Atletika

Kopljašica Kvarnera Sara Kolak u finalu EP-a

Sara Kolak / Foto S. DRECHSLER

Sara Kolak / Foto S. DRECHSLER

Baš sam zadovoljna, ovo je bio naš najvažniji cilj. Odraditi kvalifikacije na najvišoj razini – kaže Sara Kolak, koja se trećim rezultatom (60,51) plasirala u subotnji finale



Sara Kolak plasirala se u finale bacanja koplja (subota, 18.45 sati) hicem od 60,51 metara na Europskom prvenstvu, domaćin kojega će do nedjelje biti Amsterdam. Treći je to rezultat kvalifikacija u kojima je najuspješnija bila svjetska rekorderka, aktualna olimpijska pobjednica i braniteljica naslova iz Züricha prije dvije godine, Čehinja Barbora Špotakova, hicem iz druge serije od 63,73 metara, druga je bila svjetska prvakinja, Njemica Katharina Molitor, sa 60,75 metara.


– Baš sam zadovoljna, ovo je bio naš najvažniji cilj. Odraditi kvalifikacije na najvišoj razini i plasirati se u finale – rekla je Sara Kolak, koja je kvalifikacije otvorila hicem od 55,11 metara, da bi subotnji finale osigurala u drugom pokušaju u kojem je kvalifikacijsku normu prebacila za 51 centimetar.


– Bio je to dobar hitac, tehnički ne onakav kakav je trebao biti, ali je koplje odletjelo koliko je trebalo. Tako da sam neke stvari očito dobro napravila. Ima tu još dosta pogreška koje moram ispraviti ako želim nešto napraviti u finalu.




Prije godinu i pol dana nije niti sanjala o svojem prvom seniorskom finalu europskoga prvenstva. Nakon operacije ramena krajem 2014. godine u mislima joj je bio tek povratak na bacalište koji joj se činio tako dalek. A onda je na svojem prvom povratničkom natjecanju nakon 15-mjesečne pauze, na Otvorenom prvenstvu Slovenije u Ptuju, hicem od 60,24 metara za 2,45 metara popravila svoj državni rekord iz Rietija 2013. godine i osigurala mjesto među putnicima u Amsterdam, da bi tjedan dana kasnije na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u Splitu hicem od 62,75 metara opet popravila državni rekord, ali i za 75 centimetara prebacila normu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru.



Rezultati pobjednika, atletičarke, kugla: 1. Christina Schwanitz (Njem) 20,17; vis: 1. Ruth Beitia (Špa) 198; 200 m: 1. Dina Asher-Smith (VB) 22.37; 100 m prepone: 1. Cindy Roledar (Njem) 12.62.


Atletičari, dalj: 1. Greg Rutherford (VB) 8,25; koplje: 1. Zigismunds Sirmais (Lat) 86,66; desetoboj: 1. Thomas Van der Plaetsen (Njem) 8.218; 100 m: 1. Martina Churandy (Niz) 10.07.



– Spremna sam, zadnjih godinu i pol je bilo jako naporno. Bilo je tu puno suza i muke, ali na kraju se sve isplatilo. Dobro radimo, na treningu dajem sve od sebe. Danas je na rasporedu dan odmora i psihička priprema za finale, kao i razgovor s mojom ekipom – dodala je bacačica koplja »Kvarnera«, koja nije krila sreću zbog plasmana u finale njezine sparing partnerice Martine Ratej s kojom posljednje dvije godine trenira u Celju pod paskom Andreja Hajnšeka, a koja je hicem od 60,38 metara četvrtim rezultatom osigurala subotnji finale u kojem će nastupiti 12 kopljašica.


– Očekivanja? Sve što priželjkujem je dobratehnika, a onda koplje daleko leti…


Mateo Ružić istrčao je 23. rezultat u polufinalu utrke na 400 metara, ciljem je prošao za 47.19 sekundi, što je 88 stotinki sporije od njegovog ovosezonskog najboljeg rezultata.


Sandra Perković danas ide po četvrtu uzastopnu titulu europske prvakinje u bacanju diska (20.15 sati), Ivanu Horvatu predstoji finale skoka motkom (18.40 sati), a Aleni Hrušoci kvalifikacije na 400 prepone (14.15 sati).