Prva žrtva

Bender ostao bez trenera, Phoenix otpustio Watsona

Hina

REUTERS

REUTERS

Ova sezona je u NBA ligi bila specifična i po tome što se prvi put u povijesti dogodilo da su svi klubovi u nju krenuli s istim trenerima s kojima su započeli i prošlu.



Nakon tri uvodna poraza, s ukupnom koš-razlikom minus 92, 38-godišnji Earl Watson više nije trener NBA momčadi Phoenix Sunsa, za koje igra hrvatski reprezentativac Dragan Bender, objavio je klub na svom službenom internetskom portalu te naveo kako će dužnost prvog trenera privremeno obnašati dosadašnji Watsonov pomoćnik Jay Triano.


Iako Sunsi, uz Chicago, imaju najmlađu momčad u NBA ligi, najteži poraz (124-76) u klupskoj povijesti koji su pretprjeli na svom terenu u prvoj utakmici sezone protiv Portlanda te još jedno gorko iskustvo na gostovanju kod Los Angeles Clippersa (130-88), doprinijeli su najbržem otkazu u recentnoj povijesti lige. Kraće se na klupi jedne NBA momčadi od Watsona zadržao samo Dolph Schayes koji je Bufalo Bravese vodio u prvoj utakmici sezone 1971-72.


Watson je na mjesto trenera Phoenixa stigao u veljači 2016. godine, nakon što je tadašnji čelni čovjek struke u Sunsima Jeff Hornacek dobio otkaz. Do travnja je uz Watsonovo ime stajala oznaka »privremeno«, da bi tada dobio povjerenje klupskog vodstva i poveo mladu momčad Sunsa od početka prošle sezone koju je Phoenix završio s učinkom 24-58. Watsonov ukupni učinak na klupi Sunsa bio je 33-85, što vjerojatno ne bi bio problem da mu se nisu dogodila dva teška poraza, a do njih su Sunsi u 49-godišnjoj klupskoj povijesti samo četiri puta izgubili sa 40 ili više koševa razlike.




Kao 38-godišnjak, koji je 10 godina proveo igrajući u NBA ligi, a u nju stigao sa sveučilišta UCLA, Earl Watson bio je drugi najmlađi trener, odmah iza stratega Lakersa Lukea Waltona.


Zanimljivo, ova sezona je u NBA ligi bila specifična i po tome što se prvi put u povijesti dogodilo da su svi klubovi u nju krenuli s istim trenerima s kojima su započeli i prošlu.Watson je bio 17. trener u povijesti Sunsa. Za njegovim stalnim nasljednikom potraga je tek počela, a nije nemoguće da to bude »privremeni trener« Jay Triano, koji je kao glavni trener Toronto Raptorsa od 2008. do 2011. imao učinak 87-142. Triano je bio prvi Kanađanin koji je dobio posao glavnog trenera u NBA ligi, a uz poziciju pomoćnika u Sunsima, obnaša i dužnost izbornika reprezentacije Kanade.