Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
19. veljače 2020.
Zakon šutnje na HRT-u

Tko pisne, Etičko ga povjerenstvo stisne

Tko pisne, Etičko ga povjerenstvo stisne
Tko pisne, Etičko ga povjerenstvo stisne
Autor:
Objavljeno: 16. prosinac 2010. u 7:15 2010-12-16T07:15:00+01:00

Uršula Tolj, Matija Vukšić, Đuro Tomljenović prijavljeni su jer su naštetili ugledu kuće, a za neke se tražila i kazna zbog teške povrede radne obveze

ZAGREB Uršula Tolj, Matija Vukšić, Đuro Tomljenović. Odnosno, »Ritam tjedna«, »Mi Hrvati«, »Poslovni klub«. Tri novinara HTV-a i tri emisije koje jedna s drugom imaju veze koliko i astrofizika s gledanjem u staklenu kuglu. No, zahvaljujući v.d. ravnateljstva HRT-a, ime među njima itekakve veze, a ime joj je – Etičko povjerenstvo HRT-a!
Naime, svo troje je unatrag nekoliko dana završilo pred Etičkim povjerenstvom. Prijavili su ih što v.d. ravnatelja HTV-a Mislav Stipić, što v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac i to zato jer su se usudili progovoriti štogod o HRT-u za druge medije.

Na korak do otkaza

Uršula Tolj požalila se da bez honoraraca sada mora raditi sve, čak i sama nositi kasete. Matija Vukšić otprilike je kazao kako je šteta što ga kao čovjeka za dobru reportažu televizija i bolje ne iskoristi, a Đuro Tomljenović je samo potvrdio činjenicu da je Renato Kunić odlučio od siječnja ukinuti »Poslovni klub«. Etičkom povjerenstvu su prijavljeni jer su, kako to u prijavi stoji, naštetili ugledu kuće, a za neke se tražila i kazna zbog teške povrede radne obveze koja je samo koračić daleko od otkaza. U ratu protiv neistomišljenika v.d. čelništvo posegnulo je tako i za oružjem kojeg se sam Mislav Stipić, nema ni koji mjesec, javno odrekao podarivši velikodušno svima svu slobodu.

– Djelatnici HRT-a u svim oblicima javnog istupa dužni su voditi računa o programskim i poslovnim interesima HRT-a te čuvati ugled HRT-a, kao i svoju profesionalnu i osobnu vjerodostojnost i ugled, stoji u pojašnjenju što su nam ga jučer odaslali iz HRT-ove Službe za odnose s javnošću.

Sloboda govora, ali kontrolirana

Podsjeća se i na to kako je ista praksa na snazi i u ostalim tvrtkama i medijskim kućama pa po tom pitanju HRT nije izuzetak. Ističe se i kako se HRT kao javni servis posebice zalaže za slobodu govora i mišljenja te njegovi djelatnici imaju slobodu govora. Ali se kaže i »Nemaju svu slobodu javnih nastupa te o namjeri i sadržaju moraju obavijestiti svog rukovoditelja, a o djelatnosti i poslovanju HRT-a ne smiju davati izjave ako nisu ovlaštene osobe ili ih nije izričito ovlastio glavni ravnatelj HRT-a, pri čemu opet moraju voditi računa da ne našteti ugledu HRT-a.«

I istina je, Kodeks priječi zaposlenicima da daju izjave drugim medijima bez dozvole, ali je istina i to da se svaki prijepor, sve što se u normalnim radnim sredinama rješava kroz razgovor urednika i novinara, na HRT-u sve češće rješava prijavom Etičkom povjerenstvu. Prijave, potpisane od Popovaca i Stipića, pritom imaju veću specifičnu težinu, a takve su zaredale i to sve zbog »dugog jezika« te potrebe da se prisavski problemi gurnu pod tepih.

Tko je sljedeći?

A što se tiče troje spomenutih novinara, iz Službe za odnose s javnošću poručuju kako su prijavljeni jer su postupali suprotno pravilima, baš kao i to kako je kod Uršule Tolj i Matije Vukšića nadležno tijelo utvrdilo povrede Etičkog kodeksa HRT-a, dok se u slučaju Đure Tomljenovića očekuje odluka.  

U slobodnom prijevodu da se konstatirati kako Etičkom povjerenstvu i nećete nužno biti prijavljeni, ako primjerice radite i za HRT i za konkurenciju, ali hoćete ako ste se usudili objasniti javnosti od koje živite gdje vam nestade emisija ili ako su oni koji su u stanju učas otpustiti nekoliko stotina honoraraca odlučili taj grijeh sprati upirući prstom u popriličnu bezdušnost one koja ne može sama nositi kasete. Pitanje je i opet samo jedno – tko je sljedeći!?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.