Povratak Jezikove juhe

Skoko i Zidar: Ramsay je legenda, no mi smo dva različita svemira

Ana Braškić

Gledao sam i hrvatsku i originalnu verziju, Gordon Ramsay je legenda. Ali neću biti kao on jer nikoga ne kopiram, poručio je David Skoko, šef najboljeg restorana u Hrvatskoj za 2014. godinu, konobe Batelina 



Uskoro kreće snimanje nove, četvrte sezone showa RTL Televizije »Jezikova juha«, a umjesto dosadašnjeg mentora Stephana Macchija u novoj sezoni showa temeljenog na britanskom showu »Ramsay’s Kitchen Nightmares« ugostiteljima u nevolji pomagat će ne jedan, nego čak dva kuhara. Uz šefa najboljeg restorana u Hrvatskoj za 2014. godinu, konobe Batelina, Davida Skoku, prijavljenim ugostiteljima pomagat će njegov najbolji prijatelj Ivan Zidar. 


   – Gledatelji mogu prije svega očekivati dobru zabavu. Naime, Skoko i ja se uopće ne možemo složiti oko nekih stvari, ali se nadopunjujemo i nikad se ne svađamo. Zato su nam druženja zabavna i dat ćemo sve od sebe da zabavimo i gledatelje. Prijatelji smo već dvadeset godina, govori 36-godišnji Zidar. 


  Freelance chef


Zidar je prije tri godine ostavio posao i počeo zarađivati kuhajući za druge. 




   – Bavio sam se videoprodukcijom, grafičkim dizajnom i fotografijom i cijelo to vrijeme kuhao za prijatelje. Prije tri godine počeo sam raditi tematske večere po pulskim restoranima i odlučio zatvoriti studio i zarađivati samo kuhanjem. Ove godine upisao sam Institut Paul Bocuse u Lyonu gdje sam dva mjeseca učio o francuskoj kuhinji. Trenutno radim kao freelance chef i kuham po vilama u Istri – ispričao je Zidar. 


   Priznaje da ima tremu pred kamerama. 


   – Uvijek imam tremu prije nekog novog iskustva, imao sam je i prije odlaska u Francusku pa je na kraju ispalo super, priznao je, i dodao kako ovo nije prvi put da radi sa Skokom jer je redovito njegov sou-chef na gostovanjima. 


   Kuhara Davida Skoku gledatelji su upoznali kao jednog od gostujućih kuhara u »Masterchefu«, a on od ovog showa očekuje prije svega dobru zabavu. 


   – Želim prenijeti dio svoje energije i znanja na druge ugostitelje i kuhare. Nije mi važan profil restorana koji će se prijaviti, već profil ljudi s kojima ću raditi. Volio bih da su ljudi koji ih vode, ili kuhaju u njima, otvoreni za suradnju i spremni na kvalitativni napredak – kazao nam je Skoko. 


  Biraj lokalno i razmišljaj globalno


Objasnio je na koji način namjerava pomoći. 


   – Nemam namjeru učiti ih ništa novo, već usmjeriti njihovo znanje te ukazati na pogreške koje rade. Samo ugostiteljstvo i restorani ne ovise samo o kuhinji. Konobare i vlasnike restorana treba naučiti da znaju prodati ono što kuhar skuha. U suprotnom slučaju, kad je konobar komunikativan i zna animirati gosta, kuhara treba naučiti i motivirati da pripremi što bolja jela – objasnio je svoj koncept Skoko. 


   Skoko je otkrio koji su trendovi sada na svjetskoj kulinarskoj sceni. 


   – U svijetu je definitivno u trendu povratak zdravim i lokalnim namirnicama, »biraj lokalno i razmišljaj globalno«, odnosno primjenjuj svjetske tehnike kuhanja, a koristi lokalne svježe sezonske namirnice. Onaj tko je spreman to razumjeti i primijeniti na pravi način, mogao bi uspjeti. Ipak, mnogo se toga treba posložiti da bi se uspjelo u ugostiteljstvu, od samog marketinga do energije koju ti ljudi imaju. Znam da je teško opstati, ali ako se ugostitelj koncentrira na ono što mu je poznato i što raste u njegovoj okolici, ima veće šanse za uspjeh, poručio je Skoko. 


     Gledao je nekoliko epizoda ranijih izdanja »Jezikove juhe«, ali ga Macchi nije impresionirao. 

   – Gledao sam i hrvatsku, i originalnu verziju, i reći ću samo da je Gordon Ramsay legenda. Ali neću biti kao on jer nikoga ne kopiram. Imam svoje znanje i stav o ugostiteljstvu i toga ću se držati. Neću glumiti Ramsayja jer ono što radimo mi i što radi on to su dva svemira – poručio je. 


   Skoko je za kraj otkrio kako će njegov restoran funkcionirati bez njega. 


   – Vjerojatno će moj posao patiti, ali moj posao je temeljen na radu cijele moje obitelji koja djeluje kao tim i svima nam je jako stalo. Ipak, mojim izostankom neke stvari će se promijeniti. Jednostavno sam osjetio potrebu da svu energiju koju sam usmjeravao u svoj posao sada podijelim s drugima – zaključio je Skoko.