku, košarku budućnosti! Igrali su motorično, brzo, slično su igrali Rusija i Latvija, pokazali su sve što mi nismo! – kaže Baždarić



 Marino Baždarić, 38-godišnji Riječanin, živi na zagrebačkoj adresi. Najbolji strijelac i MVP premijerne Jadranske lige u dresu »Kvarnera« radi kao koordinator omladinskog pogona »Cedevite«. Ujedno je i skaut, lovac na talente. Sudbinski je vezan za slovensku košarku, za dana u »Union Olimpiji« od 2002. do 2006. godine upoznao je suprugu Sašu… Trebali su živjeti u Ljubljani, u koju često svrate zbog poslovnih obaveza, ali život ih je odveo u Zagreb. Tu su i »pojačanja«, stariji sin 11-godišnji Antonio i dvije godine mlađi Leon. Slovensko-hrvatska pomirba… Obojica su nogometaši!


– Nisam imao čast igrati s Goranom Dragićem u »Union Olimpiji«, ali igrao sam protiv njega, na njegovim počecima, kada je bio klinac, u dresu »Ilirije« i »Slovana«. Suparnici smo bili i u Španjolskoj u sezoni 2006./2007. kada je Dragić bio na posudbi u »Murciji«, a ja u »Menorci«. No, zajedno smo bili u jednoj akciji, uz Brezeca, Bečiroviča, Nesteroviča… Radilo se o postavljanju koševa na igrališta. Zajedno smo ih otvorili, dva, tri.



Veliko oduševljenje i euforija u Sloveniji zbog osvajanja zlatne medalje na Eurobasketu nastavljaju se u Ljubljani, a predsjednik Borut Pahor jučer je donio odluku da košarkaše nagradi najvišim državnim odlikovanjem. Pahora kroz manje od mjesec dana čeka izborna utrka za drugi predsjednički mandat, a odluku o dodjeli odlikovanja za zasluge košarkašima donio je u konzultacijama sa svojim savjetnicima, ne čekajući uobičajenu proceduru da to predloži njihov sportski savez.




Pahor je najvišim odlikovanjem za sportske zasluge odlikovao više sportaša. Orden su među ostalima tako dobili skijaš-skakač Peter Prevc, skijašice Tina Maze i Petra Majdič, ali i neki bivši sportaši, među kojima bivši gimnastički prvak Miro Cerar, otac sadašnjeg premijera, te Ivo Danev, jedan od sudionika svjetskog prvenstva u košarci kad je Jugoslavija pobjedom nad SAD-om u Ljubljani osvojila zlato. (H)



Niska velikana


Baždarić je igrao i protiv Dončićeva oca Saše, koji je u sezoni 2007./2008. bio Dragićev suigrač u »Union Olimpiji«.


– Saša je prošao sve slovenske klubove i naigrali smo se jedan protiv drugoga. Sjećam se i Luke dok je još bio dijete. Nevjerojatno dijete. U ruksaku je uvijek imao knjige i – košarkašku loptu. Godinu, dvije kasnije završio je u »Real Madridu«.


Imali su Slovenci cijeli niz odličnih košarkaša, od Daneua, Vilfana, Zdovca, Gorenca… Trinaest igrača draftirano je za NBA ligu, Nachbar, Nesterovič, Vujačić, Brezec, Udrih, Milič, Dragić, Lorbek, Bečirovič, Čančar, Preldžić, Slokar, Randolph, deset ih je i zaigralo.


– Led je probio Marko Milić. Posebnost »Union Olimpije« bila je da su se titule proslavljale sa svim bivšim igračima, nisu to bili samo oni koji su trenirali u klubu i gotovo. Zdovc, Kotnik, Hauptman, sve su to bili sjajni igrači koje sam imao priliku upoznati, kao i – Milana Kučana. Vremena su se promijenila, »Olimpija« je vratila krunu poslije sedam sušnih sezona! U moje vrijeme nije bilo čak ni bonusa za naslov prvaka ili trofej u Kupu jer se tako nešto podrazumijevalo.



