EuroBasket

Francuzi i Španjolci u polufinalu

Hina

Košarkaši Francuske svladali su Latviju sa 84-70 / Reuters

Košarkaši Francuske svladali su Latviju sa 84-70 / Reuters



LILLE  Košarkaši Francuske svladali su Latviju sa 84-70 (21-25, 19-13, 16-7, 28-25) i plasirali se u polufinale EuroBasketa, gdje ih u četvrtak u Lilleu čeka okršaj protiv Španjolske koja je sa 73-71 u prvom četvrtfinalu nadigrala Grčku.


Put Francuske prema polufinalu bio je sve samo ne lagana šetnja. Latvijci su izašli na teren stadiona Pierre Mauroy bez ikakvog straha i pretjeranog respekta prema aktualnim europskim prvacima. Takav je pristup rezultirao vodstvom gostujuće reprezentacije većim dijelom prvog poluvremena.


Predvođeni raspoloženim 32-godišnjim veteranom Kristapsom Janičenoksom, koji je u prvih 20 minuta ubacio 12 koševa i bio bez promašaja (5/5), Latvija je u posljednjoj minuti prve četvrtine imala +8 (25-17). Francuska je zaostatak hvatala sve do završnice prvog poluvremena. Do tog trenutka vođa domaće reprezentacije Tony Parker ubacio je svega dva poena, oba iz slobodnih bacanja, a iz igre je gađao 0/4.


No, bilo je samo pitanje vremena kad će se Parker razigrati. Suigrači i navijači su ga dočekali u posljednje tri minute prvog poluvremena, kad je nizom od devet poena zaostatak Francuza od tri poena pretvorio u prednost od četiri koša (40-36).Za konačan ishod odlučujuća je bila treća četvrtina, u kojoj su Latvijci uspjeli ubaciti svega sedam poena, uz samo dva ubačaja iz igre. Francuzi su taj dio utakmice dobili sa 16-7, čvrstom i pokretljivom obranom natjeravši suparnike na brojne promašaje. Latvijci su u prvoj četvrtini pogodili dvije od tri trice, a onda ušli u seriju promašaja (0/13), koju je tek u 36. minuti prekinuo Janičenoks. No, bilo je to prekasno, jer je Francuska do tada već stvorila prednost od 17 koševa (68-51).

Kako nije bilo rezultatske neizvjesnosti, francuski izbornik Vincent Collet mogao je u posljednje tri minute odmarati sve glavne igrače. Tony Parker je s 18 koševa i 6 asistencija bio prvo ime domaće reprezentacije, a njegov suigrač iz San Antonio Spursa Boris Diaw postigao je 14 poena. Mladi centar Rudy Gobert je uz 13 koševa imao i šest skokova, dok je jedan od najkompletnijih učinaka na utakmici imao Nando De Colo s 11 poena, 7 skokova i 5 asistencija. Latvijce je sa 16 koševa uz šut 6/7 predvodio Janičenoks. Janis Strelnieks imao 14 koševa i 7 asistencija, a Dairis Bertrans ubacio je 12.


Košarkaška reprezentacija Španjolske plasirala se u polufinale EuroBasketa nakon što je u Lilleu pobijedila Grčku 73-71 (14-14, 25-18, 16-25, 18-14).Španjolcima je to deveto uzastopno polufinale na europskim prvenstvima, a do sada su dva puta otišli i do samog kraja, 2009. i 2011. godine. Na posljednjem EuroBasketu bili su treći.

Španjolce je do pobjede predvodilo sjajni Pau Gasol sa 27 koševa i devet skokova, Nikola Mirotić ke dodao 18 koševa, a Sergio Rodriguez 10 koševa. Kod Grka najefikasniji su bili Nick Calathes sa 14 koševa i pet skokova, Georgios Printezis sa 13 i Giannis Antetokounmpo sa 12 koševa. Vassilis Spanoulis je dodao 10 koševa.


Španjolska je bolje ušla u utakmicu i povela je 6-0 i 8-2. Grci su uspjeli izjednačiti (8-8), a na prvi odmor otišlo se s rezultatom 14-14. U drugoj dionici Španjolci su pobjegli na sedam (27-20), a potom i na devet koševa razlike (39-30) da bio se na poluvrijeme otišlo s rezultatom 39-32. Španjolska je u drugoj minuti treće četvrtine imala plus sedam (42-35), no tada se probudila Grčka i serijom 11-0 preuzela je vodstvo i kontrolu igre. Do kraja treće četvrtine Grčka je bila bolja i u zadnjih deset minuta je ušla s dva koša prednosti (57-55). Posljednju četvrtinu Španjolska je otvorila serijom 7-0 i zaostatak od dva koša pretvorila u prednost od pet koševa.


Dvije minute prije kraja utakmice Španjolska je stigla do sedam koševa prednosti (68-61), a kada je 1:20 do kraja utakmice Antetokounmpo načinio korake činilo se kako je priči kraj. No, Grci se nisu predavali i 15 sekundi prije kraja smanjili su na 68-70. Sergio Rodriguez je s dva slobodna bacanja vratio na četiri koša viška, no Sloukas je tricom četiri sekundi prije kraja smanjio na koš zaostatka (71-72) i tako vratio nadu. Nakon brzog prekršaja Gasol je realizirao jedno bacanje za 73-71, a drugo promašio 2,7 sekundi prije kraja što je bilo premalo za grčki koš. Antetokounmpo je pokušao s centra, ali je promašio.


Latvija će u utakmici za razigravanje od 5. do 8. mjesta igrati protiv Grčke. Pobjednik iz tog dvoboja izborit će mjesto u dodatnim olimpijskim kvalifikacijama, dok će poraženi morati igrati za sedmo mjesto, posljednje koje vodi na jedan od tri kvalifikacijska turnira za OI u Rio de Janeiru.


U srijedu su na rasporedu preostale dvije četvrtfinalne utakmice u kojima se sastaju Srbija – Češka (18.30 sati) i Litva – Italija (21 sat).