Pod riječkom urom Orlanda Rivettija

Kako je sudac oteo predstavu igračima i navijačima

Orlando Rivetti

arhiva NL

arhiva NL

Nebitno je koga je više oštetio, Dinamo za kazneni udarac (ruka Bradarića), ili Rijeku za isključenje Gorgona. Sudac je od utakmice napravio cirkus! Izgubio se u razvlačenju kriterija kao da je žvakača guma.



Kako sudac može ukrasti predstavu igračima i navijačima demonstrirao je u Maksimiru Osječanin Ante Vučemilović Šimunović. Nebitno je koga je više oštetio, Dinamo za kazneni udarac (ruka Bradarića), ili Rijeku za isključenje Gorgona. Sudac je od utakmice napravio cirkus! Izgubio se u razvlačenju kriterija kao da je žvakača guma. Kao da je s glavom bio negdje drugdje. Recimo, u loži pored Zdravka Mamića koji je divljao… Njegov je direktor, Tomislav Svetina, stavio pod povećalo sve greške koje su išle na Rijekin mlin. Ne samo u Maksimiru, nego i na onoj utakmici u Koprivnici, gdje je sudio dugi osječki klaun, Burilo! Priča se o Domagoju Vučkovu (jedinom, dok je bio aktivan, sucu zbog kojega bih stavio ruku u vatru) kao novom povjereniku za delegiranje arbitara, ili predsjednika Komisije za suce Izvršng odbora HNS-a (uteg samostalnosti…), svejedno. Čemu razmišljati o Vučkovu kada je Svetina »svetac«, oličenje moralnosti i poštenja, vrsni poznavatelj sudačke problematike. »Ako Hajduk i Rijeka žele sami delegirati suce, mogu i to, mi s tim nemamo problema«, rekao je bahati Svetina. Pobrkao je lončiče. Rijekina priča nema veze s Hajdukovom »jogurt revolucijom«. Predsjednik Damir Mišković naglasio je to u jučerašnjem istupu, zabranio je svim igračima i klupskim djelatnicima komentiranje suđenja i sudaca. I Ivanu Manceu, naravno.


Pet godina je Dušan Kukić dirigent »najomraženijeg orkestra u Hrvata«, nogometnih sudaca. Napravio je dosta. Posao mu je olakšao Dinamo osvajanjem titula… Sada je nastala panika, Rijeka ima šest bodova više od jedanaesterostrukog prvaka zaredom. Svetina kaže da će mu ovo 12. prvenstvo biti najslađe. Mogu ga osvojiti samo suci s obzirom na to kako Dinamo izgleda u ovom trenutku.


Kukić je postao bivši onog trenutka kada je pristao sjediti na dvije stolice, predsjednika i povjerenika. Poslušnost ima granica. Nejasno je kako je mogao smijeniti sam sebe. A bilo je razloga. Ante Vučemilović Šimunović u jednoj je zagrebačkoj krčmi s novinarom podijelio svoja razmišljanja o onome što se događalo na terenu. Presedan.




»…Igrači Rijeke su od samog početka počeli vršiti pritisak na mene, protestitali na svaku moju odluku… Gorgonu sam dao žuti karton zbog prigovora jer mi je na engleskom rekao »kad već tako sudiš uzmi loptu i zabij umjesto Dinama«… Ne mogu shvatiti da me sad tako optužuju pa mogao sam dati crveni karton Mišiću… Nisam dosudio jedanaesterac za Dinamo… Maleš, Bradarić i Mišić su stalno igrali na rubu prekršaja…


Nadmašio je Vučemilović sam sebe. Jadan… Toliko je bio izgubljen da ga ni VAR, Video Assistant Referees, ne bi spasio. Riječ je o novoj tehnologiji eksperimentalnoj na prijateljskoj utakmici Italije i Francuske. Dva suca u dvije režije pregledavaju snimke i imaju direktnu vezu s glavnim sucem.


Tužno je što Vučemiloviću, navodno, prijete, ali nakon »novinarske ispovjedaonice« po političkom policijskom zadatku, mogao se »Sveti Ante« iz Osijeka javno ispričati svima za štetu koju je nanio hrvatskom nogometu. Prije dvije godine to je učinio Talijan Rocchi, na utakmici Juventus – Roma. Dva su povijesna priznanja u povijesti Serie A. Otac svih sudaca Concetto lo Bello, 20. veljače, 1972. pred TV kamerama pogledao je moviolu i uvidio da je prekršaj Morinija na Bigonu bio za kazneni udarac. Juventus je osvojio naslov, njemu zahvaljujući. Njegov dvojnik, Pierluigi Collina, u ožujku 1997. (Inter – Juventus) priznao je gol Ganzu jer pomoćnik nije mahao, ali shvativši da je pogriješio promijenio je odluku. Najprije je to priopćio Bergomiju, potom i »klupi« kojom je ravnao Hodgson. Veliki ljudi i suci priznaju svoje greške. Lo Bellu i Collini se vjerovalo. U Hrvata u ovom trenutku nema čovjeka, osim Svetine, koji bi mogao ravnati »crnim orkestrom«. Kredibilitet je na nuli.


U pravu je Mišković kada kaže da suci mogu profesionalno odgovorati za svoje postupke ako su plaćeni 3.000 eura mjesečno. Strašno puno ako znamo da su klubovi siromašni, ali koliko ima igrača sa više od sto tisuća eura po sezoni. Sindikalni vođa Dario Šimić bori se tako da je postao sportski direktor Palerma… U HNL samostan je siromašan, ali su fratri bogati. Osim toga i HNS ima nešto novaca… Sve ima svoju cijenu. Pa tako i regularnost. Sada svi vidimo gusjenice u kiselom kupusu… Bijele miševe po zidovima poštenja.