Croatia Open

ČUDESAN UMAŠKI SVIJET: Talijan Cecchinato u finalu svladao Guida Pellu i zaradio 89.435 eura

Zlatko Horvat

Marco Cecchinato/Milivoj MIJOŠEK

Marco Cecchinato/Milivoj MIJOŠEK

Talijanu iz Palerma je samo dvije ranije dobio  godinu i pol dana suspenzije zbog namještanja rezultata na challengeru u Maroku. Kazna mu je kasnije smanjena, pa potom poništena zbog proceduralne pogreške. Rad i ovi rezultati bili su najbolji način za pranje grijeha.



UMAG Marco Cecchinato, 25-godišnjak iz Palerma, iz ruku predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović primio je pobjednički trofej 29. izdanja Plava Laguna Croatia Opena. Svjetla su se ugasila, Goran Griff je zapjevao »Kako čudesan svijet« Louisa Armstronga, a nebo iznad lagune obasjao prekrasan vatromet.


Cecchinato je u finalu sa 6:2, 7:6 (4) poslije jednog sata i 38 minuta igre svladao Argentinca Guida Pellu i postao drugi talijanski pobjednik ovog turnira, nakon što je prije dvije godine Fabio Fognini prekinuo niz od pet poraza »azzurra« u završnicama umaškog turnira. Za Cecchinata to je drugi naslov u karijeri i drugi u 2018. iz snova. Krajem travnja osvojio je Budimpeštu kao »sretni gubitnik«, dodao polufinale Roland Garrosa uz pobjedu nad Novakom Đokovićem, da bio sada otišao do kraja u Umagu. Cecchinato je sada ima omjer 19-12 ove sezone, dok prije toga njegov omjer na Touru iznosio 4-23!


Cecchinatov uspjeh je šlag na tortu velikog talijanskog teniskog i sportskog dana. Fabio Fognini osvojio je Bastad, Francesco Molinari trijumfirao na »The Openu« i postao prvi talijanski pobjednik jednog golferskog Grand Slama, onog najstarijeg, da bi sat i pol kasnije Cecchinato slavio u Umagu, što će ga potpuno približiti 20. mjestu na ATP ljestvici, što je njegov plasman karijere.




Ljevoruki Argentinac Guido Pella ostao je kratak i u trećem finalu karijere. Možda bi se sve drugačije rasplelo da je iskoristio dvije »break« lopte u prvom gemu, pa još jednu u petom. Istina, Cecchinato mu nije dao previše šanse… Talijan je iskoristio prvu prigodu, u četvrtom je gemu dočekao pogrešku Pelle, poveo do 3:1, da bi u osmom gemu realizirao drugu set loptu.


Izgledalo je da će Cecchinato ekspresno do pobjede jer je imao dvije »break« lopte za 2:0, ali odjednom se našao u zaostatku 2:4. Pella je prestao griješiti… Ubacio je Cecchinato u brzinu više i prekrasnom »bekend« paralelom, nakon skraćene lopte, uspio doći oduzeti servis Argentincu i izjednačiti na 4:4. Odluka je pala u »tie breaku«, u kojem je Cecchinato poveo 4:0, odigrao prekrasnu skraćenu loptu za 5:3 i dodao as za tri meč lopte. iskoristio je drugu i za trenutak legao na umašku zemlju… Bolje je odigrao važne poene i to je presudilo. iskoristio je tri od sedam, spasio sedam od osam »break« lopti.


– Želim se zahvaliti svima koji su omogućili održavanje ovog prekrasnog turnira, a posebno publici, koja me nosila kroz tjedan. Zahvaljujem se mojoj ekipi, a posebno mojoj zaručnici – rekao je Cecchinato, koji je naslov posvetio Gaiji… Talijanu je umaški naslov donio 89.435 eura zarade, s kojima se još više približava svjetskom vrhu. Samo dvije ranije dobio je godinu i pol dana suspenzije zbog namještanja rezultata na challengeru u Maroku. Kazna mu je kasnije smanjena, pa potom poništena zbog proceduralne pogreške. Rad i ovi rezultati bili su najbolji način za pranje grijeha.