Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
21. siječnja 2020.
»Haute couture«

Versaceova erotska nit: Pastelne vedute Miamija u objektivu TV serija

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 7. travanj 2018. u 12:43 2018-04-07T12:43:00+02:00

Svojevrsni most između poročnog Miamija osamdesetih i forenzičnog Miamija dvijetisućitih, dogodio se s netom okončanom drugom sezonom Foxove mini TV serije »American Crime Story«, koja se pozabavila ubojstvom slavnog couturiera Giannija Versacea 

Art deco vizure pastelnog Miamija koje se doimaju poput plamenca koji je poludio za sladoledom od pistacije, postale su neizostavna kartografija brojnih TV serija. Megapoplarni »Miami Vice« s Donom Johnsonom i Philipom Michaelom Thomasom, prometnuo se u seminalnu TV seriju osamdesetih. A njegova hedonistička pastelno neonska paleta začinjena neizostavnim »In the Air Tonight« Phila Collinsa i firmiranim odijelima Crocketta i Tubbsa čiji su rukavi nonšalantno bili zavrnuti do laktova, što se danas smatra najgorim modnim zločinom, postala je neizostavno TV štivo našeg djetinjstva u pauzi između dva »Video Mixa« i talijanskog mekog pornića na TV Capodistria. Jer, »Poroci Miamija« utrli su put kabelskoj TV i nijedna kasnija TV serija snimljena na lokacijama Miamija, od »Dextera« do »Nip/Tuck«, koliko god ona bila ekscentrična, nije bila u stanju nadmašiti njen kultni status.

U trećem mileniju, te iste lokacije okupirale su uniformirane forenzične TV serije poput »CSI Miami« s iritantnim Davidom Carusom, nakon što su njihovi kreatori krenuli u otkrivanje nekih novih krimi zona, kad im je ona u Las Vegasu postala preuska.

Svojevrsni most između poročnog Miamija osamdesetih i forenzičnog Miamija dvijetisućitih, dogodio se s netom okončanom drugom sezonom Foxove mini TV serije »American Crime Story«, koja se nakon slučaja Simpson pozabavila ubojstvom slavnog couturiera Giannija Versacea (šifra: »Ubojstvo Giannija Versacea«). Njen pastelni Miami devedesetih, onaj je isti u koji uranja »Krletka« Mikea Nicholsa. Tada se njegova art-deco zona isprana flamingo ružičastim prometnula u hedonistički raj za gejeve. U jednoj od njenih najljepših vila poznatijoj kao Casa Casuarina, skrasit će se i Versace. Njenim dekorom povlači se fantomska nit Versaceovih baroknih printeva, koji su postali veliki modni hit među gejevima, kubanskim gangsterima i ženama ruskih oligarha, s neizostavnom figurom meduze koja je dominirala na njihovim košuljama i accessoireima, ali i na gaćama nalik onima koje su nosili rimski legionari, dizajniranim poput homoerotskog mokrog sna.

Da, »Ubojstvo Giannija Versacea« je čista orgija homoerosa i izazovnog (muškog) donjeg rublja, bilo da ga nosi njegov ljubavnik Antonio D'Amico (Ricky Martin) ili njegovi manekeni. Jer, dotična TV serija iza koje stoji provjereni Ryan Murphy, koristi Versaceovu figuru kao ekvivalent toalete iz njegove »haute couture« kolekcije. Ona privlači pogled publike, ali glavni protagonist ostaje »outfit«. Zato njen fokus nije Versace kojeg potretira prokleto autentični Edgar Ramirez, ni njegov dekadentni modni svijet, ni njegova glam sestra Donatella (Penelope Cruz), već se ona primarno bavi njegovim ubojicom Andrewom Cunananom (Darren Criss), njegovim frustracijama, autohomofobijama, njegovim životom u ormaru i njegovim odnosom s ocem filipinskim imigrantom, koji mu poručuje, »Ne možeš otići u Ameriku i započiti od ničeg. To je laž«. Zato je primarni interes autora TV serije pokazati moralnu trulež jezgre Američkog sna.

Tematski, paralelne narativne linije Versacea i njegova ubojice razvijaju se u tandemu. Tako smo u jednoj epizodi svjedočili Cunananovu »dizajniranju« komercijalne verzije sebe, dok Versace paralelno pomaže Donatelli u dizajniranju njene prve kreacije. U kasnijoj epizodi, Versaceovim kontemplacijama o vlastitom izlasku iz ormara jukstaponirana je alternativna priča o gej vojniku u američkoj mornarici koji živi u strahu od otkaza ako njegovi nadređeni razotkriju njegovu homoseksualnost. A Versaceovu djetinjstvu u siromašnoj talijanskoj provinciji u kojem je imao punu majčinu podršku iako su ga klinci stalno zadirkivali u školi, jukstaponirano je Cunananovo djetinjstvo provedeno u izobilju, ali uz autoritarnog oca koji je u njega usadio bolesne i zadrte predodžbe o životu. Zato »Ubojstvo Giannija Versacea« nije tapiserija, već fino paralelno tkanje.

Zato ima neke proklete simbolike u još jednom paralelizmu. Dok je Murphyjeva TV serija išla na Foxu, u našim kinima se istodobno prikazivala »Fantomska nit« genijalnog P.T. Andersona koja se također bavi motivima ljubavi i opsesije kroz kompleksni i magnetski lik jednog couturiera, doduše imaginarnog (glumi ga Daniel Day Lewis). No dok su Versacea opsesivno privlačila savršena (muška) tijela, za Andersonova Woodcocka ženska tijela ne moraju biti idealna, često ih tretirajući poput accessoirea, sve dok nije susreo Almu, koja postaje njegova nova muza i ljubavnica. Jer, imućne buržujke trebaju Woodcocka samo zato jer su se njegove kreacije smatrale posljednjim krikom mode, iako je njegovim klijenticama nedostajalo stila i elegancije. Na isti način su i žene oligarha trebale Versacea, spremne odjenuti bilo koji komad preskupe odjeće samo zato jer je o bio »in«. Zato se i Murphyjeva TV serija i Andersonov film mogu promatrati kao fantomski horori.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.