Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
24. veljače 2020.
Kauč perspektiva Siniše Pavića

kolumna Zagrli me oko struka…

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2018. u 8:18 2018-07-10T08:18:00+02:00

Ima, evo, pet godina da je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Nije malo, brzo je prošlo, vrijedno je spomena, pa i onog svečanog koncerta što ga je u to ime u zagrebačkom HNK priredila hrvatska Vlada. Prenosila je koncert uredno i HRT, pače još je uoči njegova početka u studio dovele goste da o tom petogodišnjem iskustvu prozbore koju. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na koncert nije išla, ili nije stigla, ili nije željela. Ona je izabrala put u Đurđevac, na Picokijadu.

Stoga se za potrebe HRT-a i emisije o pet godina članstva javila u studio direktno iz Đurđevca, s Picokijade. Ona u prvom planu, iza nje red kostimiranih aktera prigodne predstave koju je za potrebe Picokijade režirao Krešo Dolenčić. Zaključiti kako Predsjednica poručuje da je došlo vrijeme da se i opet oslonimo na legende poput one u kojoj jedan pijetao spašava čitav narod samo ako ga se valjano ispali iz topa, bilo bi jalno i logično u isti čas, pa je bolje ne zaključivati ništa.

A kako može Đurđevac, tako može i daleka Rusija. E, da Hrvatska kontra Danske, epska utakmica osmine finala, penal do penala, kidanje živaca na sitne komadiće, nacija u transu i Predsjednica u svlačionici nogometnih junaka koje je i sreća pomazila. Taj video, sve da ste i htjeli, niste moglo ne vidjeti koji god informacijski kanal preferirali. Predsjednica u kockastom dresu, momci u gaćama. Ona razdragana, oni mrtvi umorni i znojni. Ona ide, pa ih grli. Oni grle nju. Nepristojno bi bilo drugačije. Grli se ona i sa selektorom Dalićem. Njemu je, sudeći prema govoru tijela i izrazu lica, taj zagrljaj baš bio i mio i drag.

I to je to. Od Đurđevca do Njižni Novgoroda, od legende do legende, stisnulo se u velikoj mjeri sve što smo u pet godina članstva u EU uspjeli napraviti. Malo? Puno? Ništa? Svašta? Što bi rekla Hugolina, zaokruži jedan odgovor, sigurno ćeš pogriješiti! Ali, kog' briga. Glavno da smo ušli u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Loš nogomet, ali zato prava napetica.

I Subašić na golu. I Šapit u studiju HRT-a. I dalje u studiju makar su mu obećali da će u Rusiju i on da koju utakmicu komentira. I neka je u studiju. Ne mijenja se tim koji dobiva, a Šapit, valja ponoviti, radi sjajan posao, bilo da razigrava sa sugovornicima, bilo da mudro Mirnu Zidarić bira da mu uradi lijep prilog s danskim veleposlanikom. Mirna Zidarić! Jeste li primjetili da je i opet u Dnevniku HRT-a, kako je i red i normalno. Dvije godine su prošle da su je neke prošle HRT vlade maknule bez objašnjenja. Nije im valjala, ili nije bila 'njihova'!? Svaki njen 'sport' u Dnevniku kazuje da je to bila pogreška. Ma i opet za krivu odluku na štetu gledatelja neće odgovarati nitko.

A Zabivaka gazi utabanim stazama. Tim veća šteta što je »mudar« netko nakon utakmice između Francuske i Argentine odlučio unijeti malo »humora« u sve pa pustio skeč iz serijala Zurkina škola navijanja, u kojemu Rene Bitorajac glumi fanatičnog navijača. Skeč je snimljen za Europsko prvenstvo u nogometu 2008. godine!?!

Deset godina je prošlo od njegova premijernog emitiranja, deset godina za kojih je ovo društvo ipak išlo put naprijed, ako ništa ono toliko da se primitivizam detektira i s pravom osuđuje. Je li to za čeljad što vodi HRT vrijeme stalo, odnosno je li moguće da tamo ima netko tko misli da je nasilje nad ženama materijal za humorno, ili je samo valjalo popuniti prostor s čim god bilo!? Hugolina, javi se! Nogomet je muška igra, poručuje Zurka. U spotovima za navijačke pjesme žensko lice jedva da se igdje naći može.

A Predsjednica šeta svlačionicama! Pa ti budi pametan. Ili, dan poput onog kada je na Drugom nogomet, a na Prvom košarka, makar ovo bio javni servis svih građana Lijepe naše pa i onih koji sport, eto, ne vole. Iz krajnosti u krajnost, sve pod krinkom nogometa.

Zalomi se katkad i dobroga. Ponedjeljak navečer, ni 24 sata nakon hrvatsko - danskog epa, eto lijepe filmske večeri. Na Trećem film Woodyja Allena »Ne pijte vodu«, na Prvom »Daleko od raja« Todda Haynesa. Ne treba tu Zurke, nago valja imati štogod ispod nje.

Uglavnom, sve je i dalje u balunu. Gostovanje ministra zdravstva u Temi dana HRT-a jedva da je tko vidio. Splitski festival su samo netopiri gledali u snimci. Ali.... Dok jedni ganjanju svjetsku titulu, ona u džepu ima europsku. Dunja Mazzocco Drvar ovogodišnja je dobitnica nagrade Europskog meteorološkog društva za najbolju TV meteorologinju u proteklih godinu dana!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma