Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 3
Sutra: 13° 13° 3
22. veljače 2020.
Malo noviteta

Što nam donosi ljeto na malim ekranima osim repriza, repriza i još malo repriza?

Što nam donosi ljeto na malim ekranima osim repriza, repriza i još malo repriza?
Što nam donosi ljeto na malim ekranima osim repriza, repriza i još malo repriza?
Autor:
Objavljeno: 18. lipanj 2018. u 8:26 2018-06-18T08:26:34+02:00

Ovog ljeta ponovit će se gradivo s Knjazovim »Hrvatskim velikanima«, a tu su i dokumentarni serijal Mire Brankovića »Više od riječi«, te serijala »Priča o nama s Morganom Freemanom«

Bilo je to i desetak dana prije nego li je svibanj došao kraju, kada se Branka Kamenski oprostila s gledateljima emisije Pola ure kulture sve tamo do rujna i jesenske sheme. Nije bila jedina. Od te večeri, malo pomalo, bez nekog jasnog reda i poretka, uslijedili su pozdravi i odjave kako koje emisije, na kako kojem kanalu HRT-a, ili se jednostavno umjesto novih izdanja pojedinih formata ukazala njihova repriza. Gledati, recimo, pače naletjeti na reprize Petog dana, neponovljiv je doživljaj.

Uglavnom, pozdrav Branke Kamenski bio je za ljubitelje televizijskog programa u nas onaj jasan i nedvojben znak kako ljeto u zraku znači i ljeto na malim ekranima. No, s HRT-a dolazak ljeta nisu htjeli isprva priznati, pa su nam na upit je li to ljeto počelo s odjavom Branke Kamenski samo šturo odgovorili da se Pola ure kulture neće prikazivati preko ljeta zbog programskih razloga. Sada bi zlobnici rekli da nema ljetne sheme nego ima programskih razloga koji tjeraju programske ljude da ljeti forsiraju reprizno, ali nije ovo tekst takve namjere. Ljeto je, jednostavno, za neke djelatnike javnog servisa, vazda bilo dugo i toplo, makar teško bilo proniknuti u baš sve razloge zbog kojih neki uradci ljeti idu dalje kao da ljeta nema, a drugi netragom nestaju da bi se u jesen vratili.

NA naš ponovljen upit i molbu da nam približe ljetnu programsku shemu, s HRT-a poručiše: »Ljetna programska shema na Hrvatskoj radioteleviziji trajat će od 4. lipnja do 9. rujna!«

Krenimo dakle od Prvog programa HRT-a. Ljeto, primjerice, ne dokida emisiju Dobro jutro, Hrvatska. Znači li to da će pred emisiju i dalje, i ljeti uredno ići i reklama za knjige koje bi revidirale povijest, ostaje vidjeti. Retro radost zato daje već započeto repriziranje njemačke telenovele »Klinika Schwartzwald«. Udo Brinkman u boljoj je formi no ikad!

U 11.10 umjesto emisija javnog sadržaja poput Treće dobi, Glasa domovine!, ili Ekozone od ponedjeljka do petka emitiraju se domaći dokumentarni filmovi – kombinacija premijera, poput dokumentarnog serijala 65+ koji govori o životu ljudi treće životne dobi, te repriza, dokumentarnih serijala emitiranih prošle jeseni u udarnom terminu na Prvom, kao što su Storije o neponovljivima, sedam priča o dubrovačkim »oriđinalima« – poručuju s HRT-a. U rano popodne tu je i telenovela Spone ljubavi, ne da se smesti ni Doktor Oz koji »u svom stalnom terminu 13.10 sati tijekom ljeta ponavlja najbolje emisije iz protekle sezone«, a u dva sata popodne evo i repriza turske tenovele »Kraljica noći«. Nakon toga opet repriza, opet serija, samo ovaj put britanska krimi serije »Umorstva u Midsomeru«. Vijesti su u 17, a onda domaće reprize; Naši i Vaši, emisije Željke Ogreste Dva: jedan u gostima, Kazališta u kući. Pače, pred Dnevnik idu reprize najboljih Potjera protekle sezone! Zato petkom nakon Dnevnika ide emisiju Turizam.hrt koja nije reprizna i koja se reprizno može pratiti i na Četvrtom programu. Nove su i epizode serija što će u 20.05 biti emitirane na Prvom kroz ljeto: »Obitelj Durell« »Raj za dame« te nova sezona »Mjesta koje zovem dom«. Njima će se Prvi »suprotstaviti« Drugom rezerviranom za Svjetsko prvenstvo u nogometu, njima »igrane filmove namijenjene širokoj publici«.

