Igor Musa i Nino Bule procijenjuju izglede dviju momčadi

117. Jadranski derbi: Pogled iz neutralnog kuta

Ivan Volarić

O Rijeci ne treba trošiti riječi, još uvijek nemaju poraza. Hajduk ima mladu, poletnu momčad koja lakše igra na strani – kaže Musa. Do utakmice u Puli su bili u psiho-fizičkom padu, ali vratili su se i napunili samopouzdanjem – kaže Bule 



RIJEKA Što je sve zajedničko Ninu Buli i Igoru Musi? Obojica su bili ofenzivni igrači niza hrvatskih klubova, nogometni znalci i emotivci koji se nisu libili uklizati ako je to bilo potrebno. Bule je po vokaciji bio više napadač, a Musa vezni igrač. Obojica su rođeni na hercegovačkom kršu i obojica su imali priliku nositi dresove »Rijeke« i »Hajduka«. Naigrali su se jadranskih derbija poput onoga koji predstoji u subotu na Kantridi, štoviše među rijetkim su igračima koji su tresli mreže u najvećem nogometnom okršaju klubova s obale jadranskog mora. Musa se pritom može pohvaliti s činjenicom da je bio strijelac u dresovima oba kluba.


 – Mogu izdvojiti nekoliko derbija. Prije svega onu pobjedu na Poljudu 3:1 u borbi za naslov prvaka, ali i i onih šokantnih 3:3 na Kantridi iste sezone. S »Hajdukom« sam gostovao na Kantridi godinu kasnije, dobili smo 2:1, pritom sam bio strijelac. To su tri utakmice koje posebno pamtim i koje su odigrane u sjajnom ambijentu. Utakmice za sjećanje! – prisjeća se nekadašnja riječka »osmica« koja je karijeru zaključila prije tri godine u redovima »Zrinjskog« iz Mostara. Igor sada obnaša funkciju sportskog direktora trećeligaša »Konavljanina«. 

I Nino Bule je »objesio kopačke o klin«. Bogatu igračku karijeru okončao je nedavno u dresu »Lokomotive«, a trenersku počeo radeći individualno s igračima. 


– Sjećam se vrlo dobro derbija na Kantridi kada smo deklasirali »Hajduk« 4:0 na Kantridi. Tu polusezonu smo završili na drugom mjestu, a ta utakmica je sigurno bila naša najbolja u tom lijepom razdoblju kojega ću posebno pamtiti. I s »Hajdukom« pamtim pobjede na Kantridi, golove koje sam postigao. Mogu reći da pamtim jadranske derbije po dobrome s obje strane.   

Derbi u pravo vrijeme


Što očekujete od subotnjeg sudara?  MUSA: Utakmica dolazi u pravo vrijeme za obje ekipe. I »Rijeka« i »Hajduk« su u pravoj formi, stabilizirali su svoju igru i očekujem pravu utakmicu. Sigurno da će biti veliki naboj prije i za vrijeme utakmice. Očekujem ozračje kakvo dolikuje toj utakmici. O »Rijeci« ne treba trošiti riječi, još uvijek nemaju poraza. »Hajduk«, s druge strane, ima mladu, poletnu momčad koja lakše igra na strani.   BULE: Siguran sam da će biti dobra atmosfera i u takvom okruženju mogu samo poželjeti da pobjedi nogomet. Liga 10 je pokazala da je donijela puno toga dobroga, vratila je ljude na tribine, gledatelje na nogometu, a »Rijeka« je tu dala svoj doprinos i zaslužila ovo što joj se događa. »Rijeka« je po meni u prednosti. I zbog atmosfere i zbog svega što ih prati ove sezone. Do utakmice u Puli su bili u malom psiho-fizičkom padu, ali sada su se vratili i ponovo napunili samopouzdanjem.  Da li je »Hajduk« s obzirom na brojne probleme iznenadio svojim rezultatima ove sezone ili je ovo realnost nedavno ojačane Tudorove momčadi?  MUSA: Za mene su »Hajdukovi« rezultati ugodno iznenađenje. Prije svega pobjeda nad »Dinamom«. Svi znamo kako je »Dinamo« prolazio na Poljudu posljednjih godina. Ova utakmica je svojevrsna prekretnica za njih da vide da mogu, da vrijede. Tudor je dobro posložio, standardizirao momčad i za mene je »Hajduk« ugodno iznenađenje, a pobjeda protiv »Dinama« sigurno će za njih predstavljati veliki podstrek i injekciju za samopouzdanje. Bit će sukladno tome vrlo opasni na Kantridi.   BULE: »Hajduk« je krenuo u sezonu s problemima, ali »Hajduk« je pogodio s pojačanjem, s Gruzijcem Iluridzeom. Riječ je o jednom igraču sredine terena kojim stvara višak, koji ima vic i ideju. Dobro je pojačanje. »Hajduk« je uvijek »Hajduk«, ali mislim da »Rijeka« ima zdraviju atmosferu u ovom trenutku.   

