Težak zadatak

Godina najvećih uspjeha: Žiri odlučio o dobitniku trofeja Ivica Jobo Kurtini

Kristian Sirotich

ODLUČILI – Nenad Gračan, Aramis Naglić, Orlando Rivetti, Luciano Sušanj, Luka Dobrović / snimio S. JEŽINA

ODLUČILI – Nenad Gračan, Aramis Naglić, Orlando Rivetti, Luciano Sušanj, Luka Dobrović / snimio S. JEŽINA

Članovi žirija nikada nemaju jednostavan zadatak pa tako nisu imali niti ove godine, jer ova je godina bila možda i godina najvećih uspjeha hrvatskoga sporta



 Tradicija se nastavlja, u prostorijama Novog lista jučer je konsenzusom odlučen dobitnik 24. Trofeja Ivica Jobo Kurtini. Prije četiri godine izbor je vraćen u regionalne okvire, a o nagradi što se dodjeljuje više od dva desetljeća za izuzetan sportski doseg, odlučivali su Luciano Sušanj, Nenad Gračan, Aramis Naglić, Luka Dobrović, opravdano odsutan bio je Predrag Sloboda, a predsjednik žirija bio je Orlando Rivetti. Pobjednik će biti objavljen 15. prosinca na svečanosti što će biti upriličena u hotelu »Kukuriku« u Kastvu. Tada će biti objavljen i dobitnik trofeja Ivica Ivica Jobo Kurtini – junior, kojeg je izabralo uredništvo »Viktorije«, kao i najbolji mladi sportaš s invaliditetom, kojega Novi list svake godine dodjeljuje u suradnji sa Zajednicom sportova osoba s invaliditetom Grada Rijeke i Primorsko-goranske Županije.



1993. Miloš Milošević


1994. Davor Šuker




1995. Valter Matošević


1996. Goran Ivanišević


1997. Slaven Bilić


1998. Miloš Milošević


1999. Miloš Milošević


2000. Janica Kostelić


2001. Goran Ivanišević


2002. Janica Kostelić


2003. Janica Kostelić


2004. Muška ruk. repr.


2005. Davis Cup repr.


2006. Janica Kostelić


2007. Blanka Vlašić


2008. Blanka Vlašić


2009. Blanka Vlašić


2010. Blanka Vlašić


2011. Samir Barać


2012. Igor Hinić


2013. HNK Rijeka


2014. Andrej Kramarić


2015. VK Primorje EB



Članovi žirija nikada nemaju jednostavan zadatak pa tako nisu imali niti ove godine, jer ova je godina bila možda i godina najvećih uspjeha hrvatskoga sporta. Hrvatski sportaši ove su godine imali senzacionalna ostvarenja, navijače su diljem svijeta ostavljali bez daha. Bez obzira bila riječ o atletici, kuglanju, boćanju, rukometu ili sportu osoba s invaliditetom.


Milka Milinković je tako ove godine nastupila na svojim desetim Paraolimpijskim igrama, što je doseg kojega vjerojatno nikada više nitko neće ostvariti, Zoran Talić je na POI u Riju doskočio do srebra u dalju, Ines Maričić je na Svjetskom prvenstvu u kuglanju u Novigradu dva puta stala na vrh pobjedničkog postolja, isto kao i Bruno Kraljić na svjetskoj boćarskoj smotri u Monacu. Ivan Stevanović je odveo hrvatske rukometaše do bronce na Europskom prvenstvu u Poljskoj i do plasmana na Olimpijske igre. A Rio je posebna priča, u Riju je atletičarka »Kvarnera« Sara Kolak postala senzacionalna olimpijska pobjednica u bacanju koplja, Igor Marenić je u društvu Šime Fantele olimpijski zlatnik dohvatio u klasi 470, a Snježana Pejčić u finalu zračne puške upucala sedmi rezultat. Pritom, ne treba zanemariti činjenicu da je neprikosnoveno vladala svjetskim streljanama, pomičući malim kalibrom granice mogućega.


Prošle su godine »Ples delfina«, rad akademskog kipara Josipa Diminića, osvojili vaterpolisti »Primorja Erste banke«. Ove godine? Sve će biti poznato 15. prosinca.