Želje i pozdravi

Hrvatski košarkaši danas protiv Grčke, Petrović se nada finalu

Roman Morović

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

"Imamo šanse za finale Ne smijemo banalno gubiti lopte u zonskom presingu i ako to iskontroliramo i ne dopustimo im da dobiju otvoreni teren, napravili smo pola posla. Mislim da imamo šanse, bez obzira što Grci izgledaju fizički impresivno. No, preduvjet je da nastavimo igrati obranu kao u ove prve dvije utakmice – kazao je hrvatski izbornik."



I prije početka kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre znalo se da će Hrvatska, za plasman u Rio de Janeiro, u Torinu morati dobiti dvije jake utakmice. Bilo je pitanje samo hoće li dvaput morati savladati Italiju, ili po jednom domaćina i Grčku. Nakon poraza od Talijana na otvaranju, te očekivane pobjede protiv Tunisa, došli smo do drugog scenarija. Dakle, za plasman u Rio izabranici Aleksandra Petrovića moraju prvo danas u polufinalu pobijediti Grčku, a onda sutra u finalu najvjerojatnije Italiju, koja ne bi trebala imati većih problema protiv Meksika. A da bi to uspjeli, morat će prikazati mnogo bolju igru nego u prve dvije utakmice. Naročito u napadu, jer samo 60 poena postignutih protiv Talijana, odnosno 72 protiv slabašnih Tunižana (29 u prvom poluvremenu) teško da će biti dovoljno.


Ne gubiti lopte


– Ostvarili smo prvi cilj, jer od početka smo govorili da nam je Tunis obveza koju moramo riješiti. Utakmica s Italijom uzela je svoj danak, emotivno i fizički. To je bilo vidljivo i po nervozi u prvom poluvremenu protiv Tunižana, jer devet izgubljenih lopti sve govori. Ta nervoza je bila nepotrebna, ali meni u potpunosti shvatljiva. Onog trenutka, kada smo u drugom poluvremenu kvalitetno počeli dizati obranu, u sedam minuta smo primili samo jedan koš. Do kraja je to bilo samo odrađivanje posla – rekao je izbornik Petrović.


I dok se Hrvatska poprilično potrošila u srazu s Italijom i mučila jedno poluvrijeme s Tunisom, Grčka je do polufinala došla prilično lagodno. Prvo je dobila Iran sa 78:53, pri čemu su samo dva igrača igrala preko 20 minuta (najviše Papapetrou 21,11), a zatim je s 86:70 svladala Meksiko, pri čemu je najviše igrao Calathes – 23 minute. Jučerašnji dan odmora stoga je bolje došao Hrvatima.




– Imali smo dovoljno vremena da se odmorimo i pripremimo za Grke, s kojima nas očekuje još jedna »tuča«. Protiv njih ne smijemo banalno gubiti lopte u zonskom presingu i ako to iskontroliramo i ne dopustimo im da dobiju otvoreni teren, napravili smo pola posla. Mislim da imamo šanse u toj utakmici, bez obzira što oni izgledaju fizički impresivno. No, preduvjet je da nastavimo igrati obranu kao u ove prve dvije utakmice – istaknuo je Aco.


Grci više nemaju Vassilisa Spanoulisa, kao ni Zizisa, Printezisa i Sloukasa, ali kvalitete im definitivno ne nedostaje.


– Mislim da im je čak prednost što nemaju Spanoulisa, jer je previše toga bilo fokusirano na njega. Ostali igrači su imali veliki respekt prema njemu i uvijek su očekivali da on nešto napravi. Sada je svatko uzeo svoj dio kolača. Kvalitetu imaju, organizirani su i prijete s više strana – kaže Rok Stipčević.



Danas: Hrvatska – Grčka (16,30), Italija – Meksiko (21).


*Finale je u subotu u 21 sat.



Zaustaviti Antetokounmpa


Nick Calathes, play s NBA iskustvom (danas u Panathinaikosu), preuzeo je »jedinicu« i u prve dvije utakmice isporučio 6+6, odnosno 7+7 poena i asistencija. Prvi strijelac bio je Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks) sa 21 košem Iranu, odnosno 16 Meksiku. Ioannis Bourousis (Laboral Kutxa) je u obe ušao s klupe, umjesto Kostasa Koufosa (Sacamento Kings) i bio dvocifren (11+16). U petorci bi još trebali početi Stratos Perperoglou iz Barcelone i Dimitrios Agravanis iz Olympiacosa, a vrijedi izdvojiti i njegove suigrače Vangelisa Mantzarisa i Ioannisa Papapetroua. Izbornik Fotis Katsikaris je za sada to dobro uštimao, no danas ga čeka prvi pravi ispit i nema pravo na kiks.


– Grčka je u malo drugačijem izdanju nego prethodnih godina, predvođena NBA zvijezdom Antetokounmpom, koji je vrhunski igrač. Sigurno će ga biti teško zaustaviti, ali mislim da imamo lijek za njega. Mogu ga čuvati ja kao četvorka, a pogotovo Bogdanović. Tu je i Bourousis, iza kojega je sjajna sezona. Treba se »pofajtati« s njima i vratiti im za ono u Zagrebu, kad su nas pobijedili u samoj završnici – kaže Dario Šarić, misleći na prošlogodišnji susret u prvom krugu Europskog prvenstva u Zagrebu, kada su Grci slavili sa 72:70.


A da bi mu se želje ostvarile nekoliko igrača, počevši od njega samoga, morat će odigrat mnogo bolje nego u prve dvije utakmice. U njima je Bojan Bogdanović bio na prosjeku od 25,5 poena, a cijela momčad na 66.


– Problem je što nam se, osim Bogdanovića, nijedan igrač nije do kraja razigrao. Ako želimo otići na Olimpijske igre, sigurno ćemo trebati još minimalno dva, tri igrača – zaključio je Šarić.