Kvalifikacije za SP

Hrvatskim košarkašima večeras u Osijeku igra samo pobjeda protiv Mađara

Glas Slavonije

Dražen Anzulović/D. JAVOROVIĆ/PIXSELL

Dražen Anzulović/D. JAVOROVIĆ/PIXSELL

 Sigurno da moramo biti na najvišoj razini da dobijemo Mađare, koji zaslužuju puni respekt - naglašava hrvatski izbornik Dražen Anzulović.



OSIJEK Voda je već dugo blizu grla, ali hrvatska košarka još nije potopljena i još pliva u vodama, koje bi ih na kraju mogle odvesti u Kinu na Svjetsko prvenstvo iduće godine. Do raspleta su preostala još dva kvalifikacijska »prozora«, a večeras je na rasporedu peti u Gradskom vrtu. U goste stiže Mađarska (18 sati), koja slavonsku metropolu jednostavno mora napustiti u rezultatskom zaostatku. Drugačiji ishod uništio bi svu preostalu nadu, a ona uvijek umire posljednja.


Hrvatski košarkaši su se u Osijeku počeli okupljati u nedjelju navečer, ali tek su dva dana kasnije na treningu bili svih reprezentativci. Njih ukupno 14, što znači da će dvojica biti prekobrojna za Mađare. Tko će to biti, izbornik Dražen Azulović odlučit će nakon večernjeg treninga. No, tko god igrao, bit će 100 posto spreman da se ostvari jedini cilj.


Nova momčad


– Vratili smo se u Gradski vrt, gdje smo ostali dužnici od posljednje utakmice. Ovdje imamo sjajnu potporu na koju moramo uzvratiti rezultatom. Jasno, sve će biti lakše ostvariti uz pune tribine koje trebaju nositi ovu reprezentaciju. Doživjela je dosta izmjena u odnosu na rujan, nemamo na raspolaganju igrače iz NBA lige i Eurolige, stoga je podrška nužna. Kroz ovo kratko vrijeme stigli smo postaviti neke napadačke setove, ali jasno da večeras prije svega obrambeno moramo biti na najvišoj razini. Napad je uvijek varijabalan, ali mobilizacija i želja bit će presudni na parketu. Kada je pruisutna i jedna doza fanatizma, onda i pogreške, koje sigurno mogu doći do izražaja zbog neuigranosti, možeš lakše ispraviti – naglašava hrvatski izbornik Dražen Anzulović.




Hrvatska želja neće biti upitna, ali pitat će se nešto i suparnika. Anzulović dobro zna da Mađarska nije bezazlena reprezentacija.


Ispunjenje sna


– Sigurno da moramo biti na najvišoj razini da dobijemo Mađare, koji zaslužuju puni respekt. Oni su neke utakmice jako kvalitetno odradili, posebno prethodni krug kada su bili uvjerljivi na gostovanju kod Nizozemske, dok su kod kuće tijesno poraženi od Italije. No, da večeras s druge strane bude i trenutno najbolja reprezentacija svijeta, jasno je da mi nemamo izbora nego ići na pobjedu – naglasio je Anzulović.


Utakmicu je najavio i novi kapetan reprezentacije, Marin Rozić, najstariji i najiskusniji u izabranoj vrsti.


– Nakon devet godina evo me ponovo u reprezentaciji, a počašćen sam ukazanim povjerenjem izbornika i suigrača. Biti kapetan Hrvatske je ispunjene sna. Pred ove važne utakmice mogu potvrditi da je dobra atmosfera i da puni motiva dočekujemo Mađarsku. Šteta što nismo imali više vremena za uigravanje. Ipak, znamo se svi manje-više iz prijašnjih akcija, većina igrača je radila s izbornikom, stoga je jasno što se od nas očekuje. Dosta stvari je brzo sjelo, a ako nešto i propustimo, nadoknadit ćemo to pravim pristupom – obećaje novi kapetan Hrvatske, koja se sjajno osjeća u Gradskom vrtu. Još samo treba sve začiniti pobjedom.



 Utakmice 5. kola: Hrvatska – Mađarska (18), Nizozemska – Poljska (20), Italija – Litva (20.15). Poredak: Litva 16, Italija 14, Poljska 12, Mađarska 12, Nizozemska 11, Hrvatska 11. 


Sljedeće kolo (2. prosinca): Mađarska – Nizozemska, Litva – Hrvatska, Poljska – Italija.