SP košarkaša

Grčka predvođena Antetokounmpom u drugom krugu, Australija slomila Litvu

Hina

Giannis  Antetokounmpo/Foto REUTERS

Giannis Antetokounmpo/Foto REUTERS



NANJING  Reprezentacija Grčke predvođena najboljim igračem prošle NBA sezone Giannisom Antetokounmpom igrat će u drugom krugu Svjetskog prvenstva u Kini, nakon što je u dvoboju posljednjeg kola u skupini F nadigrala Novi Zeland sa 103-97, a već na startu druge faze čeka ih obračun s američkom selekcijom koja se iskalila na Japanu i slavila sa 98-45.


Giannis Antetokounmpo je Novozelanđanima ubacio 24 koša uz 10 skokova i šest asistencija i povukao svoju reprezentaciju u kojoj je drugi strijelac sa 16 poena bio Ioannis Papapetrou. Nick Calathes je postigao 14 koševa. Novom Zelandu nije pomogao ni 31 koš Coreyja Webstera.


Neuvjerljivi Amerikanci su bez ozlijeđenih Jaysona Tatuma i Marcusa Smarta iskoristili posljednju utakmicu prvog kruga za ‘pokazivanje mišića’. Jaylen Brown je sa 20 koševa bio najefikasniji u momčadi Gregga Popovicha. Kemba Walker je postigao 15 poena uz osam asistencija, a Harrison Barnes je spojio 14 koševa i osam skokova. Od 45 japanskih koševa 18 ih je ubacio Yudai Baba.Iz skupine E u drugom krugu im se pridružila Češka koja je sa 91-76 pobijedila Tursku. Turci se nisu oporavili od ogromne propuštene prilike za pobjedu nad Amerikancima, što su temeljiti i odlično posloženi Česi iskoristili za plasman u drugi krug. Vojtech Hruban je postigao 18, a centar Ondrej Balvin 17 koševa uz 11 skokova. Češka je čak 48 koševa postigla iz reketa, a Turska samo 20. Kod Turaka je najbolji bio Cedi Osman sa 24 poena.

Česi će biti prvi suparnici Brazila koji je pod vodstvom bivšeg hrvatskog izbornika Aleksandra Petrovića u zadnjem meču prvog kruga pobijedio Crnu Goru sa 84-73 i prenio šest bodova u sljedeću fazu. Marcelinho Huertas sa 16 koševa i šest asistencija te Cristiano Felicio sa 14 poena (šut 7/7) i osam skokova bili su najbolji u brazilskoj reprezentaciji, dok je Crnogorce u trećem porazu predvodio Derek Needham sa 16 koševa i 10 asistencija.




Prve utakmice u skupini K, kojoj je domaćin Shenzhen, na rasporedu su u subotu, a sastaju se Brazil – Češka i SAD – Grčka.


U dvoboju za prijenos maksimalnih šest bodova iz skupine H Australija je sa 87-82 nadigrala Litvu i poboljšala izglede za plasman u četvrtfinale. Australci su u posljednjih deset minuta ušli sa +8 (68-60), ali je Litva u pet minuta serijom 11-0 došla do preokreta. U neizvjesnoj završnici utakmicu je prelomio australski razigravač Patty Mills pogodivši tricu za 83-78 na 32 sekunde prije kraja.Mills je sa 23 koša bio najbolji strijelac pobjedničke momčadi za koju je centar Aron Baynes ubacio 21 poen uz 13 skokova. Strijelce Litve predvodio je Marius Grigonis sa 19 koševa, dok je Lukas Lekavičius ubacio 15.

S maksimalnih šest bodova će u skupini L koja se igra u Nanjingu krenuti i Francuzi. U posljednjem dvoboju skupine G svladali su Dominikansku Republiku s uvjerljivih 90-56. Nando De Colo je ubacio 15 koševa, a Rudy Gobert uz 13 poena imao i osam skokova za pobjednike.


Utakmice u skupini L bit će igrane u Nanjingu, a u subotu će se sastati Francuska – Litva i Australija – Dominikanska Republika.