Premda se slovenska javnost nadala da je promijenio odluku, najbolji igrač proteklog europskog košarkaškog prvenstva Slovenac Goran Dragić (31) potvrdio je kako završava reprezentativnu karijeru.


– Ostvario sam ono što sam želio, osvojio sam zlatnu medalju i ovo je najbolje vrijeme za oproštaj od nacionalnog dresa – rekao je Dragić.


Ovaj 31-godišnji playmaker je u finalu predvodio Sloveniju do europske krune postigavši 35 poena protiv Srbije, 20 u drugoj četvrtini.


Naglasio je kako zbog klupskih obveza u dresu Miami Heata neće moći pomoći Sloveniji u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. godine.


– Svi smo imali tešku godinu bez pravog odmora, ali to je nešto teže u NBA-u, jer imamo najmanje 82 utakmice i stvarno mnogo putovanja. Prije svega, teško je ostati zdrav, ali također moraš biti i mentalno snažan. Ali jako sam sretan što mogu igrati košarku i raditi ono što me veseli. Jedino mi je žao što neću biti s reprezentacijom u studenom.


Slovensku vrstu napušta i izbornik Igor Kokoškov kojeg čekaju obveze u NBA ligio, gdje radi kao pomoćni trener u Utah Jazzu.


– Bila mi je čast što sam bio dio ove prekrasne priče. Ovo za mene nije bio posao, već zadovoljstvo. Međutim, ne mogu ostati. Novi kalendar FIBA-e utječe na igrače, ali i na trenere. Nemoguće je biti ovdje jer imam obveze s Utah Jazzom. Međutim, moramo pronaći najbolji način da zadržimo ovu priču. Možda mogu pomoći kao konzultant – kazao je 46-godišnji srpski stručnjak. (h)



Kemija


Jedanaest zrakoplova poletjelo je prema Istanbulu uoči finala, dok je dvadeset tisuća ljudi dočekalo europske prvake na ljubljanskom Kongresnom trgu.


– Taj reprezentativni »boom« počeo je 2005. godine na EuroBasketu u Srbiji i Crnoj Gori. Imali su Slovenci tada vrhunsku momčad s Bečirovićem, Gorencom, Jagodnikom, Tušekom… Bili su šesti. Četiri godine kasnije bili su u polufinalu, ali ostali su bez medalje. Nisu uspjeli ni četiri godine kasnije, na prvenstvu kojem su bili domaćini. No, sada su osvojili zlato, predvođeni sjajnim Dragićem. Doveli su Randolpha, igrača »Real Madrida«, imaju sjajnog Dončića. Bilo je po imenima jačih reprezentacija, ali ova je imala kemiju i – vođu. Imali su i izbornika Kokoškova koji je znao sve posložiti. Drugo, Slovenci nisu imali problema s ozljedama, izostao je jedino Zoran Dragić. Iskoristili su činjenicu da je izostalo 50 igrača iz NBA lige. Sve se posložilo, igrali su fantastičnu, atomsku košarku, košarku budućnosti! Igrali su motorično, brzo, slično su igrali Rusija i Latvija, pokazali su sve ono što mi nismo!


Zato se Hrvatska vratila kući poslije osmine finala uz smjenu na mjestu izbornika. No, ništa ne sugerira da će biti bolje.


– Mi nismo imali vođu, imali smo dva lidera, što je loša kombinacija, te izbornika koji to nije položio, već je išao iz kompromisa u kompromis. Prije se govorilo da nam suci vode Savez pa da zato ništa ne valjda. Sada nam Savez vode bivši reprezentativci… Međutim, problem je dublji. Ne bavimo se temeljima, mladi se ne odgajaju na pravi način. Da se u »Jadranu« gledao rezultat, ne bi bilo ni Štembergera, ni Mancea, ni Štimca, ni mene. Isključivi parametar je rezultat, a ne razvoj pojedinca. Prošao sam europska prvenstva do 14 i 16 godina, preslika svega je ovo što se događa sa seniorskom reprezentacijom.