Kontroverze oko kandidata Masterchefa

Srđana Jevtić: Bila sam samo ispomoć u kuhinji

Ivana Kocijan

Srđana je pomagala u kuhinji i učila kuhati od profesionalnog kuhara Andreja Barbierija i mene, potvrdio i vlasnik Skalinade Aleksej Červar



RIJEKA Je li Srđana Jevtić prije ulaska u Masterchef radila kao profesionalna kuharica?


Kreativna kuharica koja iz tjedna u tjedan svojim jelima oduševljava tročlani žiri i televizijske gledatelje ima bogat kuharski staž, ali ne i formalno kuharsko obrazovanje.


Istina je da je jedna od ponajboljih natjecateljica u popularnom kulinarskom reality showu Nove TV prije nekoliko godina radila u konobi Skalinada u Voloskom, ali iako ju je blogerica Gastrolovka u svome blogu iz ožujka 2007. nazvala šeficom kuhinje, Srđana poručuje da nije profesionalna kuharica. 


 Samo konobarica




– U toj sam konobi radila kao konobarica i ispomoć u kuhinji. U blogu na koji se referirate gošća je pogrešno napisala. U to je vrijeme šef kuhinje bio Andrej Barbieri što i on može potvrditi. O kuhanju sam najviše naučila u Masterchefu, poručila je Srđana. 


Da Srđana Jevtić nikad nije bila zaposlena kao profesionalna kuharica u Skalinadi, potvrdio nam je i njezin vlasnik Aleksej Červar.  – Srđana je u Skalinadi bila zaposlena kao konobarica. Kod nas su uloge općenito dosta pomiješane, a i kuhinju baš ne možemo nazvati kuhinjom, to je više priručni prostor za pripremanje hrane.


Srđana je pomagala u kuhinji i učila kuhati od profesionalnog kuhara Andreja Barbierija i mene, iako ni ja nisam profesionalni kuhar, rekao je Červar dodavši da Srđana u Skalinadi ne radi više od dvije godine. 


 Samo kuhari amateri


Pravila Masterchefa, dobro je poznato, vrlo su jasna – u natjecanju mogu sudjelovati samo kuhari amateri.


Da kandidati nisu radili kao profesionalni kuhari, prije ulaska u show potvrdile su i njihove radne knjižice. Kako kaže Vedrana Cvetko s Nove TV, i Srđana, u čijoj radnoj knjižici piše da je radila kao konobarica, i neki drugi natjecatelji imaju iskustva u ugostiteljstvu, no raditi u ugostiteljstvu i biti zaposlen kao profesionalni kuhar dvije su posve različite stvari. 


 Inače, iz službenih biografija amatera kuhara na web-stranici Masterchefa može se iščitati da i drugi natjecatelji imaju iskustva u ugostiteljstvu. Konobar Vedran Beg položio je razliku ispita za zanimanje kuhara, a zbog posla je polagao i za majstora kuhara, iako ni dana nije proveo u kuhinji. 


Još jedan konobar, Robert Predrag Žmire za vrijeme boravka u Nizozemskoj radio je kao pomoćnik u kuhinji, prao posuđe i slagao salate, a bio je i voditelj talijanskog restorana. Iako nije profesionalni kuhar, menadžer Matija Nikolić registriran je kao vlasnik španjolskog restorana Tapas bar Estrada u Zagrebu.