Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Politika štednje

Dobili odbijenicu: Slovenske sportske legende ostale bez sportskih mirovina

Autor:
Objavljeno: 31. listopad 2015. u 15:01 2015-10-31T15:01:00+01:00

Među primateljima tih mirovina neki su u široj regiji manje poznati sportaši, najviše veslači, stolnotenisači i atletičari, a jedan od primatelja je i Miro Cerar stariji, legendarni gimnastičar i otac sadašnjeg slovenskog premijera

 Neke slovenske sportske legende poput bivšeg nogometaša Branka Oblaka i košarkaša Vinka Jelovca dobile su nedavno od vlade odbijenicu na molbe da im se prizna sportska mirovina kakvu je do sada dobilo 238 istaknutih sportaša i zaslužnih sportskih djelatnika, a isto se dogodilo i stvaratelju slovenskog "skijaškog čuda" Toniju Vogrinecu, pišu ljubljanske "Slovenske novice".

Oblak je nakon karijere u splitskom Hajduk i nastupa u jugoslavenskoj reprezentaciji 70-ih godina prošlog stoljeća ostvario i uspješnu karijeru u njemačkoj Bundesligi, a bio je i slovenski nogometni izbornik.  I rođeni Istrijan Vinko Jelovac bio je jedan od igrača s kojima je  jugoslavenska košarkaška vrsta nizala uspjehe, isto kao i ljubljanska Olimpija za koju je igrao većinu karijere. 

Tone Vogrinec  bio je pak najprije jugoslavenski, a onda i slovenski skijaški trener i selektor, a u to je vrijeme slovenski "bijeli sport" bio na svom vrhuncu.

Kako pišu "Slovenske novice", oni su nedavno od ministarstva za školstvo i šport nakon više godina čekanja obaviješteni da im se molbi ne može udovoljiti jer je zakon o sportskim mirovinama krajem 2009. godine prestao važiti zbog politike štednje, a službeno zato  jer  nije imao kontrolne mehanizme i kriterije tko na takvu penziju može računati.

Kako navodi list, sportaši koji suu nedavno došli u godine kad im se priznaje mirovina ljuti su jer je zakon koji je važio od 2002. do kraja 2009. suspendiran, a u međuvremenu nije predložen novi koji bi bio transparentniji od starog.

Prema starom zakonu, zaslužni sportaši mogli su umjesto mirovine koju su dobili na osnovi izdvajanje u mirovinski fond zatražiti sportsku mirovinu koja je - ovisno o rezultatima dok su bili aktivni, mogla iznositi najviše iznos najviše mirovine koja se isplaćuje u Sloveniji, odnosno 1700 eura.

Među primateljima tih mirovina neki su u široj regiji manje poznati sportaši, najviše veslači, stolnotenisači i atletičari, a jedan od primatelja je i Miro Cerar stariji, legendarni gimnastičar i otac sadašnjeg slovenskog premijera.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.