Košarkaški ogled susjeda

Humanitarna utakmica: Kastav i Kvarner 2010 igraju za Matiju

Zlatko Horvat

Kadeti KK Kvarner / Foto Vedran KARUZA

Kadeti KK Kvarner / Foto Vedran KARUZA

Utakmica se igra u Kastvu od 19 sati, cijena ulaznice je 10 kuna, a prihod je namijenjen liječenju Matije Katalinića



RIJEKA – Humanitarnom utakmicom između A-2 ligaša »Kastva« i »Kvarnera 2010« u dvorani Osnovne škole »Milan Brozović« sutra (19 sati) se nastavlja akcija za pomoć u liječenju i boljoj kvaliteti života Matije Katalinića, mladog košarkaša »Kastva«, koji je obolio od osteosarcoma. Prvi dio akcije održan je 10. rujna kroz košarkaški turnir i plivački maraton, sada je na potezu njegov klub, koji se sastaje s A-1 ligašem »Kvarnerom 2010«. Uvertira će biti ogled kadeta »Kastva« i »FSV-a« (17 sati).


U akciju je uključena cjelukupna zajednica, Grad Kastav, Osnovna škola »Milan Brozović«, Košarkaški savez PGŽ-a, 9. gardijska brigada Vukovi, 128. Brigade Hrvatske vojske, Udruga specijalne policije Rijeka »Ajkule«, Udruga branitelja Domovinskog rata Kastav…


– Matija mi je baš prije nekoliko dana poslao poruku da je prije osam godina počeo trenirati. Voli košarku. Član je uspješne generacije, koja je bila školski prvak Hrvatske, koja je osvajala naslove prvaka PGŽ-a. Interni mu je nadimak »Snajper« budući da mu je šut najjače oružje. U svojoj generaciji prvi je počeo trenirati, povukao je ostale u košarku – kaže Eugen Tončinić, trener Kastva, kreator uspjeha mladih košarkaških naraštaja iz grada s 350 metara visokog brijega iznad Kvarnera.





Košarkaši »Kvarnera 2010« nastupaju i večeras, njihov gost u susretu što se igra u dvorani »Dinko Lukarić« s početkom u 18.30 sati, slovenski je prvoligaš »Škofja Loka«, košarkaški klub koji po sponzoru nosi ime »LTH Castings«. U sastavu Riječana večeras bi se mogao predstaviti Filip Cvjetičanin, 23-godišnji sin Danka Cvjetičanina.


Petar Marić brzo je našao klub poslije raskida suradnje s »Kvarnerom 2010«, potpisavši za »Cibonu«. Tamo je zatekao suigrača iz prošle sezone Paola Marinellija.



Sudbina se poigrala s Matijom Katalinićem. Prije godinu i pol dana igrao je u humanitarnoj utakmici u kojoj je cilj bio nabava slikovnica za štićenike Doma za nezbrinutu djecu Lovran i za Dječju bolnicu Kantrida. Na Kantridi je vidio te iste slikovnice…


– Matija je pozitivac. Na sve gleda pozitivno, hrabro, svaka mu čast – dodaje Tončinić.


U pauzama između četvrtina sutrašnjeg susreta gledatelje će zabavljati plesna skupina Gym dance, a kroz pjevačke nastupe obol će dati i učenici kastavske škole. Cijena ulaznice je deset kuna, ali to je minimum. Može se uplatiti i više. Cjelokupan prihod namijenjen je boljitku Matije, kojem je nedavno preminuo i otac. Matija Katalinić bit će nazočan u srijedu u dvorani na Kastvu, ni opaka bolest ne može prekinuti ljubav ovog 16-godišnjaka prema košarci i svojem klubu.