Trener Škrljeva

Aramis Naglić na odmoru: Ostvarili smo cilj, ali upravu čeka težak posao

Zlatko Horvat

Aramis Naglić

Aramis Naglić

Sada je najprije na potezu uprava kluba, treba analizirati sezonu i izvuči zaključke, odlučiti kako naprijed i složiti budžet, želje i ciljeve.  S obzirom na sve to, uprava  ima težak posao – kaže Aramis Naglić



RIJEKA   Aramis Naglić je mjesecima živio s adrenalinom na maksimumu. Bez predaha. Najprije kao pomoćnik izbornika hrvatske reprezentacije Velimira Perasovića, a kroz sezonu kao trener Škrljeva, koje je tek u dodatnim dvjema utakmicama kvalifikacija protiv Jazina uspjelo sačuvati prvoligaški status.


– Odmor mi je stvarno dobro došao i moram priznati da mi se sviđa. Zaista je sve išlo jedno za drugim, od okupljanja reprezentacije u Sv. Martinu na Muri 12. srpnja prošle godine. Po povratku s Eurobasketa odmah sam nastavio sa Škrljevom – kaže Naglić.


Sezona je bila puna stresa, ali cilj je ostvaren?




– Bila je to jedna teška, kompleksna sezona, koja je kod igrača istrošila mentalnu i fizičku snagu. Drago mi je da smo uspjeli, iako je pad bio logičan. Lošiji smo bili na početku i na kraju. Treba svakako reći da je oko kluba dobra atmosfera, napravili smo lijepu sliku za popularizaciju košarke jer su tribine bile popunjene. Dvaput smo dobili Split, jednom Kvarner 2010… To je ono lijepo što ostaje iza nas.


Zamka sustava


Jedna trica s devet metara koštala vas je Lige za prvaka, a ostanak ste izborili tek u dodatnim kvalifikacijama?


– Zamka je sustav natjecanja. Stalno sam upozoravao na opasnosti Lige za ostanak, taj psihološki pad.  Nije to ništa za pokudu, igračima ne možeš ništa zamjeriti. Dva ključna igrača su nam se ozlijedila, to je moralo ostaviti trag.


Jedna trica i Jolly mogli su upropastiti sav trud?


– Jolly nam je zaista bio nesretan. Ali s Jazinama smo solidno odigrali, momčad, svjesna da je pala, odlično je odgovorila u obrani. Nama bi bilo lakše igrati Ligu za prvaka, jer digli smo se nakon lošega starta u drugoj polovici prvoga dijela sezone. Trebalo se posložiti budući da se Kus priključio 1. rujna, a ja sam došao kasnije na pripreme zbog obaveza u reprezentaciji. S obzirom na budžet, što je bio među manjima u ligi, ostvarili smo lijep uspjeh plasmanom u A-1 ligi. 


Veterani Kus i Perković dali su velik obol ostanku, ali kroz sezonu je sjajno vukao Roko Rogić, koji je na meti dosta klubova?


– Odigrao je odličnu sezonu. Ja sam ga doveo, pokazao se kao pun pogodak. Volio bih da ostvari svoje snove. Voli košarku, ima kvalitetu višu od A-1 lige, ali još je mlad.  On je, uz Stipčića, jedini imao kontinuitet igre u A-1 ligi sezonu ranije.  


Odlasci i dolasci


Bit će dosta prometno u rubrici odlasci i dolasci?


– Kus je zaključio karijeru u »Škrljevu«, što je povijesna stvar za ovaj klub.  Rogića će pak biti nemoguće zadržati. Nema više ni zaštićenog godišta, što je nama okupiralo četiri mjesta u sastavu. Pod ugovorom imamo dva igrača, Perkovića i Radunića, vjerujem da će domaći igrači ostati, a to su Juričić, Šamanić i Stipčić, treba vidjeti  kakve su želje Surine.  No, najprije je na potezu uprava kluba, treba analizirati sezonu i izvuči zaključke, odlučiti kako naprijed i složiti budžet, želje i ciljeve.  S obzirom na sve to, uprava ima težak posao. Opet, s obzirom da su vrlo afirmativni, da su kroz sezonu uložili veliku energiju, sve   bez profesionalaca u klubu…   


Želje?


– Trebat će na poziciji jedan i dva naći adekvatne zamjene, a to su najosjetljivije pozicije. Treba nam i kvalitetan centar pa dobra četvorka, a tu vidim Antonija Bobana. Volio bih ga vratiti.  Ovoga trenutka cijene su visoke, a izbor igrača sužen. Koga sada otkriti poput Rogića? Ili kako nadomjestiti šutera poput Kusa?  Nužna je šira rotacija. Predsjednika Vicea Sepa i ostale članove uprave čeka težak posao.  


Prošlo ljeto bilo je selidbi na relaciji Kvarner 2010 – Mavrinci?


–  Kvarner je ostao bez dvaju važnih igrača, Špralje i Marinellija, koje treba nadomjestiti, a kvalitetni igrači imaju cijenu. Međutim, ima njihovih igrača koje bih želio  u svom sastavu, recimo Vidmara i Olivarija. 


Liga 14 ili A-1 liga?


– Volio bih Ligu 14. Sadašnji sustav mi nije po volji, odmah se kreće s kalkulacijama. S Ligom 14 mogu se razvijati igrači. Nema više ni igrača zaštićenog godišta, što će donijeti čvrstoću u igri.  Dosadašnji sistem je pogreška u sportskoj filozofiji, jer ako je mladi igrač kvalitetan, svaki pametan trener će ga pogurati.