Danas konačna odluka o kotizaciji

Europske sveučilišne igre: U dva tjedna kroz Rijeku će proći dvije tisuće sportaša

Ingrid Šestan Kučić

Dinko Jurjević i novi smještajni kapaciteti u Kampusu / Snimio Roni BRMALJ

Dinko Jurjević i novi smještajni kapaciteti u Kampusu / Snimio Roni BRMALJ

U novoizgrađenim paviljonima Sveučilišnog kampusa moći će se smjestiti 750 sudionika, a Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić ustupi će oko 200 ležajeva



RIJEKA Danas bi se trebala donijeti konačna odluka na koji će se način pokriti troškovi kotizacije sudjelovanja hrvatskih sportaša na Europskim sveučilišnim igrama Zagreb-Rijeka 2016., a model prema kojem će se financirati natjecanja predstavnika domaćina te sportske manifestacije najvjerojatnije će se sastojati u zajedničkom financiranju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te hrvatskih sveučilišta – kaže potpredsjednik Europskih sveučilišnih igara Haris Pavletić. Naglašavajući kako sudjelovanje hrvatskih sportaša na toj mega sportskoj manifestaciji nije upitno, jer i sam je organizacijski odbor spreman dati popust s obzirom da je uspio ostvariti određene uštede Pavletić ističe kako je broj prijava europskih studenata premašio sva očekivanja, jer do sada je pristiglo 5.800 prijava s više od 400 europskih sveučilišta.


– Nismo očekivali takav interes. Računali smo na sudjelovanje 350 sveučilišta s najviše 5 tisuća sportaša, no pokazalo se da smo odradili odličan posao što se kampanje tiče. Prijave još uvijek stižu i neke smo sportove morali limitirati, poput odbojke na pijesku, jer nemamo dovoljno terena za provedbu svih natjecanja. Naša je procjena bila da će se za judo prijaviti 250 natjecatelja, a prijavilo se njih 350. Za taekwondo smo računali sa 150 prijava, a sada ih imamo već 200, navodi Pavletić.


Od tih 5.800 do sada prijavljenih sportaša kroz Rijeku će u dva tjedna proći njih više od 2 tisuće, a taj bi broj prema ocjeni ravnatelja Studentskog centra Rijeka Dinka Jurjević mogao stvoriti problem oko smještaja, jer u Sveučilišnom će se kampusu moći smjestiti 750 sudionika u novoizgrađenim paviljonima, dok se svih 650 ležajeva Studentskog naselja Ivan Goran Kovačić neće moći ustupiti za potrebe Europskih sveučilišnih igara. Broju od dvije tisuće sportaša treba dodati i 400 do 500 volontera, koliko će ih samo u Rijeci raditi na organizaciji manifestacije.



Smještajni kapaciteti u Sveučilišnom kampusu za Europske sveučilišne igre, kaže rektor prof.dr. Pero Lučin, bit će spremni do 5. srpnja.– Tehnički pregled počinje 16. lipnja i trajat će vjerojatno do kraja mjeseca. Malo smo »na knap« s paviljonom 2, paviljoni 1 i 4 bit će u potpunosti spremni. Opremanje namještajem započelo je već jučer. Nismo išli na opremanje svim namještajem nego samo krevetima, ormarima, kuhinjama kako bi moglo funkcionirati za Svuečilišne igre i to bi trebalo biti 5. srpnja gotovo, najavljuje rektor.


– Zbog Igara ove smo godine morali odustati od prakse da Studentsko naselje tijekom ljeta pretvorimo u hostel. To radimo već godinama, no ove godine moramo pauzirati. Proveli smo anketu među studentima i pokazalo se da za potrebe Igara možemo ustupiti dvjestotinjak ležajeva, jer dio studenata koji borave u Studentom naselju ima ispite i ne možemo sve kapacitete osloboditi, pojašnjava Jurjević.


Međutim, prema mišljenju Pavletića to neće predstavljati nikakv problem, jer neće svi sportaši istovremeno boraviti u Rijeci, a najveći priljev europskih studenata očekuje se u drugom dijelu Igara.


– Prvi dolasci sportaša bit će već 10. srpnja, no u prvom dijelu Igara koristit ćemo smanjene kapacitete. Računamo na 900 do tisuću sportaša koji će boraviti u Rijeci, a kako koji sport završi s natjecanjima oni će odlaziti. Najveći pritisak očekujemo u drugom dijelu, pred kraj same manifestacije. Tada bi u Rijeci trebalo biti oko 1.200 sportaša, no to je već drugi dio srpnja kada više nema ispita na fakultetima. Iako još uvijek radimo kombinacije, jer očekujemo finalne rezultate prijava ne računamo da ćemo imati problema sa smještajnim kapacitetima, jer neće svi sportaši u isto vrijeme biti u Rijeci i nisu svi volonteri izvan Rijeke pa nemaju potrebu za smještajem, zaključuje Pavletić.