NBA liga

Boston u finalu Istoka, Šarić i Philadelphia zaustavljeni

P. N.

Reuters

Reuters



Košarkaši Bostona u svom su TD Gardenu pobijedili Philadelphiju sa 114-112 u iznimno dramatičnoj i izjednačenoj petoj utakmici polufinala Istočne konferencije NBA doigravanja i s ukupnih 4-1 izborili su mjesto u konferencijskom finalu, u kojem ih čeka Cleveland. Dario Šarić je sa 27 koševa, 10 skokova i četiri asistencije bio jedan od najboljih igrača Philadelphije.


U dvoboju u kojem su se momčadi u vodstvu izmjenjivale u vodstvu čak 21 put, što je najviše u ovogodišnjem doigravanju, sve do posljednjih trenutaka nije bilo odluke u pobjedniku. Pri vodstvu domaće momčadi 113-112 Marcus Smart je promašio prvo i pokušao namjerno promašit drugo slobodno bacanje, ali je pogodio za 114-112. Philadelphia nije imala nijednu preostalu minutu odmora pa je Ben Simmons pokušao dodavanjem dužinom cijelog terena pronaći nekog od suigrača, ali tamo se našao Smart, presjekao dodavanje i odveo Boston u konferencijsko finale.


Smart je završio dvoboj sa 14 koševa, šest asistencija, šest skokova i tri osvojene lopte. Jayson Tatum je sa 25 koševa bio najbolji strijelac pobjednika i postao trećim novakom u povijesti NBA koji je na sedam uzastopnih utakmica u doigravanju uspio postići 20 ili više poena. Ove godine to je uspjelo i Donovanu Mitchellu iz Utah Jazza, a prije njih to je prvi napravio Julius Erving 1972. godine.




Jayleen Brown je ubacio 24 koša, Terry Rozier je imao 17 koševa, a posebno važnu ulogu u završnici dvoboja imao je iskusni centar Al Horford koji je ubacio 15 koševa uz osam skokova i pet osvojenih lopti.


Uz Šarića, strijelce Sixersa predvodio je i Joel Embiid sa 27 koševa, 12 skokova, četiri asistencije i četiri blokade. Ben Simmons je postigao 18 poena uz osam skokova i šest asistencija.


Finalna serija u Istočnoj konferenciji, u kojoj će Boston imati prednost domaćeg terena pred Clevelandom, započinje u nedjelju navečer, u 21.30 sati po hrvatskom vremenu.


U noći s ponedjeljka na utorak (3 sata iza ponoći) u Houstonu započinje konferencijsko finale na Zapadu, u kojem će se za mjesto u velikom finalu boriti Houston Rocketsi i Golden State Warriorsi.


NBA doigravanje


ISTOČNA KONFERENCIJA – polufinaleBoston – Philadelphia 114-112(D. Šarić 40 min, 27 k, šut 8/14, 10 s, 4 a)(Boston je pobijedio sa 4-1)