Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 6
Sutra: 17° 17° 6
16. listopada 2019.
Serija

Tin - 30 godina putovanja: Premijerno na 64. Pulskom filmskom festivalu

Tina Ujevića u starijoj životnoj dobi tumači Milan Pleština  / PRESS HRT
Tina Ujevića u starijoj životnoj dobi tumači Milan Pleština / PRESS HRT
Autor:
Objavljeno: 20. lipanj 2017. u 10:13 2017-06-20T10:13:13+02:00

Emitiranje je serije na Hrvatskoj radioteleviziji predviđeno najesen. Prvi nastavak emitirat će se 22. listopada, a posljednji 12. studenoga 2017., na godišnjicu smrti Tina Ujevića

Četverodijelna dramska igrano-dokumentarna serija Tin – 30 godina putovanja u produkciji Hrvatske radiotelevizije (HRT) bit će prikazana 18. srpnja 2017. u Kinu Valli na 64. Pulskome filmskom festivalu u službenoj konkurenciji programa Kratka Pula i to u novoj kategoriji Dramske serije. O nagradama u programu Kratka Pula odlučivat će ocjenjivački sud čiji su članovi proslavljeni filmski i televizijski scenarist i pisac, akademik Pavao Pavličić, snimatelj zapažene međunarodne karijere, dobitnik nagrade Američke udruge snimatelja Vanja Černjul te redatelj i producent Jure Pavlović, dobitnik Europske filmske nagrade za najbolji kratki film.

SERIJA »Tin – 30 godina putovanja« prikaz je života i rada Augustina Tina Ujevića. Iz godine u godinu, tijekom različitih životnih faza prati krajolik kojim je Ujević »putovao« tijekom života. Cjelina toga putovanja važna je ne samo zbog otkrivanja poznatih i nepoznatih činjenica iz života toga književnoga velikana, nego i zbog praćenja uzbudljive, turbulentne povijesti Europe, Hrvatske i uljudbenoga kruga kojemu pripadamo. U tim se povijesnim razdjelnicama pjesnik iskazivao kao društveno-političko angažirano biće koje se smatralo nacionalističkim vođom. Bio je boem koji je, živeći na rubu, bacao rukavicu malograđanskomu konformizmu dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća te čovjek osuđen na glad u poslijeratnome komunističkom razdoblju.

Serija Tin – 30 godina putovanja uz narativni diskurs i arhivsku građu ima i igranu razinu. Ona je pak podijeljena na dva vremena: vrijeme iz kojega pjesnik priča o svojemu životu i vrijeme o kojemu se toga trenutka u seriji govori.

SERIJU koja se temelji na knjizi Jasena Boke potpisuje troje scenarista Jasen Boko, Lada Martinac Kralj i Davor Žmegač, redatelj je Davor Žmegač, a urednica projekta Jasmina Božinovska Živalj. Direktor je fotografije Davorin Gecl, skladatelj Mate Matišić, a producentica Margareta Jelčić. Glavne uloge tumače Igor Kovač (mladi Tin), Milan Pleština (stari Tin), pripovjedač je Mislav Čavajda, a u seriji glumi još više od 50 hrvatskih glumaca.

– Nakon opsežnih priprema i rada na scenariju krenuli smo u snimanje koje smo, zbog zahtjevnosti projekta, odradili u nekoliko faza. U prvome dijelu snimanja snimili smo scene iz Ujevićeva života povezanoga sa Zagrebom te sve studijske lokacije. Nakon toga uslijedilo je snimanje u Krivodolu, Vrgorcu, Imotskome, Makarskoj i Splitu, potom u Beogradu i Sarajevu, a na kraju smo snimili nekoliko scena u Parizu. Kako je svaki projekt povezan s prošlom epohom kostimografski i scenografski zahtjevan, tako je bilo i s ovim projektom koji nas radnjom vodi u prvu polovicu 19. stoljeća. Trebalo je pomno proučiti vrijeme te prilagoditi masku, kostime, scenografiju i fotografiju kako bismo sve uklopili u cjelinu koja će biti činjenično što točnija, a da se pri tome ne izgubi dramski naboj i poetika koju sama tema nalaže, naglašava urednica projekta Jasmina Božinovska Živalj.

– Ne mogu reći da mi je Tin bio blizak. Volio sam, kao i svi, neke njegove pjesme, no kao osoba bio je toliko različit od mene da je na neki način prolazio ispod mojega radara. No, kad toliko dugo slijedite tragove jedne tako bogate i važne biografije kao što je Tinova, to prerasta u neku vrstu druženja, pa tako imam osjećaj da sam se s Tinom družio osobno i da sam od njega ponešto i naučio iako je on za mene i dalje zagonetan i nedokučiv. Nadam da će svaki gledatelj u našoj priči o Tinu pronaći neko svoje uporište, no za mene je to priča o čovjeku koji je sam sebe uvijek iznova stvarao i rastvarao pokušavajući usisati u svoje iskustvo čitav svemir, kaže redatelj serije Davor Žmegač.

Serija je trenutačno u završnoj fazi postprodukcije. Nakon montaže slike za koju je zaslužan Ivor Ivezić, direktor fotografije Davorin Gecl s Mirelom Budimir u Studiju Ater završava korekciju boja. Za posebne je efekte zadužen Kristijan Mršić, za montažu zvuka Iva Blašković, a za sinkronizaciju Robert Stanić.

Emitiranje je serije na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) predviđeno najesen. Prvi nastavak emitirat će se 22. listopada, a posljednji 12. studenoga 2017., na godišnjicu smrti Tina Ujevića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.