ZATO po završetku nogometnog prvenstva, u devet navečer na Drugom, slijedi repriza domaćih poslastica, serijala »Crno-bijeli svijet« i »Novine«, a sat kasnije prve i druge sezone »Počivali u miru«. A sat nakon, strani serijali u reprizi poput »Milijardi«, »Noćnog upravitelja«, »Pada«, »Motela Bates«, »Carstva poroka« itd. Vrijeme oko ponoći pripada serijama »Zakon i red« te »Zločinački umovi«. Vikendom će dakako biti kvalitetna filma, a od premijernog sadržaja vrijedi spomenuti petak i nove sezona strane igrane serije »Preljub«, ili pak premijeru serijala »Sin« s Piercom Brosnanom u gl. Ulozi. Ponovit će se gradivo i s Knjazovim »Hrvatskim velikanima«, a tu su i dokumentarni serijal Mire Brankovića »Više od riječi«, te serijal »Priča o nama s Morganom Freemanom«.

Drugi program ima - Svjetsko prvenstvo nogometno u Rusiji od 14. lipnja do 15. srpnja! Bit će to 180 sati programa, 64 utakmice, na svim mogućim HRT-ovim platformama... No, nije Svjetsko nogometno prvenstvo jedini sportski događaj ovog ljeta na Drugom! Bit će tu i Wimbledon, pa ATP turnir iz Umaga. Također i Europsko prvenstvo u vaterpolu od 16. do 28. srpnja. Kad pak nogomet dođe kraju u prime timeu predviđeni su igrani i dokumentarni sadržaji, pa petkom krimi serije, pa nedjeljom podsjećanje na »Downton Abbey«…

I TO JE TO, najvažnije od ljeta na prva dva programa HRT-a. Što nam nose Treći i Četvrti, ostaje vidjeti, jer za sada s HRT-a o tome ne govore. Bit će štogod, nema sumnje…. Ako ništa valjat će reprizirat ponešto makar ne bi li se zadovoljili i ispunili oni zadani postoci emitiranog sadržaja od javnog značaja zadani Ugovorom između Vlade i HRT-a. Pa ako treba u tri u noći štogod zabavno, ili znanstveno, ili poučno, bit će. U reprizi, dakako. Zapravo, najpametnije je gledatelju čitati redoviti tv raspored, tu će pisati i ono što se sada ne spominje.

Što se pak komercijale tiče, tu su stvari mrvu jasnije. Nova TV od početka lipnja u domove gledatelje donosi dvije nove turske uspješnice, najavljuju s Nove i »filmsko osvježenje za vruće ljetne dane«, apostrofiraju IN magazin će cijelo ljeto biti uz gledatelje Nove TV krstareći obalom našom, kazuju da će Provjereno biti djelatno do sredine srpnja.

Začin ljubavi, ili Ak Yeniden, nova je turska serija koja je s emitiranjem krenula 11. lipnja, a govori o velikom povratku dvoje mladih iz Amerike u Tursku. Djevojka sa sela, odnosno Hayat Sarkisi, uzbudljiva je priča o ljubavi junaka koji brane svoje želje i ono što imaju u životu, a ujedno i nezaboravna priča o njihovu ponovnom zbližavanju, opraštanju i borbi. Što se filma i serija tiče, mahom su to blockbusteri za ponavljanje gradiva, dok na Doma TV-u ide među ostalim i treća sezona serije »Škorpion« u kojoj se rješavaju različite prijetnje globalnoj sigurnosti.

RTL Televizija niti kiti previše niti se iza velikih riječi skriva. Sve je tu transparentno i ljetno. I tu je filmskih premijera, i tu će jet se biti pod prismotrom zahvaljujući Exkluzivu, nova je nova sezona kviza Pet na pet kojeg odnedavno vodi Danijel Bilić, a ljubitelje domaćih serijala veselit će, jamačno, repriza serije »Horvatovi«. Kako vrijeme od premijere spomenute serije neumitno prolazi, tako je sve jasnije da je malo nedostajalo da to bude iznimno gledan proizvod RTL-a. No, nogometnim, sportskim rječnikom rečeno, nekad fali sportske sreće. Eto stoga prigode da se repriza odgleda polako, na miru, skoro pa analitički.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.