Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
14. listopada 2019.
SANJA ŽULJEVIĆ

Trenerica u "Životu na vagi": 'I za mene samo vrijedi pravilo - bez isprika'

Foto: RTL
Foto: RTL
Autor:
Objavljeno: 9. rujan 2018. u 7:47 2018-09-09T07:47:00+02:00

Gledatelji mogu očekivati  razne preokrete, neočekivane izazove i situacije te izvanredne, inteligentne i odlučne kandidate

U potragu za zdravijim načinom života uskoro kreću novi kandidati RTL-ova showa »Život na vagi«. Između tisuća prijavljenih odrabrano je samo njih nekoliko koji će dobiti priliku promijeniti svoj život iz temelja. Kroz dosadašnje dvije sezone kroz strogi režim trenera Sanje Žuljević i Marija Mlinarića prošlo je 39 kandidata i baš svi su iz showa izašli s manje kilograma nego što su ušli. Ukupno je 39 kandidata koji su dosad bili u showu imalo 4928 kilograma, a u prosjeku su po sezoni gubili više od 600 kilograma, odnosno 1,2 tone u dvije sezone. O novoj sezoni razgovarali smo s trenericom Sanjom Žuljević.

Pred nama je treća sezona, što za vas znači i treću skupinu ljudi željnih gubitka kilograma. Kakvi su u odnosu na prethodne dvije grupe?
– Zanimljiv je trenutak kad prvi put vidite nove kandidate. Zaboravi se cijeli onaj put koji su prolazili i u sjećanju nekako ostane samo razdoblje kad je već bilo lako, kad su oni već lijepi i samosvjesni ljudi, nasmijani i u top formi.

Foto RTL

Kandidati su u ovoj sezoni teži za 300 kilograma nego u prve dvije sezone, a budući da sezona traje nešto dulje, i rezultati će biti odlični. Također su drugačiji duhom i samim pristupom cijeloj ovoj priči, jer imaju dvije odgledane sezone iza sebe i znaju što ih čeka. Sve u svemu, zanimljivo…

Online projekt

Jeste li uveli i neke novitete?

– Naravno, i to uistinu zanimljive. Ništa u ovom trenutku ne smijem otkriti, ali niti ne želim raditi spoilere. Gledatelji mogu očekivati razne preokrete, neočekivane izazove i situacije te izvanredne, inteligentne i odlučne kandidate.

Jeste li ostali u kontaktu s bivšim članovim svojih timova? Bore li se i dalje s viškom kilograma, ili su se doveli »u red«?

– S većinom. S nekima komuniciram gotovo svakodnevno, s drugima povremeno. Kao i u bilo čemu u životu, određeni postotak ekipe nastavi ovim putem, nastave raditi na sebi i gubiti kilograme te već neko vrijeme izgledaju fenomenalno. Neki su završili svoje preobrazbe u potpunosti. Svi mi imamo svoje vrijeme, bitno ga je poštovati i ne boriti se s tim. Kad dođe pravo vrijeme, cijeli proces će ići puno lakše jer se tada odvija s razumijevanjem.

Foto RTL

Što je vama donijelo sudjelovanje u prve dvije sezone? Zaustavljaju li vas na ulici s upitima za savjete o mršavljenju?

– Naravno da je donijelo određenu medijsku popularnost i zaustavljanja za selfieje. Definitivno mi je donijelo i puno poslovnih upita, malo i previše, ali sve je to ok, jer sam samim time morala i pokrenuti neke nove načine rada i dolaska do većeg broja ljudi. Upravo iz tog razloga ovog časa pokrećemo online projekt #BEZISPRIKA.

To je u biti projekt »Život na vagi u vašem domu«, gdje će se gledatelji i sami moći aktivno priključiti skidanju kilograma u svom domu, a prateći i motivirajući se istovremeno kandidatima koji to isto rade na malim ekranima uz emitiranje 3. sezone ove emisije. Također će imati snažnu podršku, praćenje i motivaciju s moje strane te tima bivših kandidata na društvenim mrežama.

Foto RTL

Trebamo trenirati i duh

Vjerujem da je osobi koja odluči smršavjeti za početak najteže donijeti odluku da krene u borbu s kilogramima. No, što nakon toga? Koji je najbolji savjet koji možete dati osobi koja želi smršavjeti?

– Svašta se može učiniti da bi se pomoglo osobi u tom procesu, ali jedna stvar koja se ne može jest donijeti odluku za nju. Svatko od nas mora donijeti odluku za sebe jer se u ovakvom procesu bore unutrašnje bitke i tad je bitno da smo čvrsto donijeli odluku i da smo osvijestili zašto to činimo.

Iz tog razloga volim s ljudima koji započinju svoju priču transformacije, proći njihov »zašto«, zašto to žele, zašto bi prolazili kroz sve te muke na koje će putem naići, zašto žele promijeniti svoje navike. I tu im savjetujem da provedu dovoljno vremena, dok ne »iskopaju« onaj pravi razlog svog problema i odluke. Sve se kasnije može bez problema ostvariti i naučiti, o prehrani, treningu, zdravim navikama, ali ako to ne čine iz pravih razloga, neće uspjeti.

Foto RTL

Dodatne bitne stavke su da se okruže ispravnim informacijama i da nisu lijeni doći do njih. Znanje o prehrani i funkcioniranju našeg tijela je ključno za život općenito, a za uspjeh u procesu mršavljenja je od ključne važnosti. Na portalu www.leezona.rtl.hr postoje odlični programi i tekstovi (#kladimsenasebe i uskoro #bezisprika) koji služe upravo razumijevanju ovih stvari.

Nadalje, nek se okruže pozitivnim ljudima i neka budu isključivi koliko je to moguće.
Neka se upišu u fitness centar (ili neku sportsku aktivnost) i pridruže su grupnim programima, neka ne treniraju sami, na taj način imaju stručno vodstvo trenera i novu ekipu. Stvaranje nove ekipe je bitno, posebno one koja ima iste ciljeve.

Isto tako kao što treniramo tijelo, trebamo trenirati i duh, raditi vizualizacije, čitati i informirati se, preispitivati se, biti uočljivi i spremni na promjene. Ove stavke imaju presudnu važnost kad dođe do krize i mogućeg odustajanja.

Koliko se vi sami bavite treninzima »za sebe«?

– Kako kad. Imam faze kad sam u punom treningu, a onda opet periode kad se to svede na dva puta tjedno. Najčešće zavisi o obimu posla i slobodnom vremenu. Ali nikad ne dozvolim da to bude duže razdoblje, ponajprije zato što se odlično osjećam kad sam u formi. Kao i za sve ostale kojima to govorim, i za mene samu vrijedi pravilo – bez isprika!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.