Zadovoljni trener

‘Bila je to sezona za četvorku’: Damir Rajković o ovogodišnjim igrama Škrljeva

Zlatko Horvat

arhiva NL

arhiva NL

Za nas je ovo bila više nego uspješna sezona. Sada treba zadržati tu razinu igračke kvalitete i rezultata, pomladiti momčad. Nužno je osvježenje momčadi za novu sezonu, u kojoj bi se trebao igrati Alpe Adria Cup – kaže Rajković



 Pjesma navijača Škrljeva odjekivala je pasažom Cibone, donijevši barem malo radosti među tamne zidove i poluprazne poslovnie prostore. Nije bilo važno što je semafor u Draženovu domu pokazivao 39 poena minusa za momčad Damira Rajkovića. Cibona je projurila u polufinale doigravanja, gdje ih već sutra u dvorani što nosi ime Krešimira Ćosića, čeka Zadar.


Škrljevčani su imali razloga za zadovoljstvo. Jer izboreno je šesto mjesto u regularnom dijelu sezone, kao i majstorica u četvrtfinalu doigravanja, prva u klupskoj povijesti, kao i prvi nastup na završnici Krešina kupa. Jer dok su se pod tornjem osvajale europske krune, Škrljevo je igralo gradske lige.


Kada je klub rođen iznad bakarskog zaljeva ponovno oživljen 2004. godine, Cibona je osvojila 12 od ukupno 18 titula prvaka Hrvatske…




– Razlika je na kraju bila nerealna, utakmica je otišla u neko odrađivanje posla, u zadnjoj četvrtini kao da nismo igrali. Možda to na kraju ružno izgleda, ali i u toj trećoj utakmici mi smo toj Ciboni puhali za vrat barem prvo poluvrijeme. Možemo žaliti što smo u posljednjih minutu i pol druge dionice primili dvije uzastopne trice, a Cibona odmakla na plus deset. Teško im je bilo parirati kada imaju šut od 70 posto za tri poena u prvom poluvremenu.


Ocjena sezone?


– Sezona je za ocjenu četiri. S obzirom na ciljeve postavljene na početku sezone i njihovo redefiniranje unutar sezone, sa svim tim silnim problemima koje smo imali, za nas je ovo bila više nego uspješna sezona. Pokazali smo jedan novi smjer, napravili pravi korak i mislim da nam je utakmica u Mavrincima protiv Cibone, kada smo ostvarili povijesnu pobjedu, razriješila i posljednje nedoumice. Trebali bismo ući u još jedno natjecanje, Alpe Adria Cup. Ovoga trenutka Druga ABA liga bila bi prevelik zalogaj, mislim da se najprije trebamo stabilizirati. Mislim da će stvari iduće sezone, organizacijski i financijski, biti lakše, jer će kapitalizirati ovi rezultati. Napravili smo ove sezone veliki iskorak, sada treba zadržati tu razinu igračke kvalitete i rezultata, jer bitan je kontinuitet.


Pomlađivanje


Davor Konjević je drugi najkorisniji igrač lige, Josip Barnjak je najviše napredovao?


– Konjević je napravio iskorak. U regularnom dijelu sezone je drugi po učinkovitosti, treći strijelac… Izvukao je najviše od sezone, dao je veliki doprinos momčadi u poenima i skokovima. Barnjak je dobio sigurnost, pokazao naznake jednog ozbiljnog igrača. Ostaje još tu puno prostora za razvoj, počevši sa šutom i obranom, ali kao 20-godišnjak ima jednu lijepu priliku pred sobom i iduće se sezone može nametnuti kao jedan od nositelja igre. Od njega očekujem doprinos i u U-20 reprezentaciji. Tu je i Šarac, kojem je trebalo vremena da se uklopi u novu sredinu. Time krećemo s novim smjerom, prema mlađim igračima.


Veterani Perković i Štemberger pokazali su da još nisu za otpis?


– Davali su nam jednu stabilnost. Perković je drugi skakač, Štemberger treći asistent lige, koji je uskočio na mjestu graditelja igre kada je Williams suspendiran.


Škrljevo je nova stvarnost hrvatske košarke?


– Mislim da je tako. Pokazali smo da možemo svima parirati, a s dosta pobjeda u gostima momčad je pokazala zrelost. Ne samo da smo se pokazali kao iznenađenje prvenstva, već smo se pokazali i igrom, organizacijom i odnosom kluba prema svima ostalima u ligi. Naravno, tu treba pohvaliti i naše navijače, koji su nam bili šesti igrač, ali i Upravu. Može kasniti plaća, ali Škrljevo nikome nije ostalo dužno. Postoje naznake da bi se mogao pronaći i generalni sponzor, i tu smo na dobrom putu…


Vizija


Počeli ste slagati momčad za sljedeću sezonu, u kojoj će Premijer liga imati 12 momčadi?


– Momčad je živa materija i stalno je treba dorađivati, te imati viziju kako ići dalje. Za sljedeću sezonu želimo još malo pomladiti momčad, ali uz jedno iskustvo i kvalitetu potencijalnih pojačanja. Nužno je osvježenje momčadi za novu sezonu, u kojoj bi se trebao igrati Alpe Adria Cup.


Ugovori su istekli Ušiću i Jancu, Konjević bi u ABA ligu, vraća se Williams?


– Konjević i Stipčić žele krenuti dalje i želim im da uspiju. S nekim igračima smo se već dogovorili, s nekima ćemo razgovarati, ali već sada imamo momčad za sljedeću sezonu i cilj – borbu za doigravanje.


Drugim riječima, iduće sezone opet će Škrljevo igrati dobru košarku?


– U to čvrsto vjerujem!


Amerikanci


Amerikanac Brian Williams je zaradio suspenziju zbog pozitivnog doping nalaza (kanabis), Jaron Nash nije opravdao očekivanja, pa ste morali posegnuti za igračkim promjenama usred sezone?


– Ovo s Williamsom nije nitko računao, ali valjda je izvukao pouku i vraća se. No, kada je u pitanju Nash, možda nismo bili spremni za igrača izuzetnih fizičkih sposobnosti, a bez šuta. Bio je nestrpljiv, mislio je da će biti zvijezda momčadi. Možda se nismo našli ni mi s njim, niti on s nama. Prevelik je hendikep bio ostati bez njih. David Ušić je uskočio umjesto ozlijeđenog Radunića i on je napravio dobar posao. Slovenac Janc je dobro počeo, ali u zahtjevnijim utakmicama nije pružao ono što se od njega očekivalo – kaže Rajković.