NBA draft

Dragan Bender četvrti izbor, Žižić u Boston, Zubac u Lakerse

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



Hrvatskog 18-godišnjeg košarkaš Dragana Bendera su Phoenix Sunsi izabrali kao četvrtog na NBA draftu održanom u noći s četvrtka na petak u Barclays Centeru u Brooklynu, čime je postao najviše izabrani Hrvat u povijesti.


Osim Bendera, na ovogodišnjem draftu je u prvom krugu kao 23. izabran 19-godišnji centar Cibone Ante Toni Žižić kojeg su odabrali Boston Celticsi, dok su Los Angeles Lakersi kao 32. izabrali 19-godišnjeg hrvatskog reprezentativca Ivicu Zubca.


Prema očekivanjima, Philadelphia 76ersi su kao prvog izabrali Bena Simmonsa, drugog Australca nakon Andrewa Boguta (2005.) koji je tako postao prvim izborom na NBA draftu.




Ovo je prvi NBA draft na kojem su se istodobno našla tri hrvatska košarkaša. Prije Bendera, najviše izabrani hrvatski košarkaš na NBA draftu bio je Mario Hezonja, kojeg je Orlando Magic na prošlogodišnjem izboru odabrao kao petog.


Prema važećem kolektivnom ugovoru Bender ima zajamčeni dvogodišnji ugovor u NBA ligi vrijedan 8.747.120 dolara, dok bi Ante Žižić kao 23. izbor imao ugovor ukupne vrijednosti 2.826.720 dolara.