Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4n
Sutra: 12° 12° 4n
15. prosinca 2019.
Jubilarac

ZECCHINO D'ORO: 60 godina festivala u kojem pobjeđuje pjesma, a ne izvođač

»Zecchino d'oro« vode Francesca Fialdini i dvojac Gigi & Ross
»Zecchino d'oro« vode Francesca Fialdini i dvojac Gigi & Ross
Autor:
Objavljeno: 8. prosinac 2017. u 10:29 2017-12-08T10:29:00+01:00

Ideju za »Zecchino d'Oro«, festival za djecu na kojem bi djeca dobila pjesme pisane baš za njih dobio je televizijski voditelj Cino Tortorella koji je bio poznat po televizijskoj emisiji »Zurli, il mago del giovedì«

Popularni talijanski međunarodni dječji glazbeni festival »Zecchino d'Oro« kojeg neki zovu i »Sanremo za djecu«, festival uz kojeg su odrastala »sva« talijanska djeca, ali i mnoga djeca u državama koje su mogle gledati talijansku RAI televiziju, pa tako i naša djeca, ovih dana slavi svoj respektabilni 60. rođendan.

Kao i svake godine baš kao i veliki »Sanremo« i ove će se godine »Zecchino d'Oro« odvijati cijelog tjedna s finalom u subotu. Ali finale neće biti kao na »Sanremu« u kasne noćne sate nego u za djecu pogodnom terminu u popodnevnim satima sa naravno direktnim prijenosom na RAIUNO. Idemo redom.

Umjetnički voditelj - Carlo Conti

Šezdeseti »Zecchino d'Oro« se odvija od u Bologni od 18. studenoga svake subote sve do 9. prosinca dana finala. I ove godine finale prenosi Eurovizija i Mondovizija i mogu ga preuzeti sve zemlje koje to žele. »Zecchino d'oro« vodit će Francesca Fialdini, popularna talijanska televizijska voditeljica koja trenutno svakog radnog dana vodi na RAIUNO ranojutarnju emisiju »Unomattina«, Gigi & Ross i Cristina D'Avena, nekadašnja natjecateljica na »Zecchinu«, koja je kasnije postala poznata pjevajući pjesme sa špica brojnih televizijskih crtanih serija za djecu.

Carlo0Conti

Koliko RAI-ju znači »Zecchino d'Oro« vidi se i po tome što je umjetnički direktor »Zecchina« ove godine Carlo Conti, jedan od najpopularnijih voditelja RAI-ja, trostruki voditelj »Sanrema«, voditelj koji ruši sve rekorde gledanosti svojim emisijama »L'Eredita«, »I migliori anni« s prisjećanjima na najljepše pjesme proteklih desetljeća i »Tale e Quale Show«, uvoznim formatom koji se u Hrvatskoj prikazuje pod imenom »Tvoje lice zvuči poznato«. Glazbeni voditelj je dirigent Giuseppe Vessicchio poznat s brojnih »Sanrema«.

Topo0Gigio

Cino Tortorella koji je desetljećima vodio festival iz auditorija L'Antoniano u Bologni umro je 23. ožujka ove godine ne dočekavši nažalost njegovo jubilarno 60. izdanje. Zajedno s Carlom Contijem »suvoditelj« će biti lutak Topo Gigio, nakon Mickeyja Mousea najpoznatiji miš na svijetu. Topo Gigio kojeg vole ne samo djeca već i odrasli vraća se nakon punih jedanaest godina pauze.

Kulturna institucija

»Zecchino d'oro« je s godinama postao kulturna institucija talijanskog društva čiji je značaj prepoznao i UNESCO. Festival nastoji poticati pisanje pjesama za djecu. Da bi se izbjeglo stvaranje dječjih zvijezda što može negativno utjecati na dječji psifički razvoj ne nagrađuju se djeca pjevači nego kompozitori pjesama, odnosno pobjednik je pjesma, a ne izvođač. Koliko Talijanima znači »Zecchino d'Oro« dovoljno govori i podatak da su po jednu pjesmu za ovogodišnje festivalsko izdanje napisali legendarni talijanski pjevač i kompozitor Bobby Solo, ali i mladi rapper Frankie Hi-Nrg Mc. Ove godine na festival je stiglo kao i obično jako puno pjesama od kojih je odabrano za izvođenje samo dvanaest. Po prvi put od 1976. godine od kada su na festivalu mogle konkurirati i strane pjesme stranih pjesama nema među odabranih dvanaest. I ove će godine će se novac prikupljen preko humanitarnog telefona akcije »Operacija kruh« dati u deset franjevačkih menzi kako bi nabavile kruh za siromašne. Povodom 60 godišnjice festivala »Zecchino d'Oro« u travnju je izišao trostruki CD »Il Meglio dello Zecchino d'Oro« sa 60 pjesama. Izbor pjesama je bio jako težak jer je na festivalu tijekom 60 godina izvedeno preko 700 pjesama. Tu su pjesmice koje se pamte i danas poput »Quarantaquattro gatti«, »Il valzer del moscerino« i »Volevo un gatto nero«.

cinotortorella

Ideju za »Zecchino d'Oro«, festival za djecu na kojem bi djeca dobila pjesme pisane baš za njih dobio je televizijski voditelj Cino Tortorella koji je bio poznat po televizijskoj emisiji »Zurli, il mago del giovedì«. Pod njegovim voditeljskim imenom Mago Zurlì prvi »Zecchino d'Oro« održan je 24. rujna 1959. godine. Djecu je vodila i učila pjevanju odabranih pjesama Mariele Ventre. Do svoje prerane smrti 16. prosinca 1995. godine vodila je mali dječji zbor festivala poznat pod imenom Piccolo Coro dell'Antoniano. Nakon njene smrti zbor vodi Sabrina Simoni. U sklopu proslave 60 godina festivala »Zecchino d'Oro« Piccolo Coro »Mariele Ventre« dell'Antoniano je gostovao u veljači i na velikom »Sanremu«.

Poznati talijanski kantautori

Često su pjesme za »Zecchino d'Oro« pisali i poznati talijanski kantautori među kojima i Biagio Antonacci, Edoardo Bennato, Fred Bongusto, Fabio Concato, Toto Cutugno, Lucio Dalla, Bruno Lauzi, Riccardo Fogli, Pupo, Renato Zero, Pino Daniele, Enrico Ruggeri, Amedeo Minghi i već ranije spomenuti Bobby Solo. I na kraju treba napomenuti i to da nitko od tih dječjih kratkotrajnih »zvijezdica«, kao što se uostalom događa i u svijetu filma, nije (p)ostao popularan kad je odrastao.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.