Provjera snage

Kup Krešimira Ćosića: Mravi gostuju u Mavrincima

Zlatko Horvat

Polaganje - Matteo Juričić / Foto Damir ŠKOMRLJ

Polaganje - Matteo Juričić / Foto Damir ŠKOMRLJ

Kup utakmica je dobra prilika da provjerimo snage za ono što nas očekuje u prvoj utakmici prvenstva u nedjelju – kaže kapetan Škrljeva Matteo Juričić



RIJEKA – U Mavrincima se večeras u 19 sati otvara nova košarkaška sezona. Jedna nova, pomlađena momčad Škrljeva u drugom kolu drugoga kruga Kupa Krešimira Ćosića dočekuje Zagreb, isti sastav s kojim u nedjelju točno u podne u Trnskom starta u prvenstvo. Puno je novih lica u Škrljevu, počevši od trenera Luke Bujasa, mladog Zadranina koji je naslijedio Aramisa Naglića. Novi je i kapetan, 25-godišnji Dražičanin Matteo Juričić.


– Za nas je to zaista predstavljanje, prva službena domaća utakmica, nakon što smo u pripremnom razdoblju samo jednu prijateljsku utakmicu odigrali na svom parketu. Publici se predstavlja jedna potpuno nova ekipa, ostalo nas je samo nekoliko iz prošle sezone. Ostali bez glavnih igrača, ali došli su novi. Na nekim drugima je red. Još smo u početku. Mladi smo, po godinama tu negdje – kaže Matteo Juričić.


Mlad je i trener Luka Bujas, najmlađi u A-1 ligi. Trideseti rođendan proslavio je 27. kolovoza. Dino Stipčić, nastariji u sastavu Škrljeva, mlađi je tri godine i dva mjeseca…




– Bujas je mlad, abiciozan, želi raditi. Mislim da će suradnja kroz sezonu biti dobra, korektni smo jedni prema drugima.


Zagreb je Zagreb


U Mavrince dolazi Zagreb, veliki favorit. No, iznenađenja se događaju.


– Gledali smo ih malo, obavili skautiranje. I oni imaju dosta novih igrača, ali Zagreb je uvijek Zagreb. Ima mladih i perspektivnih, trener je iskusan, Danijel Jusup je godinama na klupi “mrava”. Zajedno s Cedevitom, Cibonom i Zadrom su u vrhu, četvrti, peti u Hrvatskoj.


Ždrijeb je Škrljevo i Zagreb opet spojio i na startu prvenstva. U nedjelju je novi ogled.


– Kup utakmica je dobra prilika da provjerimo snage za ono što nas očekuje u prvoj utakmici prvenstva u nedjelju. Mislim da ćemo opipati bilo jedni drugima. Moglo bi biti zanimljivo, nećemo mi, ali ni oni, htjeti sve pokazati, čuvat će se nešto za nedjelju. Međutim, mi se želimo postaviti na pravi način, pokazati kako bismo trebali igrati na domaćem parketu u prvenstvu, s čvrstom obranom i tranzicijom. To je način na koji igra i Zagreb. Mi moramo naći način kako odgovoriti na njihovu obranu. Međutim, i njima je to prva utakmica, imamo ambicija. Moglo bi biti zanimljivo. Bitno je da odradimo što moramo, a hoće li to biti dovoljno, to ćemo vidjeti.


Ostanak cilj


Ostanak je cilj sezone, u kojoj će u Mavrince doći Cedevita, Cibona, Zadar…


– Mi smo još mladi, zeleni, proške sezone smo jedva ostali u ligi. No, sada je liga drugačija, treba što bezbolnije osigurati ostanak.


U tome bi im trebali pomoći Amerikanci Brian Williams i Nick Cook.


– Primili smo ih na najbolji mogući način, olakšavamo im prilagodbu. Brian ima neko iskustvo igranja u Hrvatskoj budući da je igrao u Kašteli. Cook se pomalo privikava, ali bit će od pomoći u obrani i skoku.