Iznad zakona

Nogometni savez: Sporne stavke Zakona o sportu ne odnose se na nas

Hina

Damir Vrbanović, trenutno se brani sa slobode

Damir Vrbanović, trenutno se brani sa slobode

Mi smo donošenje izmjena i dopuna Zakona o sportu ocijenili nepotrebnim, pogotovo po hitnoj proceduri, a njegovim čitanjem pronašli smo niz manjkavosti, zbog kojih smo uz još tri saveza podnijeli tužbu Ustavnom sudu, kazao je Vrbanović



Hrvatski nogometni savez (HNS) posluje u skladu sa Zakonom o sportu, te nije prekršio izmjene i dopune toga Zakona donesene prije šest mjeseci, izjavio je u utorak izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.


“Mi smo donošenje izmjena i dopuna Zakona o sportu ocijenili nepotrebnim, pogotovo po hitnoj proceduri, a njegovim čitanjem pronašli smo niz manjkavosti, zbog kojih smo uz još tri saveza podnijeli tužbu Ustavnom sudu jer postoji niz neustavnih odredbi. HNS se zalaže za novi Zakon o sportu koji bi riješio probleme u hrvatskom sportu mnogo dublje od onih tko sjedi u skupštini pojedinog nacionalnog sportskog saveza”, rekao je Vrbanović.


On je i pojasnio kako HNS ne krši članak 47.8 Zakona o sportu donesen prošle godine, a prema kojem:




“Iznimno, skupštinu nacionalnog nogometnog saveza osnovanog u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnog sportskog natjecanja imaju profesionalni status u smislu članka 24. ovog zakona čine:


– predstavnik pojedinoga županijskoga sportskog saveza odnosno Sportskoga saveza Grada Zagreba s jednim glasom


– predstavnik pojedinoga sportskog kluba koji sudjeluje u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog saveza s dva glasa


– predstavnici sportskih klubova koji sudjeluju u nižim stupnjevima natjecanja od najvišega stupnja nacionalnoga sportskog natjecanja, na način utvrđen statutom i


– predstavnik udruženja sportaša i trenera koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja, na način utvrđen statutom.”


“Hrvatski nogometni savez nije savez osnovan u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja imaju profesionalni status. Prema Nomenklaturi sportova i sportskih grana Hrvatskog olimpijskog odbora sport nogomet ima tri sportske grane – nogomet, mali nogomet (futsal), nogomet na pijesku. Niti u jednom sportu nema podjele na muški i ženski, tako da ne možemo govoriti o muškoj košarci i ženskoj košarci ili o muškom i ženskom rukometu. Postoje samo košarka i rukomet. Sukladno tome, u prvom stupnju natjecanja u nogometu natječu se 32 kluba, 10 u prvoj muškoj HNL, 10 u prvoj ženskoj HNL i 12 u prvoj malonogometnoj ligi, a od ta 32 kluba njih 10 ima profesionalni status, što znači da u nogometu profesionalni status nema polovina klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnog sportskog natjecanja. Nije na HNS-u da se bavi tumačenjima propisa nego da ih primjenjuje onako kako piše. Ne znam niti jedan Savez koji može primijeniti ove dopune, ali to i nije naša briga”, rekao je Vrbanović.


Na pitanje boji li se posjeta Sportske inspekcije u HNS-u, Vrbanović je odgovorio:


“Sportska inspekcija kod nas je uvijek dobrodošla. Često nas posjećuje zbog raznih prijava, jer mi imamo ‘dežurne prijavljivače’. Što se tiče mogućih sankcija, njih se ne bojimo jer radimo u skladu sa zakonom”.


Tajnik HNS-a Vlado Iveta pojasnio je kako je HNS tužbu Ustavnom sudu zbog izmjena i dopuna Zakona o sportu uputio zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO), Hrvatskim paraolimpijskim odborom (HPO) i Hrvatskim savezom gluhih (HSG), jer su pronašli kako je pet od 11 članaka neustavno.


“Zakon je prepun raznih diskriminacija, prilikom njegova donošenja povrijeđeni su Pravilnik Sabora i ustavne odredbe, jer se oktroira sastav skupštine


Izmjene i dopune Zakona o sportu zagovaraju i transparentnije financiranje sportskih kolektiva, te podizanje standarda za dužnosnike u sportu.


“Klubovi su to već ranije bili dužni javno objavljivati svoje financijsko poslovanje i to na osnovu dvije druge zakonske odredbe, tako da to nije ništa novo, a odredba prema kojoj pravomoćno osuđeni na tri godine ne mogu raditi u sportu ne može se primjenjivati retroaktivno”, kazao je Vrbanović.