Premijer liga košarkaša

CRNA NEDJELJA Košarkaši Adria Oil Škrljeva poraženi kod Cedevite pod čudnim okolnostima

Ivana Vaupotić

Bošnjak (Cedevita) i Williams (Škrljevo)/D. KOVAČEVIĆ

Bošnjak (Cedevita) i Williams (Škrljevo)/D. KOVAČEVIĆ

Dosudili su nam četiri tehničke greške, a ja stvarno ne znam tko tako može igrati. Pa mi nismo mega momčad da to izdržimo! Stvarno ne znam kuda to vodi. Ako je ovakvo suđenje rješenje za hrvatsku košarku, onda bravo – cinično je u jednom dahu nakon poraza rekao Damir Rajković, trener »Adria Oil Škrljeva«



ZAGREB Susret 6. kola Premijer lige košarkaša: Cedevita – Adria Oli Škrljevo 86:79 (29:12, 13:23, 17:22, 27:22). KC Dražen Petrović. Gledatelja: 50. Suci: Perlić (Velika Gorica), Peić (Slavonski Brod), Šverko (Rijeka). 


CEDEVITA: Wideman 17 (5-7), Perković 14 (7-10), Vidović 5 (0-1), Jordano 6 (1-2), Bajo 3 (1-2), Ćorić13, Buljević 4, Bošnjak 22 (6-6), Vitali 2, Radović, Jacović.


ADRIA OIL ŠKRLJEVO: Šarac 11 (3-4), Yacoubou 19 (4-4), Spence 8, Štemberger 7 (2-3), Ušić 4, Vranković, Krajina 3 (1-2), Kučan 11 (2-2), Cvitković, Williams 9 (3-4), Krstanović 7 (2-2).




Zbog, blago rečeno, osebujnog kriterija sudačke trojke nitko nikada neće znati je li »Adria Oil Škrljevo« ove nedjelje imalo dovoljno snage, znanja i moći za pobjedu nad momčadi koju je »Cedevita« složila za Premier ligu u Košarkaškom centru Dražen Petrović.


– Poslije loše prve četvrtine vratili smo se u utakmicu i stalno bili u egalu. Međutim, dosudili su nam četiri tehničke greške, a ja stvarno ne znam tko tako može igrati. Pa mi nismo mega momčad da to izdržimo! Stvarno ne znam kuda to vodi. Ako je ovakvo suđenje rješenje za hrvatsku košarku, onda bravo – cinično je u jednom dahu nakon poraza rekao Damir Rajković, trener »Adria Oil Škrljeva«


Na početku utakmice »Cedevita« je držala minimalno vodstvo, a u 4. minuti Darko Bajo je nekažnjeno faulirao Briana Williamsa kod šuta. Dva napada kasnije u dvorani se jasno čulo pljeskanje ruke po ruci kada je Toni Perković pokušao blokirati polaganje Davida Ušića, no suci se opet nisu oglasili. Te dvije situacije jasno su pokazale u kojem smjeru ide sudački kriterij.


U razdoblju od 4. do 9. minute »Adria Oil Škrljevo« nije zabilo koš iz igre, a »Cedevita« je sve to nemilosrdno kažnjavala do kraja pve četvrtine. Još kada je Perković na početku 12. minute zabio tricu za okruglih dvadeset poena prednosti »Cedevite« (34:14) činilo se da će ostatak utakmice biti lišen bilo kakve drame i neizvjesnosti. No, »Adria Oil Škrljevo« se ubrzo probudilo i počelo smanjivati zaostatak koji je u 17. minuti prepolovljen tricom Ivana Kučana (39:29).


Kada je »Cedevita« realizirala idući napad, Rajković je ušao dva metra u teren i prigovorio sucima koji su mu dosudili tehničku grešku. Taj trenutak imao je poticajni učinak na goste. Naime, u preostalom vremenu do poluvremena »Adria Oil Škrljevo« je stiglo na minus sedam (42:35), a zatim je u prvih 111 sekundi treće četvrtine napravilo seriju 10:0 i stiglo do svog prvog vodstva na utakmici (45:42).


No, ubrzo su stigli problemi u obliku četiri osobne greške za najviše igrača gostiju, Ušića, Marka Šarca i Stipu Krstanovića. Sva trojica su svoje dionice u zadnjoj četvrtini morali odigrati oprezno, kako ne bi prerano ispali iz igre. Povrh toga, šut je malo zaškripao i »Cedevita« je u zadnju minutu ušla s loptom i šest poena prednosti (80:74). No, Williams je uspio ukrati loptu Perkoviću i iz kontre zabiti za hvatanje priključka (80:76). Pri tome je razigravač gostiju pod košem »Cedevite« imao bliski susret s Domagojem Bošnjakom, no suci nisu svirali prekršaj. U idućem napadu Williams je opet pokušao ukrasti loptu Perkoviću. Ovoga puta dosuđena mu je osobna, a zatim i tehnička greška. Nakon što je Perković izveo prvo slobodno bacanje tehničku grešku dobila je i klupa »Adra Oil Škrljeva«. Bilo je to 33 sekunde prije završetka utakmice koja je u tom trenutku definitivno prelomljena.