Nakon povijesnog uspjeha

Hrvatski olimpijci doputovali u Zagreb; slavlje na Trgu bana Jelačića

Hina

Olimpijcima su se zahvalili ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, te predsjednik HOO Zlatko Mateša



ZAGREB Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu mnogobrojni su navijači danas pljeskom i ovacijama dočekali hrvatske olimpijce i osvajače zlatnih medalja Sandru Perković, Giovannija Cernogorza i vaterpolsku reprezentaciju, srebrne veslače te osvajače brončanih medalja Luciju Zaninović i rukometnu reprezentaciju.


Olimpijci su zahvalili svima na dočeku, a izbornik vaterpolske reprezentacije Ratko Rudić rekao je kako je siguran kako će se Hrvatska s idućih Olimpijskih igara vratiti s još više medalja te još više razveseliti svoje navijače.


U svečanom programu na prepunome glavnom zagrebačkom trgu nastupili su Ervin Baučić, Renata Sabljak, Kvartet Gubec i orkestar Josipa Cvitanovića, a svi zajedno izveli su himne rukometne i vaterpolske reprezentacije »Morska vila« i »Poljubi zemlju«.




Hrvatski olimpijci  su oko 14 sati avionom iz Londona sletjeli u Zračnu luku Zagreb. Među njima bili su zlatni vateroplisti, srebrni četverac na pariće, te osvajači brončanih medalja taekwondašica Lucija Zaninović i rukometaši. Olimpijce su na Plesu dočekali zlatna diskašica Sandra Perković i olimpijski pobjednik u trapu Giovanni Cernogoraz, koji su već ranije stigli u Hrvatsku.


Olimpijcima su se zahvalili ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, te predsjednik HOO Zlatko Mateša.


 »Imam priviligiju da sam ministar kada ste ostvarili najveći uspjeh u povijesti hrvatskih nastupa na OI. Prije odlaska na OI poželio sam da nam donesete malo sreće, a donijeli ste nam puno radosti«, izjavio je ministar Jovanović.


U ime osvajača medalja riječi zahvale uputili su atletičarka Sandra Perković, strijelac Giovanni Cernogoraz, vaterpolist Samir Barač, veslač Martin Sinković, taekwondašica Lucija Zaninović i rukometaš Igor Vori.


U 15 sati u Banskim dvorima dobitnike odličja na Olimpijskim igrama u Londonu primit će predsjednik Vlade RH Zoran Milanović. Nakon toga, oko 16 sati, na središnjem zagrebačkom trgu organizirat će se doček svih hrvatskih olimpijaca, a u prigodnom programu nastupit će pjevači Ervin Baučić, Renata Sabljak, kvartet Gubec i orkestar Josipa Cvitanovića.


Olimpijske igre u Londonu bile su najuspješnije Igre u povijesti hrvatskog olimpizma. Sa tri zlatne, jednom srebrnom i dvije brončane medalje Hrvatska je zauzela 26. mjesto od 85 zemalja koje su na Igrama u Londonu osvojile medalje.