Uloga favorita


Što vidite kao »Rijekine«, odnosno »Hajdukove« prednosti i mane?  MUSA: »Hajduk« je pun samopouzdanja, u dobrom nizu. Negativno je što ova momčad »Hajduka« još uvijek nije igrala utakmicu kakva je očekujena Kantridi. Ta otežavajuća okolnost za »Hajduk« predstavljat će veliku prednost za »Rijeku«. »Rijekin« minus mogao bi biti određeni pritisak pod kojim igraju. Igraju pred svojim navijačima na Kantridi i samim time su favoriti. Sve ono što su do sada pokazali u prvenstvu i Europi ih stavlja u ulogu favorita. Ako bi »Hajduk« izdržao u prvih pola sata, odnosno ukoliko se stvari ne bi razvijale onako kako to igrači »Rijeke« budu priželjkivali može doći do nervoze.   BULE: »Rijekin« minus može biti samo što je došlo do malog umora iako ja umor ne priznajem u nogometu. Umor zato jer je »Rijeka« imala teške utakmice do plasmana u skupine Europske lige. To je sigurno jako istrošilo igrače. Jedino to može biti problem. Poznavajući »Hajduk« njima će strahovito puno značiti pobjeda nad »Dinamom«. Oni su tu utakmicu dobili jer su više željeli pobjedu. Prednost Splićana je što idu do kraja, što daju svoj maksimum, ali »Rijeka« je po meni pojedinačnog gledano kvalitetnija momčad.  

Projekt za pohvalu


Tko bi mogao biti čovjek odluke?  MUSA: Što se tiče »Hajduka« to je Maglica. Mogao bi biti vrlo nezgodan za »Rijekinu« obranu, zna zabiti gol… S druge strane tu su Sharbini i Benko. Anas je igrajući za »Rijeku« uvijek zabijao »Hajduku«, a Benko je pravi igrač i u velikoj formi.     BULE: Rekao sam već u »Hajdukovim« redovima to je Iluridze, a moram istaknuti i Sušića, Maglicu, koji može biti opasan, te Andrijaševića. S »Rijekine« strane sigurno treba respektirati golgeterski kontinutet kojega ima Benko. Puno ne promašuje što je jako bitno. Tu su i Kvržić, pa Zlomislića, koji je nažalost ozlijeđen iako je njegov primjer pokazao da se može dovesti igrač za ne baš puno nula, a može biti nosioc igre. Tu je i neizostavni Mate Maleš u kojega sam ja osobno uvijek vjerovao dok je bio kod nas u »Lokomotivi« i koji sada pokazuje jednu zrelost i nogometnu inteligenciju. Moram spomenuti i Anasa Sharbinija koji će se nadam se vratiti na razinu na kojoj ga ja pamtim kao svojega suigrača i dečka koji je bio na toj razini dok ga je netko imao lupati po glavi. Dok sam ga ja lupao, odigrao je najbolju sezonu u karijeri. Možda bi trebao malo sam sebi udariti rukom o glavu. Naravno to ne mislim doslovno, nego u figurativnom smislu.  Kakvo je vaše mišljenje o Miškovićevu projektu nove »Rijeke«?  MUSA: Nema se tu što dodati. To je veliki plus za grad i za klub. Nadam se da je to jedan dugoročan projekt, da neće puknuti u jednoj fazi. Nadam se da će »Rijeka« ostati uz bok »Hajduku« i »Dinamu«.   BULE: Jako ozbiljna priča s jako ozbiljnim ljudima. Budući da se preko noći samo djeca prave treba ići korak po korak. Sve što ovaj čovjek radi je za svaku pohvalu i jedan slučaj koji može biti dobar primjer drugima. Lijepa priča koju je Rijeka kao grad, koji živi za taj klub, i zaslužila. Barem sam ja to tako doživio. Ponosan sam na svoju drugu godinu u dresu »Rijeke«. Prve je bilo životnih i igračkih problema, a druga na Kantridi mi je bila jedna od najljepših u karijeri.